KAN MINNE OM EN VORTE: En liktorn kan forveksles med en vondt vorte.  Foto: Scanpix
KAN MINNE OM EN VORTE: En liktorn kan forveksles med en vondt vorte. Foto: Scanpix Vis mer

Liktorn

Vet du hva en liktorn er? Mange tror de bare har fått en vorte

En vond liktorn må fjernes hos fotterapeut eller lege, men forveksles ofte med en vorte

Publisert

Bare ordet liktorn kan vel få de fleste til å grøsse. Det høres veldig ekkelt, og ikke minst vondt ut, men det er ikke en uvanlig tilstand. Har du opplevd det før vet du at det er fortykket hud, men også at det gjør ganske vondt, og det er nok her «tornen» i ordet kommer inn. 

- Navnet liktorn har nok kommet av at smerten kan sammenlignes med å stikke seg på en tornespiss, sier Vibeke Sakshaug, som er autorisert fotterapeut ved Bryn Hud & Fotterapi. Liktorn er nemlig en fortykning av huden, med en hard kjerne (torn) som borrer ned i en nerve. Ifølge Sakshaug kan det imidlertid være vanskelig å vite om det er liktorn du har fått eller om det er en smertefull vorte. En enkel hjemmetest gir deg svaret:

- Det kan du enkelt teste med en trykktest; en vorte er trykkøm rundt, mens en torn har trykksmerte rett på.

LES OGSÅ: Uvanen som kan gi deg vorter

Kan skyldes feilstillinger i føttene eller feil sko

Men hvorfor får man liktorn? 

- Ved økt trykk dannes det fortykket hud. Det er huden sin måte å forsvare seg mot slitasje på. Dette kaller vi kallus og man får det ofte på føtter, men også på hender for eksempel etter vektløfting eller hagearbeid. Noen ganger danner det seg en fortykket kjerne i midten og man får det vi kaller en liktorn, forklarer Elin Ekornes, som er lege ved Nordnorsk hudlegesenter.

- Dette oppstår vanligvis over trykkpunkt som er over benstrukturer. Bruk av feil sko eller feilstillinger i føttene er risikofaktorer. 
    
I tillegg er blant annet diabetespasienter utsatt for liktorn fordi følelsen i bena er nedsatt og man ikke merker trykket de er utsatt for i like stor grad. Sportsutøvere har ofte stor belastning på de samme punktene på føttene, og kan dermed også ofte få liktorn.

- En liktorn er vanligvis hvitlig i fargen og formet som en kjegle. Spissen stikker innover og når vi tråkker på denne er det smertefullt, forklarer Ekornes. 

LES OGSÅ: Se hvordan høye hæler skader foten

Må skjæres ut

Når du har fått liktorn vil du som regel trenge behandling, som består i at man forsiktig skjærer ut den harde kjernen i midten av hudfortykkelsen. 

- Dette gjøres vanligvis med kniv av en sykepleier, lege eller fotterapeut. Etterpå kan man bruke liktornplaster som inneholder salicylsyre som mykgjør huden slik at den kan fjernes. Noen bruker dette alene og får god nok effekt av det, forklarer Ekornes. 

Fotterapeut Vibeke Sakshaug anbefaler imidlertid ikke liktornplaster før annen behandling, da dette kan gjøre det vanskelig å fjerne tornen. 

- Jeg anbefaler å oppsøke fotterapeut ganske raskt. Vi fjerner den harde huden forsiktig med skalpell, og borrer ut kjernen. De fleste fotterapeuter gjør dette med vannmaskin og du kjenner ingenting. Så får du satt på en avlastning og er smertefri. Jeg anbefaler ikke bruk av liktornplaster da dette er svært etsende og gjør det vanskelig å fjerne torna da hele område blir hvitt, forklarer hun. 

- Hos en fotterapeut eller idrettsfysioterapeut kan du også få hjelp til å finne årsaken til liktornen slik at du kan gjøre endringer som vil forebygge. 

- De vanligste årsakene er trange sko, mye hard hud eller feilstillinger av tær og knokler i foten, forklarer Sakshaug. 

De med hammertå er for eksempel ekstra utsatt fordi det kan gjøre at skoen trykker ned på oversiden av tåa. Exostoser, som er små utvekster på benet, kan også være årsaken til problemet, og disse kan da fjernes hos kirurg.

LES OGSÅ: Slik blir du enkelt kvitt tørre føtter

Bytt sko, og ta vare på føttene

Det viktigste du kan gjøre for å unngå liktorn er å ha sko med god passform. De skal ikke være for små, og heller ikke for store. Sliter du med liktorn kan du for eksempel få spesialtilpassede sko hos en ortopedingeniør. Fysioterapeuter og noen fotterapeuter kan også tilpasse såler, forteller Sakshaug. Dessuten kan du få spesialtilpasset tåortoser av silikon, som settes utenpå for å korrigere feilstilte tær. 

I tillegg anbefaler Elin Ekornes ved Nordnorsk Hudlegesenter blant annet å bytte sko.

- For å forhindre at man stadig får nye bør man unngå at det danner seg fortykket hud på nytt. Man kan da file føttene og bruke kremer som løser opp fortykket hud, men det viktigste er å fjerne trykket på dette punktet ved for eksempel å skifte sko, og bruke avlastende plaster.

LES OGSÅ: Fotvorter - slik blir du kvitt dem

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer