Valnøtter:

Valnøtter kan dempe sultfølelsen

- Det hadde vært fantastisk om vi kunne finne noe sunt som virkelig kunne hjelpe folk med overvekt, sier ernæringsrådgiver om en fersk studie av valnøtter.

VALNØTTER: En amerikansk studie viser at disse muligens gir bedre metthetsfølelse enn andre matvarer. Foto: NTB Scanpix
VALNØTTER: En amerikansk studie viser at disse muligens gir bedre metthetsfølelse enn andre matvarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Overvekt er blitt en av de store helseutfordringene og nylig presenterte Folkehelseinstituttet tall som viser at én av fire voksne menn og én av fem voksne kvinner, har en BMI på 30 eller mer. Det betyr at de har det som defineres som fedme.

Noe av det vanskeligste for mange overvektige, er det å håndtere sultfølelse og ikke overspise.

Nå viser en amerikansk studie, at valnøtter kan bidra til å dempe appetitten og gjøre at du føler deg mettere.

LES OGSÅ: Dette bør du veie

Mett på valnøtter

- Jeg synes studien er interessant. Det er en liten studie med få deltagere, men studiedesignet er bra. Den er dobbeltblindet, placebokontrollert og randomisert, som er en av de beste måtene å gjennomføre en studie på, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Sandvei til KK.

Studien er utført av forskerne Olivia M. Farr and Dario Tuccinardi, og ble nylig publisert i tidsskriftet Diabetes, Obesity and Metabolism. De som deltok i studien var alle overvektige, og hva som er årsaken til at de følte seg mettere etter å ha spist valnøtter, vet man ikke nøyaktig.

- Valnøtter inneholder både kostfiber og proteiner, noe vi vet gir metthetsfølelse. Dette kan være en av forklaringene på at de som inntok valnøtter følte seg mettere enn de som fikk placebo, som var tistelolje, sier Sandvei.

Også ernæringsrådgiver Ragnhild Junge, som har en bachelorgrad i ernæringsfysiologi, synes studien er interessant og spennende fordi den antyder at valnøtter kan gi en kjemisk påvirkning i hjernen og på den måten også redusere søtsug. Hun mener imidlertid at det trengs flere studier som kan vise til samme funn.

- Men at valnøtter er sunt, vet vi jo, og det hadde vært fantastisk om vi kunne finne noe sunt som virkelig kunne hjelpe folk med overvekt og få kontroll på matinntak og søtsug, sier Junge til KK.

LES OGSÅ: Christina gikk ned 32 kilo

Sunt fett

Det har lenge vært kjent at nøtter og spesielt valnøtter, har helsebringende effekt.

POSITIV TIL STUDIEN: Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Sandvei jobber ved Bærum sykehus, hun driver også bloggen ernæringsfokus.no. Foto: Privat
POSITIV TIL STUDIEN: Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Sandvei jobber ved Bærum sykehus, hun driver også bloggen ernæringsfokus.no. Foto: Privat Vis mer

- Nøttene er rike på sunt umettet fett og flerumettet fett, proteiner som metter, omega 3 og antioksidanter. Valnøtten inneholder også magnesium, som lenge har vært kjent og brukt som et middel for å stoppe søtsug. Det er disse fordelene som har fremmet valnøttene i lang tid, og som har gjort at de har blitt anbefalt å innlemme i kostholdet, sier Junge.

Valnøtter inneholder også kostfiber, og vitaminer og mineraler som tiamin, folat, vitamin B6, kobber og fosfor.

Omega-3 er gunstig med tanke på blant annet hjerte- og karsykdom, antioksidantene beskytter mot oksidativt stress som kan føre til kreft og kostfiber er bra for fordøyelse og gir metthet, sier Sandvei.

Alle de sunne næringsstoffene i valnøtter, kan også bidra til å regulere blodtrykk og senke det dårlige LDL-kolesterolet, samt forebygge diabetes.

- Det kan også bidra til å gi deg sterkere beinbygning og skjelett, sier Junge.

LES OGSÅ: Ny medisin skal slanke overvektige

Kaloririke

Det er imidlertid viktig å være klar over at valnøtter, som andre nøtter, er veldig kaloririke. 100 gram inneholder drøyt 650 kcal.

- De gir mye energi på et lite volum. En liten neve usaltede nøtter daglig er likevel anbefalt, sier Sandvei.

POSITIV TIL STUDIEN: Ragnhild Junge er ernæringsrådgiver og driver bloggen ragnhildjunge.no. Foto: Haakon Nordvik
POSITIV TIL STUDIEN: Ragnhild Junge er ernæringsrådgiver og driver bloggen ragnhildjunge.no. Foto: Haakon Nordvik Vis mer

Hun anbefaler for eksempel å bruke valnøtter på havregrøt, i brødbaking, i frokostblanding, i salater eller sammen med en frukt som et lite mellommåltid.

- Valnøtter kan brukes til veldig mye, men jeg er opptatt av at de må kunne innlemmes enkelt i kostholdet, sier Junge.

Hun trekker også fram havregrøt, salater og brød som matvarer valnøtter passer godt sammen med.

- Nøttene er supre å ha i både bakst, kaker, brød og rundstykker, men også i smoothies. Og de kan selvfølgelig også spises rene, sier Junge.

LES OGSÅ: Vil gi nordmenn slankesprøyte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer