Badevannskvalitet

Varmt badevann: Dette bør du sjekke før du hopper uti!

Risikoen for å bli syk av å bade i sjø eller ferskvann er generelt sett liten i Norge, men det er noen mikroorganismer som kan forårsake sykdom.

BADEVANNSKVALITET: Etter tidenes sommer har badevannet i Norge blitt mer oppvarmet enn normalt. FOTO: Scanpix
BADEVANNSKVALITET: Etter tidenes sommer har badevannet i Norge blitt mer oppvarmet enn normalt. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kan vel trygt si at den sørlige delen av landet så langt har hatt tidenes sommer. Når solen steker dag etter dag og kvikksølvet konstant ligger opp under 30-tallet, ja, da er det ikke annet å gjøre enn å kjøle seg ned med en forfriskende dukkert. Men før du kaster deg ut i vannet bør du kanskje lese videre.

Høye temperaturer over langt tid øker nemlig risikoen for bakteriesmitte i sjøen. Og kanskje har du allerede fått med deg at Folkehelseinstituttet en stund nå har advart om økt oppvekst av vibriobakterier i Oslofjorden.

– Vibriobakterien trives godt dersom badevannet ligger over 20 grader i lengre tid, sier Line Ø. Angeloff, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttets Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, til KK.

Enkelte typer vibriobakterier kan forårsake alvorlige infeksjoner hos personer som bader i kystområder med høye vanntemperaturer. Heldigvis er slike infeksjoner svært sjeldne, men noen mennesker kan være mer utsatt.

– Alle typer overflatiske sår eller kutt i huden øker muligheten for bakterier til å trenge inn i kroppen. Har man fått sår eller kutt bør man ta forholdsregler og plastre dette godt med vanntett plaster. De som har påvist immunsvikt eller leversykdom bør være spesielt nøye med dette, da disse er mest utsatt, forteller hun.

LES OGSÅ: Urinveisinfeksjon: Gjør du denne badetabben?

Hva regnes egentlig som et «sår»?

Noen tar det hele med stor ro, mens andre får full panikk av slike advarsler og saumfarer kroppen for småsår før de bader. For hva regnes egentlig som et «sår», er en klemt kvise nok? Og bør du unngå å bade hvis du har mensen?

­­– Ved sår eller kutt på huden reduseres den normale hudbarrieren mot bakterieinfeksjon. Kviser regnes i denne sammenhengen ikke som et hudsår. Menstruasjon gir heller ikke svikt i hudbarrieren, og det er ikke grunnlag for å fraråde menstruerende kvinner å bade, sier Angeloff.

Har du derimot en fersk tatovering gjør du kanskje lurt i å utsette badingen til tatoveringen har grodd.

FORHOLDSREGLER: Bruk vanntette plaster på eventuelle sår, ta korte bad og tørk deg godt. Foto: Scanpix.
FORHOLDSREGLER: Bruk vanntette plaster på eventuelle sår, ta korte bad og tørk deg godt. Foto: Scanpix. Vis mer

– Dersom plasteret har løsnet bør man snarest komme opp av vannet og skylle med rent vann og tørke godt. Det kan også være lurt å ha på badesko for å unngå å tråkke på skarpe skjell og steiner og unngå kutt og sår i vannet, forteller hun.

Utsatte personer trenger ikke nødvendigvis unngå bading helt, du kan redusere risikoen ved å kun ta korte bad og tørke deg grundig med rent håndkle etter bading. Men opplever du sykdomstegn etter bading i saltvann med høy badevannstemperatur, bør du ta kontakt med lege. Ifølge Folkehelseinstituttet kan sykdomsbildet variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen og sårinfeksjon, til mer alvorlig blodforgiftning.

LES OGSÅ: - Langvarig svetting i sommervarmen kan føre til saltunderskudd og dehydrering

Vanlige tarmbakterier er den vanligste sykdomsrisikoen

Vibriobakterien er avhengig av en viss mengde salt i vannet (saltvann eller brakkvann), så bading i ferskvann vil være trygt i forhold til vibriobakterier. Det er også hovedsakelig Oslofjorden som er utsatt.

Risikoen for å bli syk av å bade i sjø eller ferskvann er generelt sett liten i Norge, men det er noen mikroorganismer som kan forårsake sykdom, uansett hvor i landet du er.

– Andre typiske bakterier som kan forekomme i badevann er tarmbakterier, som for eksempel Escherichia coli (E. coli). Koliforme bakterier og E. coli inaktiveres eller dør imidlertid raskere i saltvann enn i ferskvann, raskere i sollys enn i mørke og raskere i varmt vann enn i kaldt vann. De overlever lengst i mørkt kaldt ferskvann, forklarer Angeloff.

Også de vanligste sykdomsbakteriene som smitter fra avføring via vann overlever omtrent like lenge under samme forhold.

– Dersom man ønsker informasjon om bakterieinnholdet (tarmbakterier), finnes det som regel oversikt på dette i kommunen, tipser hun om.

LES OGSÅ: - Det er en reell fare for at vi tar med oss antibiotikaresistente bakterier hjem fra ferie

Unngå bading etter kraftig regnvær

Det finnes ingen absolutte krav til vannkvaliteten ved friluftsbad og badestrender i Norge, men det foreligger såkalte vannkvalitetsnormer for friluftsbad. Hans Kristian Daviknes ved Bymiljøetaten, som har ansvar for badevannsovervåkningen i Oslo kommune, forteller til KK at vannkvaliteten testes regelmessig i badesesongen.

LITEN RISIKO: Det er liten risiko for å bli syk av bading i Norge. Foto: Scanpix.
LITEN RISIKO: Det er liten risiko for å bli syk av bading i Norge. Foto: Scanpix. Vis mer

– På noen strender tester vi badevannet ukentlig. Dette gjelder som regel de badestedene som er mest besøkt, eller de som ikke har hatt optimal kvalitet ved tidligere tester. Ved de badestedene som har hatt god kvalitet over lang tid (det vil si minimum 4 år), tester vi vannkvaliteten én gang i måneden.

Hvis badevannskvaliteten ikke er god nok så varsles dette på nettsiden til Oslo kommune, men de setter også opp skilt på de aktuelle stedene.

– I tillegg varsler vi de aktuelle bydelene slik at de kan hjelpe til med å spre informasjonen. Deretter starter vi å søke etter hva som er kildene til den dårlige vannkvaliteten, samtidig som vi fortsetter å ta prøver frem til prøvene er gode nok, forteller han.

Svært ofte kommer den dårlige badevannskvaliteten etter det har regnet mye. Kraftig regn kan nemlig føre til overløp fra kloakk og at skitt fra gatene renner ut i havet.

– Kommer det en kraftig regnskur så kan det komme mye avføring fra fugl og dyr som skylles videre ned mot badestrender. Dette er kilder som er vanskelige å stoppe, og de kommer gjerne med elvene. Når det gjelder tarmbakterier så dør de fleste etter 24 timer. Og med strålende varmt vær vil de dø raskere, forklarer Daviknes.

Som en tommelfingerregel anbefales det derfor at man unngår å bade de første 24 timene etter et kraftig regnskyll. Særlig ved badestrender som ligger nærme elveutløp og bekker.

Lurer du på hvordan badekvaliteten er på din nærmeste badestrand finner du som regel informasjon om dette på hjemmesiden til din kommune.

LES OGSÅ: Derfor er det bra å bade i saltvann

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer