Medisiner og influensa

Vanlige medisiner kan påvirke influensa

En norsk studie avslører at det kan være en sammenheng mellom bruk av vanlige reseptmedisiner og hvor hardt influensaen rammer.

MEDISINER PÅVIRKER INFLUENSA: Tar du de «riktige» hjerte- eller blodtrykksmedisinene, kan de hjelpe deg til et lettere sykdomsforløp ved influensa - men du kan også risikere at nettopp dine medisiner gjør at du blir hardere rammet dersom influensaen skulle treffe. Foto: Shutterstock/NTB
MEDISINER PÅVIRKER INFLUENSA: Tar du de «riktige» hjerte- eller blodtrykksmedisinene, kan de hjelpe deg til et lettere sykdomsforløp ved influensa - men du kan også risikere at nettopp dine medisiner gjør at du blir hardere rammet dersom influensaen skulle treffe. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Årets influensa er ankommet Europa - men influensa-aktiviteten er foreløpig lav i Norge. Influensavaksineringen av risikogrupper og helsepersonell er så smått i gang - og apotekene skal også være i gang med vaksineringen.

Nå kan en fersk studie ved NTNU avsløre at blant annet vanlige medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol kan påvirke influensa.

- Dette kan være spesielt relevant for eldre som går på medisiner for underliggende plager - og hvor denne kunnskapen kan gjøre at man kan se på om man bør justere dosering av medisinering i en periode dersom man vet at man har fått en influensainfeksjon, sier professor Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU.

Han er en i forskningsgruppen som har jobbet med studien.

Bjørås understreker at dette i første omgang kun er en pilotstudie på laboratoriemodeller - men hovedtrekkene så langt indikerer:

- Vi har funnet at en del av de mest vanlige reseptbelagte medisinene påvirker forløpet til influensaviruset, forteller Bjørås til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.