77 000 med demenssykdom i Norge

Venter at antall personer med demens vil dobles: – Vi er bekymret

Demenssyke blir boende hjemme for lenge og pårørende sliter seg ut. Nasjonalforeningen for folkehelsen mener tilbudet er for dårlig.

HASTER: – Det er mangel på sykehjemsplasser for mennesker med demens. Vi mener at vi må bygge mer og få åpnet flere avdelinger så fort som mulig, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Foto: Anne Elisabeth Næss
HASTER: – Det er mangel på sykehjemsplasser for mennesker med demens. Vi mener at vi må bygge mer og få åpnet flere avdelinger så fort som mulig, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Foto: Anne Elisabeth Næss Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): For litt over to år siden ble Luranetunet bu- og behandlingssenter i Os kommune bygd ut. Med grunnlag i befolkningsprognoser visste man at behovet for flere plasser ville øke de kommende åra. Avdelingen med 20 plasser måtte imidlertid åpne tidligere enn planlagt.

– Vi åpnet før tiden fordi det var behov for plasser til pasienter med sykdommen demens. Det er ett år siden det ble en demensavdeling, forteller Aud Winsents, enhetsleder leder ved Luranetunet i Bjørnafjorden kommune til Vi.no.

Tilbakemeldingene fra kommunen var at det var behov for flere plasser for personer med denne sykdommen.

– Utviklingen vi har sett de siste åra er at det er flere personer som får sykdommen og at flere trenger en plass, sier Winsents.

I tillegg til at mange pasienter med demens bor på Luranetunet er det også opprettet et eget demensarbeidslag i hjemmesykepleien.

– Det er for at pasientene skal få kontinuitet og tettere oppfølging. Dette gjøres i mange kommuner. Det er et resultat av at det kommer flere brukere og vi ønsker at de skal klare å bo hjemme lengre, sier Winsents.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.