Kutter støtte til pårørendearbeid

- Vi kommer til å få en bølge av utmattede pårørende med behov for helsehjelp

Omtrent over natten har regjeringen fjernet driftsstøtten til om lag 60 organisasjoner som driver støttearbeid for pårørende. - Jeg er veldig bekymret, sier veileder i Sanitetskvinnenes veiledningssenter for pårørende.

PÅRØRENDE KAN MISTE STØTTETILBUD: En ny tilskuddsordning skulle sikre mer rettferdig fordeling av midler til pårørendearbeid. Det har ført til at en rekke organisasjoner brått står uten driftsmidler for 2023 etter å ha fått avslag på sine søknader. Organisasjonene beskriver situasjonen som dramatisk, sjokkerende og bekymringsfull for både pårørende og pasienter. Foto: NTB
PÅRØRENDE KAN MISTE STØTTETILBUD: En ny tilskuddsordning skulle sikre mer rettferdig fordeling av midler til pårørendearbeid. Det har ført til at en rekke organisasjoner brått står uten driftsmidler for 2023 etter å ha fått avslag på sine søknader. Organisasjonene beskriver situasjonen som dramatisk, sjokkerende og bekymringsfull for både pårørende og pasienter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg er veldig bekymret for det som skjer nå, sier Anne-Gudrun Klæth Lyngsmo.

- Vi kommer til å få en bølge av utmattede pårørende som ikke klarer å gjøre den «jobben» det forventes at de skal, men som i stedet vil ha behov for hjelp fra helsevesenet selv, sier hun.

Lyngsmo er veileder ved Norske Kvinners Sanitetsforenings Veiledningssenter for pårørende i Midt-Norge. Veiledningssentrene er et gratis lavterskeltilbud som tilbyr samtaler, rådgivning og mestringskurs til pårørende til personer som har problemer med rus eller psykisk sykdom.

Årsaken til hennes bekymring er at situasjonen for en rekke organisasjoner som driver pårørendearbeid i Norge nærmest over natten er blitt svært dramatisk:

Tilskuddsordningen som blant annet Norske Kvinners Sanitetsforenings Veiledningssenter for pårørende har mottatt øremerkede midler fra gjennom statsbudsjettet, er fra og med i år erstattet med en ny søknadsbasert ordning. Målet var å gjøre tildelingene mer rettferdige, ved at alle må søke om driftstilskudd på samme grunnlag og etter de samme kriteriene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer