Mareritt

- Vi drømmer sjelden om ting som er helt irrelevante

Å ha det samme marerittet gang på gang kan ha mye med minnene og tankene dine å gjøre, forklarer ekspert.

MARERITT: Har du ofte det samme marerittet om og om igjen?  Foto: Photographee.eu - Fotolia
MARERITT: Har du ofte det samme marerittet om og om igjen? Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer
Publisert

Har du noen gang drømt den samme drømmen eller marerittet flere ganger? Noen av oss har tilbakevennende mareritt, og det er interessant å tenke på at hjernen klarer å produsere omtrent den samme drømmen gang etter gang. (Psst! Dette er de vanligste drømmene våre)

Selv om drømmer kan være ganske vanskelige å tolke, kan det være en grunn til at du drømmer det samme om igjen. Ståle Pallesen er professor ved Universitetet i Bergen. Han forklarer først og fremst at vi husker svært få av drømmene vi har.

- Vi drømmer i alle stadiene av søvnen, men det er under REM-søvnen vi har de mest visuelle drømmene. Det er gjerne de vi husker mest. 20 til 25 prosent av tiden du sover er REM-søvn, så det er mange drømmer vi aldri husker at vi har hatt, sier han til KK.no.

Du har kanskje også lagt merke til at du husker drømmen din rett etter at du våkner, men glemmer den utover dagen? Vi husker altså svært lite av det vi drømmer. Likevel har noen av oss disse tilbakevennende drømmene som sitter i oss. Så hva betyr disse?

LES OGSÅ: Det er én ting svært mange av oss drømmer i voksen alder

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.