Du ville vel ikke funnet på å drikke varmt vann fra springen? Æsj nei, når tørsten skal slukkes er iskaldt vann å foretrekke. Men hva med matlagingen da?
Vi har vel alle stått utålmodig og trippet med spagettien i hånden, og ventet på at en stor kasserolle med vann skal koke opp. Så kanskje fyller du litt varmtvann for at det skal gå fortere – det kan jo ikke være så farlig; vannet skal jo koke uansett.
Vel, det bør du kanskje unngå.
– Vannforsyningen i Norge er av god kvalitet og trygt å bruke for alle formål. Men vi bør være forsiktig med å bruke varmt vann fra springen til matlaging, sier professor Sveinung Sægrov ved Institutt for vann- og miljøteknikk ved NTNU, til KK.
Og han er ikke alene om å advare mot dette, han får også støtte fra Line Ruden, seniorrådgiver ved Mattilsynets seksjon for hygiene og drikkevann.
– Vi anbefaler at man lar vannet renne i springen til det er kaldt, før man bruker det, påpeker hun.
LES OGSÅ: - For mye vann kan gi alvorlige konsekvenser
Varmtvann kan inneholde skadelige metaller
Over hele verden finnes det drikkevannsforskrifter som anbefaler at alt drikkevann skal være kaldt, og det er en grunn til det. Det varme vannet kan nemlig inneholde skadelige metaller.
– Mange hus har kobberinstallasjoner og henstandsvann kan utløse små mengder av kobber. Det vil også være noe biologisk aktivitet som kan medføre bakterier, forklarer Sægrov.
– Vannet står stille i varmtvannsanlegget når vi ikke tapper og det kan føre til at metaller fra rørene lekker inn til vannet. Særlig om morgenen er det derfor fornuftig å tappe henstandsvannet før bruk. Dette oppnår vi når vi tapper fra blandebatteriet inntil det kommer kaldt vann, forklarer han.
Både det kalde vannet og varmtvann er i teorien drikkevann, og omfattes av de samme kravene til kvalitet. Vannkvaliteten kan ifølge Matportalen likevel være noe variabel i enkelte områder. For eksempel i områder uten vannbehandling, eller der vannet blir hentet fra overflatebrønner og lignende, kan vannet være korrosivt, som det kalles.
Hvis vannet er korrosivt kan det føre til større utlekking av metall fra rør og tanker. Dersom vannet i tillegg blir varmet opp, kan utlekkingen av metall øke enda mer, og problemet blir forsterket.
– Noen steder kan vannet korrodere metallet i rør og varmtvannstank slik at det kan være skadelige metaller i varmtvannet fra springen. Men det er sjelden snakk om noe akutt fare, forteller Ruden.
LES OGSÅ: 10 bakteriebomber på kjøkkenet ditt

Hjelper ikke å koke vannet
Det er likevel ikke bare metaller du risikerer å få i deg fra det varme vannet. Mens det kalde vannet kommer direkte fra vannverket hvor det er blitt renset, må du huske på at det varme vannet har blitt varmet opp i en varmtvannsbereder.
Her kan det i noen tilfeller finnes bakterier du ikke har lyst å få i deg.
– Om det kan være skadelige bakterier i varmtvannet vil avhenge av temperaturen i varmtvannstanken, sier Ruden.
Hvis temperaturen i varmtvannsberederen er for lav kan du risikere en vekst av bakterier, som for eksempel legionella. Det anbefales derfor at vannet i varmtvannsberederen bør holde over 70 grader. Det betyr likevel ikke at du bør bruke varmtvannet i matlaging bare fordi du koker vannet.
– Eventuelle bakterier vil dø dersom man koker det varme vannet fra springen, men eventuelle skadelige metaller fjernes ikke, påpeker hun.
LES OGSÅ: Hvor rent er vannet på offentlige badesteder i Norge?

Kan gi diaré og magetrøbbel
Det er først og fremst kobber som er grunnen til at du bør unngå å bruke varmtvann i matlagingen. Mange varmtvannsberedere og vannrør kan inneholde kobber, og hvis det er et høyt kobberinnhold i vannet (over 3 mg/l) vil det kunne gi deg akutt mageirritasjon og diaré.
– Det er nok ikke en stor helsefare forbundet med dette. Noen vil hevde at nye sanitærsystemer gir mindre risiko, men vi kan ikke ha separate regler for dette, vi må ta høyde for at det i svært mange hus finnes relativt gamle installasjoner, Men drikkevannet blir regelmessig kontrollert av myndighetene og det er ikke fare for skadelige bakterier, sier Sægrov.
Så selv om det går raskere å koke opp pastavannet med varmtvann fra springen, er det altså best å smøre seg med litt tålmodighet og følge anbefalingene. Har du en moderne komfyr vil det uansett ikke ta så lang tid før maten er klar.
LES OGSÅ: Kan du dette om kildesortering?