Vasketvang

Vaskemani: - Går jeg ut med søpla, må jeg rett i dusjen etterpå

Elizabeth vasker hendene 40 ganger hver dag. Klær og hus må være like rent.

EKSTRA STERK SMITTEFRYKT: Koronapandemien har vært ekstra tøff for mennesker som sliter med vasketvang. FOTO: NTB Scanpix
EKSTRA STERK SMITTEFRYKT: Koronapandemien har vært ekstra tøff for mennesker som sliter med vasketvang. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Traumatiske hendelser kan utløse angstlidelser senere i livet. Etter å ha blitt seksuelt misbrukt i barndommen sliter Elizabeth Anundskås Vaale (37) blant annet med sterk døds- og helseangst. For ikke lenge siden ble hun også diagnostisert med tvangslidelse.

Ifølge Lommelegen kjennetegnes tvangslidelser av tilbakevendende ubehagelige og uønskede tanker og/eller tvangshandlinger. En av de vanligste tvangshandlingene er vasketvang, det vil si overdreven vasking som skyldes redsel for å bli smittet eller å smitte andre med en farlig sykdom.

Elizabeth forteller at hun helt fra hun var ni år gammel har vært redd for å spise mat som er dårlig, men at lidelsen har eskalert i løpet av koronapandemien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer