Sløsing

Vet du egentlig hvor mye penger du bruker på uteliv og moro?

- Er du litt bevisst på forbruket ditt kan du både kose deg og ikke blakkes helt, sier ekspert.

PERSONLIG ØKONOMI: Det er fort gjort å bruke mer penger enn planlagt på uteliv, nikotin og moro. FOTO: NTB Scanpix
PERSONLIG ØKONOMI: Det er fort gjort å bruke mer penger enn planlagt på uteliv, nikotin og moro. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tenker du noen gang over utgiftene dine under kategorien «kos»? Kanskje drar du ofte ut på restaurant med venner, der både drinker og middag er inkludert, eller kanskje du bruker en god del penger på snus eller røyk?

Vi har vel alle noe vi «sløser» penger på, men det kan være lurt å få en oversikt over hvor mye penger vi faktisk bruker på slike ting.

Så mye «sløser» vi

Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DnB, understreker at de aller fleste av oss har noe vi «sløser» penger på. Likevel er det veldig individuelt hva vi ser på som sløsing.

- For noen kan det å kjøpe kaffe latte ses på som sløsing, men for andre vil det være forbundet med kos og noe sosialt, og være verdt det, og derfor ikke føles som sløsing, sier hun til KK.

Derfor mener Sandmæl at du først og fremst bør finne ut hva du definerer som sløsing. Det kan du gjøre ved å gå gjennom pengebruken din og se hvor mye penger du bruker på ting du har lyst på, men ikke ha.

- En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DnB viser at nordmenn sløser i gjennomsnitt 1000 kroner i måneden. Nordmenn sier selv at de sløser 12 000 kroner i året. Men mange av oss har ikke oversikt over økonomien. 8 av 10 nordmenn har ikke budsjett og kontroll, sier Sandmæl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer