Svette

Vask ansiktet rett etter økten - særlig hvis du bruker sminke

- Sminke og svetting er ikke optimalt for huden, sier akne-ekspert.

SVETTE OG SMINKE: Er ifølge ekspertene ingen spesielt god kombinasjon. Har du mulighet kan det være lurt å fjerne litt av sminken, hvert fall den som dekker huden, før økten.
SVETTE OG SMINKE: Er ifølge ekspertene ingen spesielt god kombinasjon. Har du mulighet kan det være lurt å fjerne litt av sminken, hvert fall den som dekker huden, før økten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som frisker opp sminken din bittelitt før du skal på trening?

Det kan tross alt være en hunk på tredemølla ved siden av - og du vil jo gjerne ta deg litt godt ut.

Hei, det er helt lov! Men, trener du med sminke vil vi bare minne deg på én ting - nemlig å vaske ansiktet så fort du er ferdig med økten.

Og da mener vi rett etter treningen, ikke når du har kommet deg hjem. 

LES OGSÅ: 7 av 10 sminker seg til trening

Fitness woman wiping sweat with a towel Foto: jolopes - Fotolia
Fitness woman wiping sweat with a towel Foto: jolopes - Fotolia Vis mer

Kan føre til uren eller irritert hud

Ifølge hudlege og akne-ekspert Michael Zangani fra Hud & Akne klinikken, er det nemlig slik at sminke og svette ikke er en særlig heldig kombinasjon, spesielt hvis du sliter med uren hud eller akne. 

Derfor anbefaler han at du vasker av sminken og svetten så fort det lar seg gjøre. 

- Sminke og svetting er ikke så optimalt for huden. Generelt bør du ikke bruke noe som helst makeup når du trener. Unntaket her er leppestift og maskara, sier han til KK.no, og utdyper:

Når du trener åpnes svetteporene, som skiller ut toksiner i kroppen. Makeup, selv mineralsminke, vil kunne legge seg over porene og redusere denne funksjonen. Dessuten vil en blanding av svette og sminke tiltrekke bakterier som kan forårsake blant annet akne og komedoner.

Hudlegen forklarer videre:

- Trening fører også til raskere turnover av hudceller, noe som øker dannelse av døde hudceller, som flasser av naturlig. Denne prosessen vil også forstyrres ved bruk av makeup under trening, som igjen vil kunne føre til akne, samt matt og livløs hud. 

LES OGSÅ: Bruk denne sjampoen hvis du trener mye

RENS OG EKSFOLIER: Det kan være lurt å både rense og eventuelt eksfoliere huden godt etter trening.  Foto: (c) Jutta Klee/ableimages/Corbis/All Over Press
RENS OG EKSFOLIER: Det kan være lurt å både rense og eventuelt eksfoliere huden godt etter trening. Foto: (c) Jutta Klee/ableimages/Corbis/All Over Press Vis mer

Rens og eksfolier

Ifølge Zangani kan det, uansett hudtype, være lurt å rense huden rett etter økten, før svetten før størknet skikkelig inn. 

- Du bør rense huden raskt og gjerne bruke en lett eksfolierende rens.

- Svetting i seg selv gir ikke akne, men kan irritere huden, som igjen kan føre til akne hos dem som er disponert for det, forklarer han. 

Fjern gjerne sminken før økten

Grethe Marie Grimen, som er hudterapeut, pluss rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, mener det kan være lurt å vaske ansiktet før trening. 

- Det er lurt å vaske bort sminke før trening for å la svetten «komme ut» og ikke bli hindret av sminke som ligger oppå og tetter porene, forklarer hun til KK.no: 

-Det er ikke noe fare for å øke talgproduksjonen, det er mer det at huden kan bli irritert av sminke som settes i porene og tetter. Derfor lønner det seg også å vaske ansiktet rett etter trening, for å fjerne svette som påvirker ph-verdien, og også kan føre til irritert hud og øke faren for kviser og irritasjoner. 

LES OGSÅ: Treningseffekt kan ikke måles i svette

Ikke glem fukt etter vask

Ok, så du har nå fått vasket det «svette trynet» ditt etter økten, men hva nå?

Jo, fukt så klart!

- Ja, fuktighet er viktig etter svetting, forklarer Grimen, og råder deg til å smøre deg med en vanlig fuktighetskrem etter ansiktsvasken. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer