Mareritt

- Vi drømmer sjelden om ting som er helt irrelevante

Å ha det samme marerittet gang på gang kan ha mye med minnene og tankene dine å gjøre, forklarer ekspert.

MARERITT: Har du ofte det samme marerittet om og om igjen?  Foto: Photographee.eu - Fotolia
MARERITT: Har du ofte det samme marerittet om og om igjen? Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer
Publisert

Har du noen gang drømt den samme drømmen eller marerittet flere ganger? Noen av oss har tilbakevennende mareritt, og det er interessant å tenke på at hjernen klarer å produsere omtrent den samme drømmen gang etter gang. (Psst! Dette er de vanligste drømmene våre)

Selv om drømmer kan være ganske vanskelige å tolke, kan det være en grunn til at du drømmer det samme om igjen. Ståle Pallesen er professor ved Universitetet i Bergen. Han forklarer først og fremst at vi husker svært få av drømmene vi har.

- Vi drømmer i alle stadiene av søvnen, men det er under REM-søvnen vi har de mest visuelle drømmene. Det er gjerne de vi husker mest. 20 til 25 prosent av tiden du sover er REM-søvn, så det er mange drømmer vi aldri husker at vi har hatt, sier han til KK.no.

Du har kanskje også lagt merke til at du husker drømmen din rett etter at du våkner, men glemmer den utover dagen? Vi husker altså svært lite av det vi drømmer. Likevel har noen av oss disse tilbakevennende drømmene som sitter i oss. Så hva betyr disse?

LES OGSÅ: Det er én ting svært mange av oss drømmer i voksen alder

TRAUME: Å ha mareritt om det samme gang på gang kan skyldes traumer.  Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
TRAUME: Å ha mareritt om det samme gang på gang kan skyldes traumer. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer

- Mange mener jo at drømmer generelt er en slags forlengelse av den aktiviteten vi driver med i våken tilstand. Derfor blir det åpenbart at det vi drømmer om er ting vi har opplevd, tenker mye på eller som betyr mye for oss, forklarer han, og utdyper;

- Noen typer drømmer, spesielt mareritt, kan gå igjen en del. For personer som har opplevd særlig skremmende situasjoner, som for eksempel traumer, kan oppleve at drømmene blir gjentakende.

Har du opplevd å drømme den samme drømmen flere ganger, kan det derfor hende at den gjenspeiler noe du har opplevd tidligere. Men det trenger ikke nødvendigvis å være en traume.

- Det kan også være at du er veldig opptatt av et tema, at noe har gått sterkt inn på deg, eller noe du blir eksponert for hele tiden, forklarer Pallesen.

LES OGSÅ: Du kan bestemme hva du drømmer

Kan være vanskelige å tolke

Men vi kan vel alle være enige om at drømmer noen ganger kan være helt absurde, og vanskelige å tolke.

- Det du drømmer om kan være på grunn av noe som sitter sterkt i deg, men så blir det forvridd i drømmen.

Hjernen vår setter nemlig sammen flere elementer som ikke er relatert til hverandre, og kan gjøre drømmene rare og bisarre. Men det betyr ikke at det er helt tilfeldig likevel;

- Det er en klar forbindelse mellom våken aktivitet og innholdet i drømmene våre. Vi drømmer sjelden om ting som er helt irrelevante.

Og her spiller minnene våre inn. Pallesen forklarer at minnene våre blir tilfeldig aktivert inn i drømmene våre, men de minnene som er sterkest blir lettest aktivert. La oss si at du ofte drømmer om at du kræsjer bilen - det kan ha noe å gjøre med tankene dine i det daglige livet.

- Å stadig drømme om å kræsje bilen kan være fordi en har opplevd en bilulykke, kjenner noen som har opplevd det eller at man er redd for å oppleve det. Men det kan også bare være fordi du kjører veldig mye, forklarer Pallesen.

Det er altså en stor sjanse for at drømmene du ofte har stammer fra noe du har opplevd eller tenker mye på.

- I noen tilfeller kan gjentakende drømmer om negative eller farlige ting være et tegn på PTSD; å drømme mye om en spesiell hendelse du har opplevd.

LES OGSÅ: Har du hatt en merkelig sexdrøm om bestekompisen til kjæresten?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer