Insekter I Sengen

Veggedyr: Kan bli opptil 1 cm lange og lever av å spise blodet ditt

Slik unngår du å få de med deg hjem fra ferie.

VEGGEDYR: Disse krypene kan fort bli med deg hjem fra ferie.  Foto: Lamara Dalzous / Alamy/All Over Press
VEGGEDYR: Disse krypene kan fort bli med deg hjem fra ferie. Foto: Lamara Dalzous / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De kan bli opp til en centimeter lange, og lever av å spise blodet ditt. Om dagen gjemmer de seg bak sengegavler, vegger og sengekanter, og de kommer frem mens du sover... 

Høres det fristende ut? Nei, ellers takk! Veggedyr er dessverre noe som har blitt vanligere og vanligere i Norge, og de er et herk å bli kvitt. 

- De har plaget folk så lenge det har vært folk. I Norge og den vestlige verden var den mer eller mindre utryddet helt til 15 - 20 år siden. Da kom de tilbake, forklarer daglig leder i PELIAS Norsk skadedyrkontroll, Tor Svendsen. 

Nordmenns reisevaner er en av grunnene til at insektene er tilbake i landet vårt. 

Veggedyr kan du like gjerne få med deg hjem fra et hotell i Valdres som et skittent hostel i Bangkok. Det er helt tilfeldig og avhenger av hvem som har bodd der før deg. Men bor du på et hotell med litt større standard og renhold er det en større sjanse for at du i hvert fall oppdager dyrene tidligere. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du støvsuge madrassen

Aldri legg kofferten på senga!

Svendsens aller viktigste råd for å unngå å ta med veggedyr hjem fra ferien er klart: Ikke legg kofferten på senga. 

- Bruk koffertholderen på rommet! Og ikke legg kofferten inntil veggen. Da har du sikret deg veldig mye allerede. 

Det er nemlig senga og veggene de trives best i. Selv pleier Svendsen til og med å ta ned sengegavelen når han bor på hotell, for å se etter spor av veggedyrene. Det er nemlig et typisk sted å finne dem. Du kan også kjenne bortover treverket på senga, og ta av lakenet og undersøke madrassen. 

Når du skal pakke kofferten før hjemreise, bør du riste klærne først og pakke de ned. Svendsen forteller at du også kan spraye insektsmiddel i kofferten og lukke den, da vil de fleste insekter dø på veien hjem. 

- Hvis du likevel har mistanke om at du har fått med noe hjem, ta et hvitt laken og rist klærne over for å se om noe faller ut. Og vask gjerne alle klærne på 60 grader. Har du sterk mistanke så bør du godsnakke med noen som har badstu!

Veggedyrene dør nemlig dersom de utsettes for temperaturer på 50 eller 60 grader. La oss si 60 for å være helt sikker... 

LES OGSÅ: På denne måten kommer du aldri til å miste kofferten din igjen

Veggedyrbitt kan bli røde og veldig kløende!
Veggedyrbitt kan bli røde og veldig kløende! Vis mer

Hva gjør du hvis uhellet er ute?

Dersom det er bekreftet at du har veggedyr, kan du dessverre ha en lang og kostbar prosess foran deg. De er vanskelig å ta, og du må ha profesjonell hjelp. 

- Da tar vi ut alt av tekstiler i huset. Klær og alt blir tromla på et renseri. Så varmer vi opp huset eller leiligheten til det er 60 grader der, slik at veggedyrene dør. Så du vil være uten hus i et døgn. Vi vil også bruke litt kjemikalier slik at de ikke prøver å stikke inn til naboen i stedet.

Og alt dette kan koste fra 25 000 til svimlende 150 000 kroner, avhengig av hvor stort hus du har og hvor stort problemet er. 

Dersom du har mistanke om veggedyr råder Svendsen deg til å ikke begynne å spraye ting i boligen selv. Det kan virke avskrekkende på insektene, men de vil ikke dø. Det er bedre å ringe en profesjonell for å få hjelp så fort som mulig. 

LES OGSÅ: Med disse triksene får du maks ut av plassen i leiligheten din!

Hvordan vet du at du har veggedyr?

Veggedyrene lever av blod, og de første tegnene vil være at du våkner opp med stikk på kroppen din, og det klør! Eggene (som de kan legge opptil 1000 om gangen av...) ser du ikke, men etterhvert blir veggedyrene svarte. Har de sugd blod vil de bli rød-aktige. 

Svendsen forteller at det psykiske ofte er det aller verste med å ha veggedyr. I og med at de gjemmer seg om dagen og kommer frem om natten, får mange rett og slett angst for å sove om natten

- Noen er rett og slett helt knekt når vi kommer. Helt grå i ansiktet. Da roer vi dem ned og forteller at dette kan fikses.

Får du inn et veggedyr, så har du fort mange, mange flere. Så husk å sjekk hotellrommet, rist klærne og vask dem når du kommer hjem, for disse skapningene vil du ikke ha under sengen din!

LES OGSÅ: Har du plutselig fått utslett og skjønner ikke hvorfor?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer