LEDNINGER BAK TV: Dette er ikke nødvendigvis den lureste måten å ha det bak TV-benken.  Foto: Amalie Solnørdal Nærø
LEDNINGER BAK TV: Dette er ikke nødvendigvis den lureste måten å ha det bak TV-benken. Foto: Amalie Solnørdal Nærø Vis mer

Brannfare

Vann- og brannfarene du må være obs på

Får du huset ditt jevnlig sjekket av en fagperson, råder ekspert.

Publisert

Hva kan du egentlig om rørene som skjuler seg bak veggene i boligen din? (Og tar du forresten rare lukter i huset på alvor?) Vannskader kan nemlig bli dyrt! Men det er lett å unngå. Jon Berge er informasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF. Han kan fortelle at vannskader i hus blir stadig mer vanlig. 

- Det er både fordi det blir stadig mer avanserte røranlegg i hus og hytter, og i tillegg gamle anlegg som burde vært skiftet for lengst, forklarer han, og peker på at det er dårlig vedlikehold og avanserte opplegg som er hovedårsaken til problemene. 

Han understreker at man som regel burde vite hvor gammelt huset og røranlegget i huset er. Hvis du ikke er sikker på det, bør du ta kontakt med en fagperson som kan se på det så fort som mulig!

- Det kan skjule seg mange skader i veggen som kan vare i årevis, og plutselig sprenger det lekk. Da blir det ille. Det er viktig med jevnlig kontroll av fagfolk. 

Han mener man hvert femte år bør ta en sjekk av de delene av huset man ikke kan se. Få inn fagfolk som kan finne eventuelle feil og mangler. Da kan de rette opp dette før det går galt, og fanger du problemet tidlig vil det ikke bli så veldig dyrt. 

LES OGSÅ: Så kaldt bør du egentlig ha det i kjøleskapet

Jon Berge Foto: IF
Jon Berge Foto: IF Vis mer

Ikke flinke til å sjekke huset 

Berge understreker at boligen ofte er den største investeringen vi har. Men i og med at de færreste av oss er rørleggere og snekkere, kan vi ikke så mye om vedlikehold som rør og anlegg. 

- Folk er ikke flinke nok til å sjekke huset sitt ordentlig. Men siden det er mange som ikke har denne kunnskapen er det en grei regel å få fagfolk til å både installere og sjekke ting som for eksempel rør. Blir det vannskader på badet i tredje etasje vil det renne nedover vegger og gulv, og du får ufrivillig steamdusj i kjelleretasjen, sier Berge. 

Vannskader skjer både i blokker og hus.

- Det er også en tendens til at det blir mer skader i hytter, fordi vi bygger flere av dem og gjør de enda mer avanserte, forklarer han. 

LES OGSÅ: Anne og Thomas deler hus, hytte - og lille Hedvig. Men kjærester blir de aldri

Har du isbitmaskin? Da må du passe på!

Vannlekkasjer skjer via rør både inni og utenpå veggene. Kjøleskap og kjøkken bør kontrolleres annet hvert år, mener Berge. 

Og dersom du har isbitmaskin må du være ekstra på vakt. 

- Spesialkoblingen mellom kjøleskapet og isbitmaskinen må være koblet av en fagmann. Dersom denne ledningen hopper av og vann fosser ut i huset, vil det være vanskelig å få det dekket av forsikringen. Dette skjedde så mye en periode at nye regler ble innført, sier Berge, og trekker frem et eksempel der en isbitmaskin ble ødelagt og skapte skader for 1 million kroner (!). 

LES OGSÅ: Nytt hjem uten at det koster flesk?

Har du lednings-kaos bak TV-en? 

De fleste av oss kan nok kjenne oss igjen i bunken av ledninger bak TV-en. Her må du være litt påpasselig, mener Anne Rygh Pedersen. Hun er avdelingsdirektør for brann og redning i Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap. 

- Tommelfingerregelen her er minst mulig skjøteledninger. Det er typisk at vi har en skjøteledning som er koblet til veggen, og det er best å ha en man kan slå av. Følg også med på vedlikeholdet; ikke for mye støv, og den må ikke være varm, forklarer hun. 

Hun anbefaler å holde orden på alle ledningene, og passe på at det ikke finnes brudd i noen ledninger. 

Tor Erik Skaare, informasjonsrådgiver i Norsk Brannvernforening, anbefaler at alt som har en fast plass må være koblet direkte til en stikkontakt. 

- Bak TV-en blir det til at man har mange ledninger. Hvis TV-en alltid står på samme sted anbefales det å ha en egen stikkontakt til den, og ikke bruke skjøteledningen. "Spaghetti" bak TV-benken er ikke noe vi anbefaler. 

Begge anbefaler å få det sjekket dersom noe sitter løst eller er varmt. 

Vær også obs på andre ting du bruker skjøteledninger til. Man bør unngå bruke skjøteledning til strømkrevende apparater. 

- Varmeovner, for eksempel, bør kobles rett til en stikkontakt. Hvis du finner en skjøteledning i skapet og kobler den ukritisk til en varmeovn, kan det gå galt. Pass i så fall på at skjøteledningen er godkjent for den belastningen som varmeovnen gir, forklarer Skaar. 

LES OGSÅ: Slik får du barn til å rydde

Pass på at ladere aldri er varme

De aller fleste vet at man absolutt ikke skal lade mobilen eller nettbrettet om natten. Spesielt ikke under puta! 

- Legg til nye vaner. Jeg lader for eksempel alltid mobilen min når jeg ser på TV om kvelden, sier Rygh Pedersen. 

Og når du lader mobilen ellers, kan det være lurt å sjekke at den ikke blir varm. 

- Hvis laderen blir varm når du lader mobilen, må du gå tilbake der du kjøpte den og høre om noe er galt. Da får du kanskje en ny en. 

I likhet med rørene, er det lurt å få sjekket huset for brannfarer hvert femte år, mener Rygh Pedersen. Det kalles EL-kontroll, og du får en fagmann hjem til deg som ser om alt er på stell. 

LES OGSÅ: iPhone-triksene du virkelig bør kunne

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer