Søvnmålere:

Vet søvnmåleren din egentlig om du har sovet godt?

- Foreløpig så vil jeg anbefale folk å ta disse dataene med en stor klype salt, sier søvnekspert.

SØVNMÅLER: Mange måler søvnen sin, men slik måling av søvn er heller upresis, ifølge ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
SØVNMÅLER: Mange måler søvnen sin, men slik måling av søvn er heller upresis, ifølge ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag kan vi enkelt måle det meste – trening og aktivitet, matinntak og næringsstoffer, søvn og hvile kan alt enkelt registreres i apper eller via aktivitetsarmbånd. Svært mange med en smarttelefon har funksjoner på den som skal kunne gi oss en pekepinn på hvordan det går med helsa, og noe av det viktigste vi kan gjøre for helsa vår er nettopp å sørge for nok og god søvn.

Men hva kan egentlig søvnmålerne fortelle oss om hvor godt vi sover? (Pssst, følger du 90-minuttersregelen for søvn?)

LES OGSÅ: Problemer med å sove?

Flere måter å måle søvn på

Det er to måter å måle søvn på, forklarer Håvard Kallestad, som er psykolog og søvnforsker ved NTNU. Den kan måles subjektivt – altså at du selv beskriver din opplevelse av hvor god søvnen din er, og den kan måles objektivt.

Polysomnografi regnes som gullstandarden for objektiv måling av søvn. Her festes elektroder til hodet slik at man registrere aktivitet i hjernen så vel som øyebevegelser, muskelspenninger, hjerterytme og pust.

En annen metode er aktigrafi og denne metoden brukes i medisinsk behandling og forskning, så vel som at den altså er gjort kommersielt tilgjengelig gjennom apper, klokker og armbånd. Her er det kun bevegelse som måles.

- Da kan det være forskjellig hvor godt de fungerer, avhengig hvilken algoritme de bruker, sier Kallestad.

I den medisinske forskningen skal disse være ganske presise, ifølge ham – gjerne mer presise enn det en subjektiv måling av søvn er.

- Men det har vist seg at de kommersielt tilgjengelige ikke gir like gode svar.

LES OGSÅ: Her er appene du MÅ ha

TRØTT: Er du lite uthvilt og ser i tillegg at søvnmåleren mener du sover for lite, så kan det være en pekepinn på at det kan være lurt å be om hjelp med eventuelle søvnproblemer, men en søvnmåler alene kan ikke fortelle oss akkurat hvordan det står til. FOTO: NTB Scanpix
TRØTT: Er du lite uthvilt og ser i tillegg at søvnmåleren mener du sover for lite, så kan det være en pekepinn på at det kan være lurt å be om hjelp med eventuelle søvnproblemer, men en søvnmåler alene kan ikke fortelle oss akkurat hvordan det står til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan være en pekepinn

Også søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen er skeptisk til forskjellige duppeditter som skal kunne si noe om hvordan det står til med søvnen vår.

Fordi måling av søvn med apper og klokker er basert på måling av bevegelse, kan ikke en slik søvnmåler fortelle oss noe annet enn det som synes utenpå – om du ligger i ro eller ikke, og den vet dermed ikke akkurat hva som foregår.

- Det gir dermed et grovt og unøyaktig mål på søvn. Ligger man veldig stille men er våken skåres det som søvn, mens om en beveger seg en del i søvne skåres det ofte som våkenhet, sier Pallesen.

- Når man vurderer måleegenskapene til slike mål basert på bevegelse opp mot polysomnografi ser man at slike målemetoder har god sensitivitet, men har lav spesifisitet. Sammen med en subjektiv opplevelse av at du har problemer eller vansker knyttet til søvn, kan kanskje en slik måler være en pekepinn på at du bør oppsøke lege og få en utredning, mener han, men det er altså svært begrenset hva de egentlig kan fortelle oss.

Pallesen forteller også de aller fleste søvndiagnoser settes basert på subjektiv rapportering. Om du sliter med søvnløshet, søvngjengeri eller mareritt trenges altså ingen objektiv måling av søvnen din.

- De relativt få søvnsykdommene som krever objektiv søvnmåling, som søvnapne og narkolepsi kan ikke diagnostiseres med for eksempel en Fitbit, påpeker han.

LES OGSÅ: Søvnapné: Marit sluttet å puste 60 ganger i løpet av en time

Kan ikke fortelle om du sover dypt eller lett

Det er med andre ord egentlig kun én ting en slik måler kan fortelle oss i dag, og det er om vi har ligget urolig eller stille gjennom natten.

- Ofte vil målerne fortelle deg om du har sovet dypt eller lett, men for å måle det så må du måle hjerneaktivitet. Når du legger mobiltelefonen din på hodeputen eller madrassen for en slik måling, så funker ikke det, sier Kallestad.

Det er altså helt umulig for mobiltelefonen din å vite hvor mye dyp søvn du har hatt gjennom natten. Kallestad tror imidlertid det godt kan være at det vil være bedre søvnmålere tilgjengelige for deg og meg i fremtiden.

- Det er godt mulig det kommer dingser i fremtiden som kan måle søvnen mer presist, men de vi har nå kan gi opphav til feiloppfatninger, sier Kallestad.

- Foreløpig så vil jeg anbefale folk å ta disse dataene med en stor klype salt, og å ikke tro på det som står om dyp og lett søvn, sier han.

LES OGSÅ: Matilda (25) har en svært sjelden søvnsykdom

LES OGSÅ: Pulsklokken forsterket tvangstankene - Frida la ut på løpetur midt på natta

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer