Kvinnehelse:

- Veldig mange kvinner opplever dette

Vi har tatt en prat med gynekolog Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen om de mest stilte spørsmålene hun får.

VANLIGE SPØRSMÅL: Klør det nedentil? Opplever du urinlekkasje? Mange av de vanligste spørsmålene gynekologen får, er også de spørsmålene kvinner ofte synes er pinlig å stille. FOTO: NTB
VANLIGE SPØRSMÅL: Klør det nedentil? Opplever du urinlekkasje? Mange av de vanligste spørsmålene gynekologen får, er også de spørsmålene kvinner ofte synes er pinlig å stille. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ikke alle er så komfortable med å snakke om underliv, mensen og sex. Noen spørsmål kan oppleves som litt pinlige å stille, til og med til venninnegjengen.

Er det ett sted som virkelig legger til rette for en slik samtale, så er det nok hos gynekologen.

Vi har spurt gynekolog ved Aleris Frogner, Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen, om de vanligste årsakene til at kvinner oppsøker henne, og hvilke spørsmål de kan synes det er litt vanskelig å stille.

Vanlige årsaker til at kvinner oppsøker gynekolog

Mange kvinner oppsøker Spallek-Halvorsen med spørsmål om menstruasjon, mistanke om seksuelt overførbare infeksjoner, smerter under sex, prevensjon og hormonell behandling i overgangsalder, svangerskapsplanlegging, infertilitet og spontanaborter.

- Opplever du at noen kvinner synes det er litt pinlig å snakke om noen av disse temaene, selv med deg som er gynekolog?

- Ja og nei. Jeg tror at det er pinlig eller flaut for kvinner å føle at de har vaginal lukt, som kan være av infeksjon eller urin, økende utflod, uregelmessig blødning som man ikke kan forholde seg til eller smerter ved samleie, sier gynekologen, og fortsetter:

- Men når pasienter først bestemmer seg for å oppsøke gynekologen for å finne ut av det, er det stort sett ingen problem å snakke om det og å ønske råd og veiledning for mulig utredning og behandling.

Spallek-Halvorsen understreker at hun er veldig opptatt av å gjøre en grundig og god jobb for å finne ut av tilstanden og å forklare til kvinnen - slik at hun føler seg komfortabel med å snakke om problemet når hun først bestemmer seg for å gå til gynekologen.

Spallek-Halvorsen deler vanlige spørsmål kvinner oppsøker henne med:

1. Jeg har uregelmessig syklus, eggløsning eller blødninger - kan det være farlig?

Spørsmålene gynekologen får om menstruasjon handler som oftest om uregelmessighet i syklusen og om hormonelle forstyrrelser.

- Er det vanlig å ha uregelmessige blødninger?

- Nei, men kan være mer hyppig grunnet hormonell ubalanse, for eksempel forårsaket av prevensjon eller underliggende sykdom/tilstand som gir hormonell ubalanse, for eksempel PCOS.

GYNEKOLOG: Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen. FOTO: Aleris
GYNEKOLOG: Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen. FOTO: Aleris Vis mer

Hun forteller at psykisk og fysisk stress kan gi uregelmessig syklus. Men hun understreker også at kvinner i menopause ikke skal ha blødninger lenger, og dersom det er tilfelle bør man utredes for mulige celleforandringer eller kreft.

- Det kan være mer alvorlig med uregelmessig syklus dersom det foreligger underliggende sykdom, derfor burde man utredes for det, forklarer Spallek-Halvorsen.

- Er det grunn til bekymring ved uregelmessige blødninger?

- Oftest ikke, men kan være. Man burde utredes for det for å finne ut om det er en underliggende årsak til det som burde behandles, som kan være mer alvorlig.

2. Hvorfor klør det nedentil?

Mange kvinner kontakter Spallek-Halvorsen med spørsmål om forandringer i lukt og farge på utflod, i tillegg til kløe nedentil. Ofte stilles disse spørsmålene i forbindelse med mistanke om infeksjoner som bakteriell vaginose, sopp og seksuelt overførbare infeksjoner.

Endringer i utfloden kan skyldes flere ting, har KK tidligere skrevet om:

  • Kan bety at noe ikke er i balanse, men det trenger ikke bety at noe er farlig
  • Etter samleie vil man kunne ha endret utseende og lukt på utfloden i noen dager
  • Antibiotikakur kan ha en effekt på bakteriene i skjeden
  • Oppstart av hormonell prevensjon kan føre til endring i utfloden
  • Du vasker deg for mye nedentil
KONTAKT LEGE: Hvis du opplever plager nedentil som ikke gir seg, bør du kontakte en lege eller en gynekolog. FOTO: NTB
KONTAKT LEGE: Hvis du opplever plager nedentil som ikke gir seg, bør du kontakte en lege eller en gynekolog. FOTO: NTB Vis mer

Når det gjelder kløe i underlivet, kan det være flere årsaker til dette, ifølge Helsenorge.no: hudlidelser som eksem eller psoriasis, sopp i underlivet, irritasjon eller kontakteksem på grunn av kløing, friksjon, for stramme klær, såpe eller overdreven hygiene. Ofte er mer enn en av disse faktorene til stede og det kan derfor være vanskelig å bestemme årsaken til kløen.

Hvis du mistenker at plagene kommer av seksuelt overførbare infeksjoner, eller hvis de varer over lenger tid, bør du snakke med en gynekolog eller lege.

3. Jeg opplever urinlekkasje og synes det er vanskelig i det sosiale, hva kan jeg gjøre?

Spallek-Halvorsen får mange spørsmål om urinlekkasje. Det er vanlig blant kvinner å oppleve urinlekkasje, bekrefter hun, spesielt etter man har vært gravid.

- Hva anbefaler du kvinner å gjøre hvis de opplever dette?

- Jeg forklarer om mekanismen rundt urinlekkasjen og utredningen, samt mulighetene for behandling dersom undersøkelsen viser at det foreligger en reell urinlekkasje.

Etter fødsel eller etter hvert som man blir eldre, kan enkelte oppleve urinlekkasjer fordi musklene i underlivet blir slappere, har KK tidligere skrevet. Mange kvinner opplever det som hemmende når når de ikke har kontroll over urinen om de plutselig ler, nyser, hopper eller løper.

I artikkelen understreket ekspertene viktigheten av å gjøre bekkenbunnøvelser for å forebygge og forbedre problemer relatert til urinlekkasjer.

4. Hvorfor gjør det vondt når jeg har sex?

Smerter nedentil - enten i forbindelse med sex eller menstruasjon - er også vanlige årsaker til at kvinner oppsøker gynekologen.

Smerter ved samleie kan ha flere årsaker. Det kan være syklisk - som ved eggløsning. Eller det kan skyldes eggstokkcyster, ved tilstander som for eksempel endometriose og muskelknuter, men også ved vulvodyni/vestibulitt.

Det kan også ligge mer alvorlige tilstander bak, som tarm- og blæresykdommer eller kreft.

Så når vi spør Spallek-Halvorsen om det er mange kvinner som opplever smerte under samleie, svarer hun:

- På en måte, ja - det kan være mange kvinner som opplever smerter ved samleie. Men årsaken kan variere med tanke på grunnleggende årsak og behandling rundt det. Det er altså veldig viktig å utredes, for å omgå en langvarig smertetilstand og sykdom.

KK har tidligere skrevet om at den aller vanligste grunnen til at kvinner opplever smerter under samleie, er at de rett og slett ikke er klare nok for sex.

- Den aller vanligste grunnen til at kvinner opplever smerter og ubehag under sex, er at hun ikke venter til skjeden er klar. Det kan ta tid før det kommer nok fuktighet, og skjeden er våt nok til å bli penetrert, uttalte sexolog Siv Gamnes.

Smerter og ubehag under sex kan være veldig hemmende for både sexlysten og nytelsen, og fører til at mange kvinner kvier seg for å ha sex med partneren sin. Det finnes flere ulike årsaker til at slikt ubehag oppstår, men heldigvis er det ofte mulig å bli kvitt smertene.

Her kan du lese saken i sin helhet:

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer