Fastelavn:

Vet du egentlig hvorfor vi feirer fastelavnssøndag?

Her får du svaret, samt tre supergode oppskrifter!

FASTELAVNSBOLLER: Stine Haslestads fastelavnsboller uten tilsatt sukker. Foto: Stine Haslestad
FASTELAVNSBOLLER: Stine Haslestads fastelavnsboller uten tilsatt sukker. Foto: Stine Haslestad Vis mer
Publisert

På søndag er det fastelavn og tid for å finne frem pyntet fastelavnsris og fylte fastelavnsboller – naaam! Men vet du egentlig hvorfor vi feirer fastelavn? 

Kort fortalt stammer ordet fastelavn fra det tyske ordet Fasten-Abend, som betyr kvelden før fasten. Dette var opprinnelig en tre-dagers festperiode, som begynner med fastelavnssøndag, fortsetter med blåmandag og deretter med feitetirsdag. Feitetirsdag er den siste dagen med fest før askeonsdag som er innledningen til den førti dager lange fasten.

På selve fastelavnssøndag er fråtsing stikkordet! En skikk skal ha vært å spise ni ganger i hvert hjørne av stua - det blir 36 ganger! Du kunne gjerne spise flesk, fet suppe og melboller - disse melbollene er antagelig opphavet til dagens deilige fastelavnsboller.

Skal du servere fastelavnsboller denne helgen? Vi spurte tre av Norges største bakebloggere om de hadde noen kreative oppskrifter på lur, og det hadde de gitt!  

LES OGSÅ: Grove boller du kan kose deg med

Fastelavnsroser 

Anne Brith Davidsen, som blant annet er kjent fra «Hele Norge baker» og har bloggen annebrith.no, har delt oppskriften sin på fastelavnsroser. 

Dette trenger du: 

 • 1 kg hvetemel
 • 1,5 dl sukker
 • 150 g smør 
 • 6 dl melk
 • 1 pk fersk gjær


Slik gjør du: Ha mel og sukker i en bolle. Smelt smør i en kjele og ha i melken. Trekk kjelen bort fra varmen og kjenn at melken ikke er varmere enn fingervarm. Ha i den ferske gjæren og rør dette rundt. Hell væsken i det tørre og miks med kjøkkenmaskin i 10-15 minutter. La deigen forheve i 30 minutter.

Bruk enten muffinsformer eller andre porsjonsformer. Kjevle deigen ut til en leiv, leiven skal være cirka ½ centimeter tykk og stikk ut sirkler. Hver sirkel deler du i 2 og ruller den halve sirkelen opp i hånden din. Legg syv slike små «rosetter» i en form og la dem etterheve i 15-20 minutter. Stek dem på 225 grader i 10-15 minutter. 

Jeg har ikke penslet mine med egg, men dette kan du selvfølgelig gjøre om du ønsker det. Del bollene opp og fyll dem med pisket fløtekrem blandet med vaniljekrem. Pynt med litt melisdryss før du serverer dem. God fastelavnssøndag!

FASTELAVNSCUPCAKES: Manuela Kjeilens fastelavnscupcakes. Foto: Manuela Kjeilen
FASTELAVNSCUPCAKES: Manuela Kjeilens fastelavnscupcakes. Foto: Manuela Kjeilen Vis mer

Fastelavnscupcakes 

Manuela Kjeilen, som er kvinnen bak bloggen Passionforbaking, har delt oppskriften sin på fastelavnscupcakes. 

Dette trenger du: 

 • 100 g smør
 • 2 egg
 • 150 g sukker
 • Frøene fra 1 vaniljestang
 • 2,5 dl mel
 • 1 ts bakepulver
 • 2,5-3 dl kremfløte


Slik gjør du: Ha smør, sukker og frøene i en bolle. Bland dette godt sammen i cirka fem minutter, helt til du får en fluffy og fin konsistens. Skrap bollen godt med en slikkepott slik at du får med deg alt som ligger på kantene i bollen. Tilsett så ett egg om gangen. Miks dette godt i noen minutter til.  Skrap så kantene på bollen igjen, og tilsett neste egg. Så er det bare å blande i noen minutter igjen. 

Bland mel og bakepulver i en bolle. Det er veldig viktig at du blander dette godt sammen slik at cupcakesene dine heves godt. Sikt inn melet i røra og bland dette i noen minutter til alt melet er godt rørt inn. Tilsett fløten og rør igjen.
 
For å lage fastelavnscupcakes bruker jeg en muffinsform, som sprayes med sprayfett. Ha en spiseskje med røre i hver form. For at det skal bli typiske fastelavnscupcakes, bruker jeg mandelmasse på toppen. Dette lages av følgende:

 • 100 g malte mandler
 • 150 g melis
 • 1 eggehvite


Bland alle ingrediensene godt sammen og legg mandelmassen på toppen av røren i formene. Sett dem inn i en forvarmet ovn på 200 grader i cirka 15 minutter. De er klare når de har blitt gylne på toppen. Typiske fastelavnsboller lages med krem i midten, så jeg delte mine i to, og sprøytet på med fløtekrem. Sett topplokket på, og dryss litt melis over dem.

FASTELAVNSBOLLER: Stine Haslestads fastelavnsboller uten tilsatt sukker. Foto: Stine Haslestad
FASTELAVNSBOLLER: Stine Haslestads fastelavnsboller uten tilsatt sukker. Foto: Stine Haslestad Vis mer

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Verdens beste fastelavnsboller uten tilsatt sukker 

Stine Haslestad, som står bak bloggen Bakekona.bloggspot.no, har delt oppskriften sin på 
verdens beste fastelavnsboller uten tilsatt sukker. 

Dette trenger du: 

 • Cirka 1 kg hvetemel - hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
 • 100 gram sukrin +
 • 1 pakke fersk gjær - blå pakke - har du god tid til heving holder det med 1/2 pakke
 • 1 ts kardemomme
 • 1 egg
 • 1 ss honning
 • 5 dl romtemperert melk
 • 1/2 ts salt
 • 150 gram smør skjært i små terninger - jeg brukte ekte meierismør
   

Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smør. Gjæren trenger ikke løses opp i melken, men kan bare smuldres i små biter sammen med de andre ingrediensene. Kjør maskinen på medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. Tilsett så litt og litt av smøret.

Elt deigen et par minutter til, og se nå om du eventuelt må tilsette litt mel. Dekk deigen med plast og sett den på et lunt sted. La deigen heve til dobbelt størrelse i 1-2 timer. 
Når deigen har hevet til cirka dobbel størrelse kan du ta den ut av bakebollen og ut på benken. Strø eventuelt litt mel på benken, men prøv å begrense mengde ekstra mel til så lite son mulig. Kna deigen, rull den til en pølse og skjær skiver på cirka lik størrelse. Rull bollene og legg de over på et bakepapir. Legg over et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i cirka 1 - 1 1/2 time.

Jeg foretrekker å pensle toppen med pisket egg, men jeg vet noen liker å bruke melk også. Forvarm ovnen til 220 grader. Stekes midt i ovnen i cirka 8-12 minutter. Tiden avhenger av størrelsen på bollene og ovnen du bruker. Når de har blitt gylne på oversiden og undersiden er de ferdigstekt.

De er utrolig gode uten noe som helst, men litt deilig krem hører med i fastelavnsboller! Jeg bytter ut den vanlige kremfløten med lettere dessertfløte. Fortsatt deilig smak, men med et lavere kaloriinnhold. Den pisker jeg sammen med frøene fra 1/2-1 vaniljestang  og cirkaa 1 ss sukrin +. Et obligatorisk dryss med melis, her sukrin melis, på toppen og så er det bare å nyte en bolle eller to! 

LES OGSÅ: Boller du kan nyte med god samvittighet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer