Fettfrie Produkter

- Velger man fettreduserte produkter bør man alltid lese på baksiden først

Ikke sikkert det er så mye sunnere.

FETTFRI: Gjør vi oss selv en bjørnetjeneste når vi velger de fettfrie produktene, eller er vi på riktig spor? Foto: Shutterstock / Syda Productions
FETTFRI: Gjør vi oss selv en bjørnetjeneste når vi velger de fettfrie produktene, eller er vi på riktig spor? Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du trenger ikke være på diett for å bli påvirket av markedsføringen av fettfrie produkter. Det finnes lettyoghurt med «0 % fett», potetgull med «35 % mindre fett», cottage cheese helt uten fett, rømme med mindre fett, ja, listen er milelang. Det er nesten som om det skjer noe inni hodene våre når vi ser et produkt som sies å være «fettfritt», eller som i det minste lover å ha mye mindre fett. 

Uttrykk som «mindre fett» oversettes ubevisst til noe sunt og slankende, men er det egentlig det? Gjør vi oss selv en bjørnetjeneste når vi velger de fettfrie produktene, eller er vi på riktig spor?

– Det er nok ikke så enkelt. Om noe er sunt eller ikke kommer an på ditt øvrige kosthold. Vi skal jo få lov til å hygge oss med maten, så noe fett må man jo spise. Men får du veldig mye fett i ditt daglige kosthold, så kan det bli usunt, sier Per Ole Iversen, professor ved Seksjon for klinisk ernæring, UiO til KK.no.

LES OGSÅ: Slik får du mindre fett og mer muskler!

Anbefaler fettfattige produkter

MAT MED LAVERE FETTINNHOLD: Er det egentlig sunnere? Foto: KK.no/Produsentene
MAT MED LAVERE FETTINNHOLD: Er det egentlig sunnere? Foto: KK.no/Produsentene Vis mer

Som med alt annet her i livet handler det om moderasjon. Hvor store mengder fett du får i deg, men også hvilken type fett du får i deg.

– Transfett er jo blant det mest usunne fettet, men dette finner man heldigvis mindre av i dagens produkter. Nå er det det mettede fettet vi vil ha mindre av, mens det umettede er det vi helst vil ha mer av, forklarer han. 

Helsemyndighetene har retningslinjer for hvor høyt fettinntak vi bør holde oss til, og anbefaler at kostens totale fettinnhold bidrar med 25–40 prosent av kostens energiinnhold (energiprosent).  I Norge bidrar fett i gjennomsnitt med cirka 35 energiprosent.

– For mye fett i kostholdet kan jo gi åreforkalkning som igjen øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Det viser seg at mange får i seg for mye fett, så vi anbefales å velge fettfattige produkter, sier Iversen.

Erstattes ofte av karbohydrater

Men når man fjerner fett fra et produkt må det ofte erstattes med noe annet, og ifølge Maren Kvalvaag ved Somebody.no, som har mastergrad i samfunnsernæring, er dette noe man bør være bevisst på.

Velger man fettreduserte produkter bør man imidlertid alltid lese på baksiden for å se hva som erstatter fettet. Dette kan nemlig variere, sier hun til KK.no. 

– Man bør også se på om det er mettet fett eller umettet fett som byttes ut med noe annet. Det er jo ønskelig at det i hovedsak er det mettede og ikke det umettede som blir erstattet, legger hun til.

Hun forklarer at det ofte er karbohydrater som erstatter fettet i produktet, men det kan også være søtstoffer, sukkeralkoholer eller kostfiber slik som oligofruktose. Sistnevnte gir en søtere smak uten å bidra til vesentlige mengder kalorier.

KALORIER: Selv om snacksen du velger inneholder færre kalorier og mindre fett, så er det ikke dermed sagt at det er sunt å spise. Det viktigste å se på er kaloriinnholdet. Foto: KK
KALORIER: Selv om snacksen du velger inneholder færre kalorier og mindre fett, så er det ikke dermed sagt at det er sunt å spise. Det viktigste å se på er kaloriinnholdet. Foto: KK Vis mer

– I forhold til potetgull er det ofte karbohydrater som tilsettes variantene med mindre fett. Det som er viktig å se etter er det totale kaloriinnholdet uansett matvare. Det har mest å si, forklarer Kvalvaag. 

Det er nemlig ikke fettinnholdet, men kaloriinnholdet i potetgullposene som bestemmer hvorvidt de er sunne eller ikke.

– Men når det er sagt; skal man kose seg med potetgull tenker jeg at man skal velge den typen man synes at smaker best, også heller spise det litt sjeldnere eller i litt mindre mengder.

Dersom meieriprodukter er noe du bruker ofte, så er det kanskje fint å vite at her kan du spare noen kalorier ved å velge de lette variantene. Meieriprodukter finnes i lettere varianter i ulike former for omtrent hvert eneste produkt. Du finner yoghurt med mindre fett og yoghurt som er fettfri, lettrømme, mager cottage cheese, og det nyeste er nå en helt fettfri cottage cheese. 

– Cottage cheese inneholder i utgangspunktet lite fett i forhold til andre oster, men i den fettfrie varianten er noe av fettet erstattet med karbohydrater. Proteininnholdet er identisk, forklarer Kvalvaag.

Siden det her er snakk om veldig lite fett som erstattes, så tror hun ikke at det har så veldig mye å si helsemessig å velge den fettfrie tyen. 

– Man sparer omtrent 17 kalorier per 100 gram, og det er da i hovedsak mettet fett som byttes ut med sukker. Cottage cheese er et godt alternativ uansett om man velger original eller fettfri variant, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer