Isbilen

Vet du hvorfor isbilen spiller «Norge Rundt»-melodien?

Den spilles på alle de over 100 isbilene i Norge - til glede og frustrasjon for mange av oss.

ISBILEN: Har du noen gang lurt på hvorfor Isbilen spiller Norge Rundt-melodien? FOTO: NTB
ISBILEN: Har du noen gang lurt på hvorfor Isbilen spiller Norge Rundt-melodien? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det én ting som minner meg om barndommen, så er det lyden av Isbilen. Jeg husker hvor glad jeg og brødrene mine ble hver gang isbilen kom klingende inn i nabolaget - «du du du dum, du du du dum, du du du du du du du dum dum» (Norge Rundt-melodien).

Vi kastet på oss skoene så fort vi kunne og løp opp til veien med en 50-lapp fra mammas lommebok i hånden - sukk, det er hva jeg kaller gode barndomsminner!

I dag, en goood del år senere, er jeg fortsatt like glad i Isbilen og klarer ikke å la være smile når jeg hører at den kommer kjørende gjennom nabolaget i helgene.

Sist jeg møtte på den undret jeg meg imidlertid fælt over en ting; hvorfor spiller egentlig Isbilen Norge Rundt-melodien?

SØNDAGSKOS: Jeg skal ærlig innrømme at jeg handler hos isbilen litt for ofte. Men det er jo så godt med is! FOTO: Privat
SØNDAGSKOS: Jeg skal ærlig innrømme at jeg handler hos isbilen litt for ofte. Men det er jo så godt med is! FOTO: Privat Vis mer

Ville understreke at bilen var norsk

Gunnbjørg Lohne, som jobber hos Isbilen as, forteller at det er en god grunn til at valget falt på den velkjente melodien.

- Da Isbilen startet opp for 25 år siden (1996) ble Edvard Griegs «Norsk dans nr.2», som også er kjent som Norge Rundt-melodien, valgt for å understreke at bilen var norsk.

- Vi ønsket å være tydelige og skille oss ut fra de andre is-konkurrentene. Melodien ble også valgt fordi den er munter og blir assosiert med hele Norge, sier hun.
Spiller alle bilene deres samme melodi?

- I dag har vi mer enn 100 biler fordelt på avdelinger over hele landet, og melodien brukes på alle bilene våre; fra Vadsø i nord til Kristiansand i Sør. Den er greit å ha en melodi folk kjenner igjen slik at vi kan varsle om når vi er i området – på denne måten ønsker vi å tiltrekke oss oppmerksomheten fra både faste og impulskunder.

I videoen nedenfor kan du høre melodien til Isbilen!

Ingen planer om å bytte ut melodien

Da vi i KK-redaksjonen gjorde et googlesøk på Isbilen dukket det opp en rekke positive, men også negative kommentarer som omhandlet den folkekjære melodien.

I tillegg til et forum som heter «Vi som vil ha isbilen med Norge Rund sangen FJERNET», kom vi over følgende artikler fra Aftenposten og Lofotposten: «Isbilsjåfører trues med juling» og «Ble sint på Isbilen, ringte til politiet».

- Hva tenker dere om at det er så mye oppstyr rundt melodien, kommer dere til å bytte den ut?

- Det vil alltid være diskusjoner om lyden, og den kan oppfattes ulikt avhengig av hvilken «situasjon» man befinner seg.

- Melodien er godt innarbeidet, og vi har ingen planer om å bytte den ut. I det alt vesentlige får vi gode tilbakemeldinger og blir godt mottatt når vi kommer kjørende med våre produkter, sier Lohne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer