Coronavirus i Norge:

Vi kan takke tobakksplanten for oppdagelsen av virus

De florerer blant oss, selv om vi ikke kan se dem. Virus finnes overalt der det er liv, og har sannsynligvis eksistert like lenge som levende celler.

DET NYE CORONAVIRUSET: Viruset som ble oppdaget i desember 2019 i Wuhan, har fått navnet SARS-CoV-2. Illustrasjonen viser forstørrede partikler isolert fra en smittet pasient.
Foto: REUTERS / NTB scanpix
DET NYE CORONAVIRUSET: Viruset som ble oppdaget i desember 2019 i Wuhan, har fått navnet SARS-CoV-2. Illustrasjonen viser forstørrede partikler isolert fra en smittet pasient. Foto: REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): De bitte små mikroorganismene vi kaller virus, står bak mange av de viktigste sykdommene gjennom historien, i tillegg til ufarlige plager som vorter og forkjølelse. Det var på 1800-tallet virus ble oppdaget for første gang.

– En uforklarlig sykdom på tobakksplanter gjorde at russeren Dmitrij Ivanovskij begynte å gjøre forsøk med plantene, forteller smittevernsforsker Jörn Klein.

Klein er førsteamanuensis i smittevern og mikrobiologi ved Universitetet i Sørøst-Norge, og er ekspert på epidemiologi og hygiene.

– I 1892 forsøkte Ivanovskij å filtrere ut det han trodde var sykdomsbærende bakterier fra essens høstet fra tobakksplanten, fortsetter Klein.

– Han brukte et bakteriesikkert filter, for så å overføre essensen til friske planter.

Ivanovskij la merke til at de friske plantene ble syke av denne essensen, til tross for at bakteriene var filtrert vekk.

– Ergo måtte det finnes noe som var mindre enn bakterier som kunne forårsake sykdom, forklarer Klein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.