Verdensrekord:

Vera (76) har snart løpt 200 maraton

- Jeg har nok veldig gode gener, sier Vera Nystad som ikke begynte å løpe før hun var i 40-årene.

MARATONLØPER: Vera Nystad (76) tok nylig ny verdensrekord. Foto: Privat
MARATONLØPER: Vera Nystad (76) tok nylig ny verdensrekord. Foto: Privat Vis mer
Publisert

For kort tid siden ble Berlin maraton arrangert, og en av de spreke løperne som gjennomførte, (med glans), var Vera Nystad (76). Da hun løp over målstreken, hadde hun satt ny verdensrekord, med tiden 3.38.58, som er beste tid i klassen kvinner 75-79 år.

Det betyr at hun slo sin gamle rekord fra året før, som var 3.39.51.

- Jeg vil si at det var veldig spesielt, for jeg hadde aldri trodd at jeg skulle løpe fortere enn forrige verdensrekord. Men det var en lett løype i Berlin, sier Vera ydmykt, når KK slår på tråden en tirsdag formiddag. Vera forklarer at hun holdt på å knyte på seg joggeskoene, da telefonen ringte.

BERLIN: Vera Nystad, sammen med Linda Bråtveit og Kjersti Nordstrøm, etter at hun satte ny verdensrekord i Berlin. Foto: Privat
BERLIN: Vera Nystad, sammen med Linda Bråtveit og Kjersti Nordstrøm, etter at hun satte ny verdensrekord i Berlin. Foto: Privat Vis mer

For den spreke 76-åringen løper så å si hver dag. Men hun begynte ikke å løpe før hun var i 40-årene. På den tiden holdt hun vanligvis på med styrketrening, men det var en gjeng med damer som begynte å løpe våren 1987, og da slang hun seg med.

- Det var da jeg fikk en tanke i hodet om at jeg kanskje skulle løpe maraton en gang. Jeg tenkte det ville være gøy å prøve.

Først maraton i 1988

Første maraton som Vera gjennomførte, var Oslo maraton i 1988. Da løp hun over målstreken etter fire timer og 11 minutter – altså ganske mye saktere enn løpet i Berlin.

- Jeg husker det som en veldig god opplevelse. Jeg pratet med folk underveis, og hadde det veldig hyggelig. Jeg hadde det i hvert fall ikke travelt. Og jeg syntes ikke at fire mil var så fryktelig langt – det gikk veldig greit.

- Så det ga mersmak?

- Nei, det var ganske tilfeldig at jeg fortsatte. Jeg bor i Kristiansand kommune, og begynte å løpe med KIF – det lokale idrettslaget. Flere i KIF ville også løpe maraton. Det var fellesskapet som gjorde at jeg ble bitt av basillen, sier Vera.

100 kilometer i uken

Vanligvis løper Vera 100 kilometer i uken, i tillegg til at hun trener litt styrke på overkropp.

- Man trenger litt styrke i overkroppen, især når man er blitt så gammel som meg – da må man nesten trene alt, sier hun, og legger til:

- Jeg tør ikke å trene beina så mye – det holder med løpingen. Nå i høst har jeg egentlig litt for mange maraton å løpe. Jeg har løpt i alle fall syv maraton i år, og skal løpe tre til.

Neste maraton er i Chicago, og det blir Veras 200. maraton – blant de som er registrert. Hun har reist mye rundt i verden for å delta på ulike maraton.

- Har du alltid vært blant de raskeste?

- Jeg har stort sett vært i topp i alle år i min aldersklasse, og vunnet veldig mange av dem, sier Vera.

LØPEGLEDE: Vera har straks løpt 200 maraton - av dem som er registrert. Foto: Privat
LØPEGLEDE: Vera har straks løpt 200 maraton - av dem som er registrert. Foto: Privat Vis mer

Lite skader

- Har du holdt deg unna skader?

- Jeg har holdt meg veldig skadefri. Jeg hadde et opphold på 14 dager da jeg fikk problemer med hamstringen, men utover det, har jeg vært heldig, og ikke vært plaget med skader. Jeg tror at mange år med styrketrening har vært en stor fordel for meg.

Vera løper stort sett alene, og da blir det som regel rolige joggeturer.

- Det er sjelden jeg løper intervaller, og virkelig presser kroppen. Jeg tøyer heller ikke. Jeg har nok gode gener, sier hun med et smil.

Mye glede

En vanlig dag i Veras liv, starter med en kaffekopp tidlig om morgenen, før hun tar på seg joggeskoene og løper. Deretter står frokosten for tur.

- Hva er det beste med å løpe?

- Det er vanskelig å sette ord på det, sier hun, og tenker seg litt om.

- Det er deilig å komme seg ut tidlig på morgenen, når natten går over i dag. Å bare være ute, se på lyset og kjenne på luften – uansett årstid. Jeg får så mye glede av å kunne bevege meg, og kjenne at kroppen fungerer. Og så er det så mye fantastisk å se på mens jeg løper, sier hun.

Så fort samtalen er over, er Vera ute av døren, og i gang med sin daglige løpetur.

TEMPO: Vera løper raskere enn de aller fleste - også blant folk som er langt yngre. Foto: Privat
TEMPO: Vera løper raskere enn de aller fleste - også blant folk som er langt yngre. Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer