Vasketvang

Vaskemani: - Går jeg ut med søpla, må jeg rett i dusjen etterpå

Elizabeth vasker hendene 40 ganger hver dag. Klær og hus må være like rent.

EKSTRA STERK SMITTEFRYKT: Koronapandemien har vært ekstra tøff for mennesker som sliter med vasketvang. FOTO: NTB Scanpix
EKSTRA STERK SMITTEFRYKT: Koronapandemien har vært ekstra tøff for mennesker som sliter med vasketvang. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Traumatiske hendelser kan utløse angstlidelser senere i livet. Etter å ha blitt seksuelt misbrukt i barndommen sliter Elizabeth Anundskås Vaale (37) blant annet med sterk døds- og helseangst. For ikke lenge siden ble hun også diagnostisert med tvangslidelse.

Ifølge Lommelegen kjennetegnes tvangslidelser av tilbakevendende ubehagelige og uønskede tanker og/eller tvangshandlinger. En av de vanligste tvangshandlingene er vasketvang, det vil si overdreven vasking som skyldes redsel for å bli smittet eller å smitte andre med en farlig sykdom.

Elizabeth forteller at hun helt fra hun var ni år gammel har vært redd for å spise mat som er dårlig, men at lidelsen har eskalert i løpet av koronapandemien.

– Det begynte i forbindelse med en omgangssyke og så ble jeg stadig mer redd for å få i meg noe som kunne gi bakterier i kroppen. Da koronaen kom og vi ble matet med viktigheten av å vaske hendene, satte dette seg «gange hundre» i hodet mitt.

– Jeg ble helt besatt av å vaske hendene og vasker dem opptil førti ganger om dagen, til tross for at jeg bare er hjemme. Hendene mine er helt ødelagte og jeg har flere steder utviklet eksem på grunn av såpebruk, forteller hun.

Setter matvarene i karantene

Etter at vi fikk det første Covid-19 tilfellet her i Norge har Elizabeth så godt som vært i total isolasjon. Bortsett fra et par besøk hos moren og fastlegen sin, har hun knapt beveget seg utenfor døren. Den eneste som får komme hjem til henne er en psykolog som allerede har hatt korona.

– Hvis jeg får matvarer levert fra butikken må de stå fem dager i karantene før jeg tar i dem. Men selv etter de fem dagene føler jeg meg ikke helt trygg på at de skal være virusfrie. Har jeg for eksempel tatt i en matvare før leggetid og ikke vasker hendene før jeg tar i sengetøyet, må jeg skifte på senga, dusje og skrubbe meg. Jeg føler at det er virus og bakterier over alt.

– Andre folk kan ta mat ut av kjøleskapet, smøre seg en brødskive, spise den og gå videre, men der er ikke jeg. Det er vasking før, under og etter – og lenge etter der igjen. Jeg føler at jeg aldri er rein nok. Hadde det vært sunt, ville jeg dynket hele kroppen i klor for å være helt steril, sier hun.

PÅVIRKET AV PANDEMIEN: Elizabeth har lenge hatt en ovedreven frykt for bakterier og virus, men lidelsen har eskalert etter at vi fikk det første koronatilfellet her i Norge. FOTO: Privat
PÅVIRKET AV PANDEMIEN: Elizabeth har lenge hatt en ovedreven frykt for bakterier og virus, men lidelsen har eskalert etter at vi fikk det første koronatilfellet her i Norge. FOTO: Privat Vis mer

Vasker klær seks ganger om dagen

I den selvpålagte koronakarantenen bruker Elizabeth mye tid på rengjøring, da husets alle flater må vaskes flere ganger om dagen. Hun beskriver det som en indre uro som gjør at hun ikke helt klarer å slappe av og tankene kretser stadig rundt vasking og hygiene.

Det er som en kløe som ikke gir seg før jeg har gjort alle disse tingene. Jeg venter for eksempel så lenge jeg kan med å gå ut med søpla og etterpå må jeg rett i dusjen for å vaske meg igjen. Det blir også mye klesvask, da jeg kan vaske klær opptil seks ganger per dag.

– Jo mer jeg lar disse tankene styre meg, jo mer ut av kontroll kommer situasjonen. Det bygger seg opp som et gedigent tårn av ulike ting jeg må gjøre, forklarer hun.

Frykter ny bølge

Elizabeth får behandling for angsten og står i disse dager på venteliste for å få komme til Modum Bad som tilbyr behandling av ulike psykiske lidelser. Hun frykter imidlertid at en mulig ny koronabølge vil gjøre situasjonen vanskeligere før hun får den ekstra hjelpen hun trenger.

– Jeg blir veldig sinna, frustrert og fortvilet over at folk ikke holder avstand og tar vare på hygienen. Jeg tror ikke de som blåser i restriksjonene tenker over hvilke konsekvenser det får for kronisk syke og sånne som meg.

– Isolasjonen har svekket livskvaliteten min betraktelig, da jeg egentlig er en person som elsker folk. Nå føler jeg at jeg alltid må være på vakt og at jeg ikke kan bli helt trygg før en vaksine kommer på plass. Jeg håper derfor at Folkehelseinstituttet strammer inn reglene igjen og krever bruk av munnbind, for å få folk til å våkne opp og skjønne at dette ikke er over.

Økt antall henvendelser

Ifølge Sidsel Myhr, rådgiver i Norsk OCD-forening Ananke, er det vanskelig å gi nøyaktig tall på hvor mange som sliter med vasketvang, da mange har andre typer tvang i tillegg. Det er imidlertid regnet som den vanligste formen for tvang og en av tre har det man kaller ren vasketvang.

Etter at pandemien kom til Norge har foreningen opplevd en stor økning i antall henvendelser.

– Vi har hatt rundt 30 flere telefoner i uken enn det vi bruker å ha, sier hun.

– Mange forteller at de sliter ekstra i disse tider, også de som allerede er under behandling. En del av eksponeringsterapien er nemlig å ta på ting de ikke ønsker å ta på, for eksempel et toalettsete, og så vente med å vaske seg. Dette er veldig vanskelig i en tid hvor man får beskjed om å vaske seg hele tiden.

Går ut over livskvaliteten

Myhr forteller at det i disse dager også kan være vanskelig å skille mellom overdreven og «normal» vasking. Men generelt sett regnes det som en tvangslidelse dersom man bruker mer enn en time om dagen på vasking eller det skjer ekstra hyppig.

For å regnes som en lidelse må vaskingen også være så forstyrrende at det går ut over dine daglige rutiner, forholdet til andre, jobb, utdanning eller andre sosiale aktiviteter.

– Hos enkelte kan vasketvangen være helt ekstrem, noen kan for eksempel stå 11 timer i dusjen fordi de føler at de ikke blir rene. Ritualer er også en del av denne lidelsen, da det er vanlig å føle at alt må være perfekt. Dersom såpa for eksempel faller i gulvet, må man starte helt på nytt igjen.

Hos mange som allerede sliter med denne typen tvang, har koronapandemien ført til at symptomene har blitt forsterket.

– Vi hadde nylig en samling hvor mange medlemmer fortalte hvordan pandemien hadde påvirket dem. Mange ga uttrykk for at de hadde fått ekstra angst for å gå ut og de hadde mange spørsmål rundt smitte som folk uten OCD ikke hadde tenkt på. For eksempel om man bør ha hansker på når man kjører bil eller om man kan ta i skoene sine uten å vaske seg etterpå. Mange slet med såre hender fordi de både vasker og spriter hendene sine, forteller Myhr.

– Men noen kunne også fortelle at pandemien hadde fått dem til å føle seg litt bedre. Vanligvis føler de skam over å kjøpe ti såpestykker eller hamstre mye vaskepapir, men nå behøvde de ikke skjule vaskingen sin. Slik sett hadde de det bedre med seg selv og syntes det gikk ganske greit.

OPPLEVER ØKNING: Mange som sliter med tvang opplever at lidelsen har blitt forverret i forbindelse med koronapandemien. Sidsel Myhr oppfordrer alle om å søke hjelp så raskt som mulig. FOTO: Privat
OPPLEVER ØKNING: Mange som sliter med tvang opplever at lidelsen har blitt forverret i forbindelse med koronapandemien. Sidsel Myhr oppfordrer alle om å søke hjelp så raskt som mulig. FOTO: Privat Vis mer

Ikke nøl med å søke hjelp

Dersom du eller barnet ditt sliter med vasketvang, kan du på Anankes nettsider finne en veiviser som er en veiledning til hvordan du kan få hjelp til diagnostisering og behandling av OCD.

I Norge har vi et effektivt og spesialisert tilbud for behandling av OCD, men enkelte steder kan det være ventelister.

– Mange tenker nok at overdreven vasking er normalt i disse koronatider, men vær oppmerksom på oppførsel som går ut over livskvaliteten. For eksempel at noen isolerer seg eller ikke tør å slippe barna ut. Har du det selv slik bør du ta kontakt med fastlegen din så snart som mulig. Jo raskere du får hjelp, jo lettere er det å bli kvitt tvangstankene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer