Maculadegenerasjon

Ved å se på dette bildet kan du avsløre øyesykdom

Hvis strekene ikke holder seg rette bør du kontakte øyelege.

AMSLERS TEST: Maculadegenerasjon er en av de vanligste årsakene til synssvekkelse hos eldre. Amslers test kan lett brukes hjemme for å sjekke om du har sykdommen. Foto: Norsk Helseinformatikk
AMSLERS TEST: Maculadegenerasjon er en av de vanligste årsakene til synssvekkelse hos eldre. Amslers test kan lett brukes hjemme for å sjekke om du har sykdommen. Foto: Norsk Helseinformatikk Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den hyppigste årsaken til svaksynthet hos eldre mennesker er maculadegenerasjon. Såkalt aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD) rammer omtrent 15 prosent av befolkningen over 85 år i større eller mindre grad, ifølge Store Norske Leksikon.

Det er skarpsynet som rammes og pasientene opplever ofte først vansker med å lese, problemer med å gjenkjenne ansikter og å se fine detaljer. Ifølge Helse Norge kan øyesykdommen skade synet ditt, men forverringen kan ofte skje langsomt. Etter mange år vil detaljer mitt i synsfeltet se sløret eller forvrengt ut. Tilslutt kan området midt i synsfeltet bli mørkt. Du vil da ikke være i stand til å se ting som er rett foran deg.

Det som er viktig å vite er at det er mulig å få behandling for den mest alvorlige formen for maculadegenerasjon og at det er av betydning at sykdommen oppdages tidlig. Du kan selv kontrollere synet ditt jevnlig hjemme.

Testen du kan ta hjemme

Aldersrelatert maculadegenerasjon kommer i tørr og våt form. Rundt 90 prosent av pasientene får tørr maculadegenerasjon, mens rundt ti prosent får den våte formen. Mens den tørre formen er vanskelig å behandle finnes det behandlinger mot våt maculadegenerasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.