Oliven:

Velg denne oliventypen om du vil være sunnest mulig

- Den ene typen har et høyere innhold av fett og da særlig det umettede fettet, sier eksperten.

GRØNNE OG SORTE: Oliven kommer i både sorte og grønne varianter - vet du forskjellen på de to typene? FOTO: NTB Scanpix
GRØNNE OG SORTE: Oliven kommer i både sorte og grønne varianter - vet du forskjellen på de to typene? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du glad i oliven? Oliven hører med i flere matretter, som salat og tapas, men kan også spises som snacks. Men vet du egentlig hva som er forskjellen på grønne og sorte oliven?

- Ved naturlig modning vil alle oliven skifte farge fra grønn til sort, og man kan spise oliven i alle modningsstadier. Moden, sort oliven har et høyere innhold av fett og da særlig det umettede fettet, enn de grønne, sier Anne Marie Skjølsvik, som er klinisk ernæringsfysiolog i TINE, til KK.

Grønne oliven farges sorte

Ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer, Gunn Helene Arsky, forklarer at grønne oliven er umodne, fastere og bitrere enn de sorte olivenene. Ekte sorte oliven er for eksempel kalamataoliven fra Hellas:

- De har blitt mørke fordi de har modnet på treet. Oksiderte sorte oliven, slik du får billig på glass eller i boks, er aller mildest i smaken ettersom de har vært gjennom en bearbeidingsprosess, forklarer Arsky.

Men visste du at den typen sorte oliven er farget slik? Skjølsvik forklarer at siden modne oliven blir veldig myke, er det ofte lettere å høste inn grønne oliven og farge dem sorte med en egen miks av salt og lut som fører til en oksidering.

- Så bruker man fargestabiliseringsmiddelet E579 til å holde på den sorte fargen og gjøre den kraftigere. Du kan selv se om dette har skjedd da det vil stå opplyst i ingredienslista på produktet.

Oliven som er farget sorte vil ikke smake det samme som de som er modnet sorte.

- Naturlig moden oliven har også en mykere tekstur, enn de grønne.

Velg gjerne «ekte» sorte oliven

Du har helt sikkert en favoritt av de sorte og de grønne. De er begge sunne, men ifølge Skjølsvik bør du gå for de sorte dersom du vil få mest mulig utbytte av olivenspisingen. Altså de ekte sorte, som har fått modnes fullt på treet før høsting.

UMODNE: Grønne oliven er umodne, og smaker derfor mer bittert enn modne, sorte oliven. FOTO: NTB Scanpix
UMODNE: Grønne oliven er umodne, og smaker derfor mer bittert enn modne, sorte oliven. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Da inneholder de maksimalt av vitaminer, mineraler og umettet fett, forklarer hun.

Om du spiser mye oliven og ønsker å redusere saltinntaket, har hun følgende tips til deg:

- Oliven inneholder ofte mye salt, så et tips kan være å skylle dem lenge i vann og legge dem på et glass med ren olivenolje.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer