Sløsing

Vet du egentlig hvor mye penger du bruker på uteliv og moro?

- Er du litt bevisst på forbruket ditt kan du både kose deg og ikke blakkes helt, sier ekspert.

PERSONLIG ØKONOMI: Det er fort gjort å bruke mer penger enn planlagt på uteliv, nikotin og moro. FOTO: NTB Scanpix
PERSONLIG ØKONOMI: Det er fort gjort å bruke mer penger enn planlagt på uteliv, nikotin og moro. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tenker du noen gang over utgiftene dine under kategorien «kos»? Kanskje drar du ofte ut på restaurant med venner, der både drinker og middag er inkludert, eller kanskje du bruker en god del penger på snus eller røyk?

Vi har vel alle noe vi «sløser» penger på, men det kan være lurt å få en oversikt over hvor mye penger vi faktisk bruker på slike ting.

Så mye «sløser» vi

Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DnB, understreker at de aller fleste av oss har noe vi «sløser» penger på. Likevel er det veldig individuelt hva vi ser på som sløsing.

FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl. FOTO: Mellingsater/Larsen
FORBRUKERØKONOM: Silje Sandmæl. FOTO: Mellingsater/Larsen Vis mer

- For noen kan det å kjøpe kaffe latte ses på som sløsing, men for andre vil det være forbundet med kos og noe sosialt, og være verdt det, og derfor ikke føles som sløsing, sier hun til KK.

Derfor mener Sandmæl at du først og fremst bør finne ut hva du definerer som sløsing. Det kan du gjøre ved å gå gjennom pengebruken din og se hvor mye penger du bruker på ting du har lyst på, men ikke ha.

- En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DnB viser at nordmenn sløser i gjennomsnitt 1000 kroner i måneden. Nordmenn sier selv at de sløser 12 000 kroner i året. Men mange av oss har ikke oversikt over økonomien. 8 av 10 nordmenn har ikke budsjett og kontroll, sier Sandmæl.

Med andre ord er det mye mulig at vi sløser mer enn det undersøkelsen tilsier, nettopp fordi mange av oss ikke har oversikt over hva vi faktisk bruker penger på. Ved å få en oversikt over hvor pengene går, kan du lettere se om du ønsker å gjøre noen forandringer.

- Det som ikke føles som sløsing i hverdagen kan oppleves som det når du ser det store beløpet.

LES OGSÅ: Mange av oss shopper selv om vi ikke har råd

SKAFF OVERSIKT: Det er lurt å få kontroll over hva pengene dine faktisk brukes på. FOTO: NTB Scanpix
SKAFF OVERSIKT: Det er lurt å få kontroll over hva pengene dine faktisk brukes på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Snuser du? Så mye bruker du i året

La oss ta en titt på hvor mye penger du kanskje bruker på nikotin og byturer i året. Vi har brukt sløsekalkulatoren, som kan gi deg et anslag på hvor mye penger som går med i året på ting som kino, taxi, nikotin og hurtigmat.

Snus: Om du snuser én boks i uka bruker du omtrent 4 680 kroner i året. Om du snuser fire bokser i uka bruker du omtrent 18 720 kroner i året. Kjøper du én boks om dagen, koster det deg omtrent 32 760 kroner. (Psst.. Stadig flere unge kvinner snuser, her får du tips til å slutte!)

Drinker: La oss si at du er glad i å ta en øl med venner etter jobb eller gjerne bestiller et glass vin når du er på restaurant. Om du da i gjennomsnitt kjøper to enheter i uka i løpet av et år (og én enhet koster omtrent 85 kroner), blir det nesten 9000 kroner i året.

Noen av oss drar ut på byen ofte, og andre sjelden. La oss si at du drar på byen to ganger i måneden i gjennomsnitt, og at du kjøper fem enheter for 85 kroner på begge byturene. Det tilsvarer 10 200 i året.

Tilleggsutgifter bytur: Kanskje er du glad i å ta en fest på byen, og ofte kjøper nattmat eller tar taxi hjem. Om du i gjennomsnitt er ute to ganger i måneden og bruker 100 kroner på nattmat og 200 kroner på taxi begge gangene, bruker du omtrent 7 200 kroner på et år.

LES OGSÅ: Svært mange er blakke før lønningen kommer

DYR UVANE: Snusing kan koste deg titusenvis av kroner i året. FOTO: NTB Scanpix
DYR UVANE: Snusing kan koste deg titusenvis av kroner i året. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tar oss råd

- Mange av oss er flinke til å kose oss, men de fleste koser seg med penger de har. Så prioriterer de nettopp ting som snus, røyk og restaurant- og pubturer og heller kanskje kutter ned på andre ting i hverdagen og lever med begrenset budsjett der de kan spare inn, sier Cecilie Tvetenstrand, som er forbrukerøkonom i Danske Bank, til KK.

Hun sier at det er sjelden du ser en som snuser eller røyker ikke prioriterer å ta seg råd til det. Men, hvorfor er det så mange av oss som bruker penger på snus, alkohol, uteliv og restaurantbesøk? Selv om vi har god økonomi i Norge er jo de nevnte tingene svært dyre her til lands.

- Vi har hatt god økonomi nå i mange år. Det har vært lave renter på lånene våre. Mye har gjort at vi har blitt litt bortskjemt. Så er det sånn at med romsligere økonomi har vi lettere for å sløse uten å tenke over det, for du har likevel råd til å betale regninger og dra på ferie, sier Tvetenstrand.

Hun understreker at straks økonomien blir strammere må man begynne å virkelig vurdere å kutte ut vaner som er så kostbare. Ved å kutte snus og røyk skåner du både lommeboka og helsa.

- Snus og alkohol har høye avgifter i Norge og er dyrere å kjøpe her enn mange andre steder, men så er for eksempel matvarer rimelig her.

LES OGSÅ: Renteøkning: Slik forbereder du deg på trangere tider

- De fleste bruker penger de har

Tvetenstrand forklarer at det nok er de færreste som finansierer uteliv, alkohol og snus med kredittkort.

- De aller fleste bruker penger de har, og så kan det være det går på bekostning av andre ting. Men de fleste gjør nok også dette bevisst og føler det er verdt det, sier hun.

Men de fleste gjør likevel lurt i å ta en titt på kontoutskriften dagen etter de har vært en tur ute:

- Det kan være de hadde hatt det like gøy uten de siste drinkene, og kanskje kunne de klart seg med halvparten av snusingen. Er man litt bevisst på det kan du både kose deg og ikke blakkes helt. Det vi ofte ser er jo det at det er sparing dette går utover. Boliglånet prioriteres først, så regninger, dagligdagse behov og til sist sparingen, sier Tvetenstrand, og fortsetter:

- Og for de som faktisk finansierer moroa med kreditt er det viktig å ta tak før det spinner ut av kontroll. Kredittkortgjeld har skyhøye renter og du kan ende opp med å betale langt mer enn det byturen og snusen faktisk kostet. Ta derfor tak før det er for sent ved å sette opp et budsjett og prioritere hva du ønsker å bruke pengene dine på.

SJEKK KONTOEN: Få en god oversikt over hva du bruker penger på. FOTO: NTB Scanpix
SJEKK KONTOEN: Få en god oversikt over hva du bruker penger på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 4 enkle tips som gjør at du sparer MYE penger

Slik kan du kutte ned på unødvendige kostnader

Det er flere grep du kan ta slik at du kan kose deg uten å bruke unødvendig mye penger. Som nevnt kan du se gjennom kontoutskriften din. Du kan også bruke budsjettoversiktene i mobilbankene:

- Det gir en virkelighetssjekk, og de fleste har mye å spare ved å bli mer bevisst på hva pengene egentlig går til, sier Tvetenstrand.

For å kutte noen av kostnadene de kveldene du ønsker å kose deg, kan du for eksempel invitere vennegjengen hjem på spleisemiddager, råder Tvetenstrand.

- Bare det at dere spiser middagen hjemme vil dere spare på, så kan dere heller gå ut og ta et glass om dere ønsker å se flere mennesker.

Du kan også tenke over alle tilleggsutgiftene som kommer med en bytur:

- Kjøper du deg nye antrekk eller er du flink til å bruke det du har i skapet? Spiser du nattmat? Spanderer du på andre? Her er det mye som kan spares på uten at det går på bekostning av det sosiale.

Mange kan føle et press

Sandmæl understreker at norsk økonomi er god, og de aller fleste har romslig økonomi. Men i verdens rikeste land ønsker man også å være med på det «alle» tilsynelatende gjør eller kjøper seg.

- For eksempel er sosiale medier med på å presse opp det at nordmenn eier mest hytter, biler og materielle ting, og det virker som om «alle» er ute og spiser. Vi vil være med på denne karusellen og noen bruker penger de ikke har, sier Sandmæl.

Når det er gode tider økonomisk, er det ekstra tøft å ha lite. Derfor velger noen gjerne å fortsette å bruke penger de ikke har, fordi de synes det er flaut å være i den gruppen som skiller seg ut.

Vær åpen

For mange kan det altså være vanskelig å være åpen om at man faktisk ikke har råd til å bruke like mye penger som for eksempel venngjengen sin. Sandmæl mener det viktigste du kan gjøre er å nettopp være åpen om det.

- Ikke vær en du ikke er. Fortell helt åpent om at du ikke har så god råd. Da vil kanskje vennegjengen dra og gjøre noe som ikke koster så mye. Selv om det er vanskelig er det mye bedre å være åpen om det. Man møter som regel åpne armer.

Sandmæls erfaring er at de som tør å åpne seg om at man ikke har råd til alt, ofte bare angrer på at de ikke har sagt noe tidligere.

- I stedet for å gå ut og spise kan dere lage middag hjemme, bruke skog og mark og dra på sosiale ting som ikke koster noe.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer