
Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen
Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
«Alternativ behandling» rommer mye: Det handler om alt fra bruk av ingefær, ginseng, hvitløk, andre urter og naturmidler – til yoga, mindfulness og meditasjon – og massasjeterapi, akupunktur, healing og mye annet.
Og ifølge tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, NAFKAM, øker pengebruken på mye av dette:
I 2022 brukte 4 av 10 en eller annen form for alternativ behandling i 2022, som de betalte totalt 7,8 milliarder kroner for. I 2012 var samlet kostnad på 4,6 milliarder kroner.
4,6 milliarder i 2012-kroner tilsvarer 6,25 milliarder i 2023-kroner.
Den totale andelen av befolkningen som bruker alternativ behandling har gått noe ned siden registreringen startet i 2012, som hovedsakelig skyldes en nedgang i bruken av behandling fra utøver. Men bruken av urter, naturmidler og selvhjelpsteknikker har økt nesten tilsvarende mye.
For den enkelte bruker har egenbetalingen for alternativ behandling økt fra gjennomsnittlig 2610 kroner i 2012 – til 4718 kroner i 2022.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger