Håndhygiene

Vasker ikke hendene etter dobesøk

Skjer nok oftere enn du tror ...

TISSE: Vasker du alltid hendene etter et toalettbesøk? Det er det ikke alle som gjør. Foto: Shutterstock / nito
TISSE: Vasker du alltid hendene etter et toalettbesøk? Det er det ikke alle som gjør. Foto: Shutterstock / nito Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trappegelender, dørhåndtak og mobiltelefoner, det er ikke måte på hvor mye hendene våre er borti i løpet av en dag, og vi utsettes derfor stadig vekk for bakterier og virus som kan gjøre oss syke. 

God håndhygiene er derfor ikke noe å kimse av, men det er spesielt i to situasjoner der det anbefales at vi alltid bør vaske hendene.

– Vi sier at du alltid skal vaske hendene før du lager mat, og etter du har vært på toalettet, sier hygienesykepleier i Folkehelseinstituttet, Nina Sorknes til KK.no.

Bakterier finnes overalt rundt oss, og til og med på hele kroppen vår, og de aller fleste av dem er ikke farlige. Men det er også forutsatt at de holder seg til de områdene der de er ment å være.

– Normalfloraen i underlivet er ikke den samme som normalfloraen i munnen. Om du for eksempel får avføringsbakterier på hendene dine og deretter setter deg ned for å spise, så kan dette føre til sykdom, forklarer hun.

LES OGSÅ: Fire hygienetabber du gjør hver dag

Selv leger kan slurve med håndvasken

Amerkanske helsemyndigheter (CDC) oppgir at i gjennomsnitt 77 prosent av menn vasker hendene etter dobesøk. En norsk studie fra 2014 kan tyde på at menn er bittelitt dårligere med håndvasken etter sine toalettbesøk, sammenlignet med kvinner.

Og dette handlet ikke om at de mangler kunnskap om håndhygiene, for deltakerne var faktisk godt utdannet innen helsefaget – nemlig leger.

SLURV? En norsk studie fra 2014 kan tyde på at menn er bittelitt dårligere med håndvasken enn kvinner er, men selv ikke kvinnene var flinke nok. Foto: Shutterstock / javi_indy
SLURV? En norsk studie fra 2014 kan tyde på at menn er bittelitt dårligere med håndvasken enn kvinner er, men selv ikke kvinnene var flinke nok. Foto: Shutterstock / javi_indy Vis mer

Studien er utført av Kashif Waqar Faiz og to av hans kolleger ved Akershus universitetssykehus, som evaluerte håndvask-rutinene blant 200 nevrologer (100 menn og 100 kvinner) som deltok på en verdenskongress. 

Samlet sett utførte 74 prosent riktig håndhygiene med såpe og vann, men det var signifikante forskjeller mellom kjønnene. Blant de observerte mennene vasket 84 hendene, hvorav bare 61 brukte såpe. Med andre ord var det fire av ti menn som ikke vasket hendene med såpe og vann etter å ha vært på do.

Til sammenligning vasket 93 av de 100 kvinnene hendene, hvorav 87 brukte såpe. Så heller ikke kvinnene er feilfrie. Og Sorknes mener at man bør være forsiktig med å peke ut menn som syndere.

LES OGSÅ: Kan du få klamydia av å sitte på et offentlig dosete?

Toalettet kryr av bakterier

God håndhygiene er viktig uansett om du er mann eller kvinne, det er det ikke tvil om. For bakterier kjønnsdiskriminerer ikke, og selv om du bare skal tisse, så utsettes du for bakterier på omtrent alle overflater.

– Når du er på do så tar du på dører, låser, håndtak og skylleknappen. Du løfter opp dolokket, og menn løfter også på doringen, og dette er områder med mye bakterier, forteller sykepleieren. 

Når du skyller ned i do spres også bakterier rundt i rommet, og du kan utsettes både for dine egne bakterier og andres.

BAKTERIER: Når du er på do tar du på en rekke overflater der det kryr av bakterier. Og får du disse bakteriene i munnen kan du faktisk risikere å bli syk. Foto: Shutterstock / kryzhov
BAKTERIER: Når du er på do tar du på en rekke overflater der det kryr av bakterier. Og får du disse bakteriene i munnen kan du faktisk risikere å bli syk. Foto: Shutterstock / kryzhov Vis mer

– Menn holder jo også ofte i penis når de tisser, og dette er jo et område som har bakterier, selv om man dusjet på morgenen. Og er man litt uheldig, så søler og spruter man kanskje litt på hendene også. Så tar man på dører og gelendre på vei ut, og sprer så bakteriene, forklarer hun.

Det er med andre ord ingen unnskyldninger for å droppe håndvasken etterpå. Selv om du ikke tørker deg eller du bruker pissoaret i stedet for toalettet, så vil du alltid utsettes for bakterier. 

Tips til rene hender

En skulle kanskje tro at noe så enkelt som å vaske hendene er noe vi alle klarer helt fint uten videre instruksjoner. Men det kan jo tyde på at flere trenger å få frisket opp hva som egentlig er god nok håndhygiene, for det å skvette litt vann på hendene er slett ikke nok.

Det er spesielt viktig med en grundig håndvask dersom du skal lage mat, spise mat eller håndtere matvarer. Mattilsynet har laget et eget regelverk for hygiene der de forklarer nøyaktig hvordan hendene bør vaskes for å bli rene nok til å håndtere mat:

  • Håndvask skal foretas under tilstrekkelig med rennende, temperert vann. 
  • Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig «forurensing» fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Såpen skylles så av med rennende vann.
  • Unngå også å ta på blandebatteriet eller dørhåndtak rett etter håndvasken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer