Treningstøy og tøymykner:

Vasker du treningstøyet med tøymykner? Det bør du slutte med!

- Kan både forårsake vondt lukt og redusere funksjonaliteten til tøyet, sier eksperter.

TRENINGSTØY OG TØYMYKNER: Du bør unngå å vaske treningstøy med tøymykner, sier eksperter. FOTO: NTB Scanpix
TRENINGSTØY OG TØYMYKNER: Du bør unngå å vaske treningstøy med tøymykner, sier eksperter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste av oss kan vel si seg enige i at klesvask ikke er det morsomste å gjøre. Skille rosa klær fra hvite, vaske enkelte plagg på 30 grader og andre på 60 grader - også var det spørsmålet om tøymykner, da. Visste du at treningstøy helst bør slippe det?

Det er mange fordeler ved bruk av tøymykner på mange typer klær. Det sier vaske- og rengjøringsekspert i Orkla, Malin Skaar. Blant annet bidrar tøymykner til å bevare farge og fasong, samt redusere statisk elektrisitet og gjøre tøye mykere. (Pssst, lar du ofte klærne ligge i vaskemaskinen?)

- Velger man en parfymert variant så vil tøyet også lukte ekstra godt, sier Skaar og understreker likevel at det ikke anbefales å bruke tøymykner på enkelte typer klær:

- Dette gjelder «pustende tekstiler», altså sportstøy, og også goretex.

LES OGSÅ: Tøymykner - er det nødvendig?

Derfor bør du unngå tøymykner på sportstøy

Ingun Grimstad Klepp er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning og Forbrukerinstituttet SIFO ved HIOA. Hun forklarer at det er to hovedgrunner til at du ikke bør bruke tøymykner på sportsklær.

- Den aller viktigste grunnen er lukt. Det meste av sportstøy inneholder syntetiske materialer. Vi vet ikke hvorfor, men disse materialene har ulempen med at de ofte lukter vondt - og problemet blir mye verre hvis du vasker dette tøyet med tøymykner, sier Klepp til KK.no.

Bruker du tøymykner på treningstøyet ditt vil ikke lukten gå vekk i neste vask heller. Det skal altså bare én runde med tøymykner til før du får et problem som varer lenge. Dette gjelder likevel ikke alle typer treningstøy;

- Bomull og ull lukter mye mindre svette, og lukten blir ikke verre av tøymykner. Det er i syntetiske materialer at lukten blir et problem. Treningstøyet vårt skal tåle mye, det er mye aktivitet, intimitet og svette.

LES OGSÅ: Disse klærne hater tørketrommelen

Smak og behag

Klepp forklarer at den generelle bruken av tøymykner avhenger av smak og behag. Noen liker at rene håndklær er stive, slik at vi raskere blir tørre, andre liker myke håndklær selv om vi må tørke oss lenger. (Slik vet du når du bør vaske håndklærne!)

- Det samme gjelder klær. Noen av oss er ømfiendtlige overfor kjemiske lukter og parfyme, mens andre synes det er toppen. Jeg synes det kan være lurt å stille litt spørsmål om vanene våre, sier hun.

Med det mener hun at vi innimellom bør se på klesvaskrutinene våre og om vi kan gjøre noe annerledes.

- Mange av oss opplever at tøyet vårt lukter vondt etter vask og tror det hjelper med tøymykner. Men da blir lukten verre, og slik skaper man sitt eget problem.

- Se om det kan være enklere å gjøre noe annerledes. Dette handler også om miljø, både når det gjelder produksjon av tøymykner, men også at mange kaster treningstøyet fordi de ikke får vekk vond lukt, sier hun.

SVETTER MYE: Treningstøyet vårt går gjennom mye og må derfor tåle mye. FOTO: NTB Scanpix
SVETTER MYE: Treningstøyet vårt går gjennom mye og må derfor tåle mye. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Den andre grunnen til at det er lurt å styre unna tøymykner på treningsklær er funksjonaliteten til tøyet.

- Når det gjelder enkelte sportsklær kan egenskaper som pust og vanndamp reduseres.

LES OGSÅ: Bør du alltid følge vaskeanvisningen?

- Tror mange ikke er klar over det

Klepp tror mange av oss bruker tøymykner på enkelte klær uten å vite at vi ødelegger dem. Mye vi gjør er rutinemessig, og vi tenker ikke alltid på hvorfor vi gjør som vi gjør.

- Vi kaver jo litt rundt innimellom. Vi sorterer nok ofte klær samtidig som vi snakker med barna våre eller tenker på hva vi skal lage til middag, og da er det fort gjort at for eksempel sportstøyet havner i vasken med de andre klærne.

Hun understreker likevel at fra et miljøperspektiv er det lurt å fylle opp vasken og unngå mest mulig sortering og kjemiske kjemikalier.

LES OGSÅ: Tryll bort svettelukten i klærne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer