SLAPP UNNA: Idrettskarrieren hadde gitt O.J. Simpson heltestatus, sjokket ble derfor stort da han ble tiltalt for å ha drept sin kone. Foto: REUTERS/Fred Prouser/Files
SLAPP UNNA: Idrettskarrieren hadde gitt O.J. Simpson heltestatus, sjokket ble derfor stort da han ble tiltalt for å ha drept sin kone. Foto: REUTERS/Fred Prouser/Files Vis mer

Idrettsløgner

- Vi lures av heltestatus og «halo-effekt»

- Vi forventer mer av idrettsutøverne enn folk flest. Også oppdager vi igjen og igjen at de er vanlige folk, sier professor.

Publisert

Løgn, doping, drap og sabotasje. Det er ikke måte på intriger som har funnet sted i idrettsverdenen gjennom årenes løp, og som i grunn fortsatt foregår den dag i dag. 

Og hver gang en ny skandale oppstår, og enda en av våre store idrettshelter blir tatt i løgn, så lar vi oss rive med. Vi blir sjokkerte, forbannet, fortvilet og forvirret. For hvordan kunne de gjøre noe slikt? 

LES OGSÅ: - Det var slitsomt å leve et dobbeltliv basert på løgn

– Vi har en tradisjon for at idrettsutøvere skal være forbilder preget av ærlighet. Det er en av grunnverdiene i norsk idrett. Så vi forventer mer av idrettsutøverne enn folk flest. Også oppdager vi igjen og igjen at de er vanlige folk som ikke lever opp til forventningene våre, sier Gunnar Breivik, professor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), til KK.no.

Også Sigmund Loland, professor og tidligere rektor ved NIH, tror toppidretten er en moralsk spenningssone som tilbyr et drama som er både kroppslig og direkte. Dramaene handler ikke om skuespillere i roller som er definert på forhånd, men utøverne er seg selv.

– Derfor tror jeg toppidretten engasjerer de fleste av oss emosjonelt. Vi identifiserer oss med utøvere og lag, vi blir opprørte når de behandles urettferdig, og vil blir skuffet dersom de ikke møter våre forventninger, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Sjekk hvilken idrettshelt som tok over spinningtimen

Prestasjonspress og moralske dilemma

I toppidretten ser vi beundringsverdige prestasjoner fra utøvere som har jobbet hardt over mange år for å utvikle sitt talent, men Loland peker også på en annen side. 

– Vi ser også moralske dilemma og utøvere som prøver og feiler: bortforklaring av tap, arroganse ved seier, og løgn i mange dopingsaker, forteller han.

TONYA HARDING: Rivaliseringen mellom Tonya Harding og Nancy Kerrigan førte til intriger og sabotasje, både før og under OL på Lillehammer i 94. Foto: (AP Photo/Jack Smith)
TONYA HARDING: Rivaliseringen mellom Tonya Harding og Nancy Kerrigan førte til intriger og sabotasje, både før og under OL på Lillehammer i 94. Foto: (AP Photo/Jack Smith) Vis mer

Breivik tror at det økende presset om å prestere og å lykkes kan lede noen utøvere ut på skyggesiden. 

– Når man kommer i en gråsone så kan man lett ty til en hvit løgn, som man senere skjønner ikke var så hvit likevel. Dette trenger ikke nødvendigvis være doping, det kan også være andre ting, forklarer han.

Selv om mange tror at de kan komme unna med sine uærligheter, mener Breivik at det ikke er lurt å benekte anklager som er sanne.

– Den beste måten å legge en sak død på er å legge alle kortene på bordet med en gang, for det blir alltid verre når man prøver å skjule det. Da vil det bare graves og undersøkes helt til man får avdekket alt, sier Breivik. 

LES OGSÅ: O.J. Simpson-gåten er blitt TV-serie

Dette er idrettens største løgnere

Hele verden fulgte med i spenning da den amerikanske fotballstjernen O.J. Simpson satt i retten, tiltalt for mordet på sin kone, Nicole Brown Simpson. Og selv om bevisene mot ham var mange og sterke, ble han til manges store forskrekkelse likevel frifunnet.

Og hvis du husker OL på Lillehammer så husker du garantert den bitre striden mellom kunstløperne Tonya Harding og Nancy Kerrigan. 

Like før OL på Lillehammer medvirket Harding til å leie inn folk for å skade rivalen Nancy Kerrigan med en jernstang, slik at hun selv skulle få en plass på det olympiske laget. Senere erklærte hun seg skyldig i å hindre etterforskningen av angrepet, og ble følgelig utestengt fra å konkurrere i USA for livet.

SYV MEDALJER: Lance Armstrong er mannen som kanskje har stått for den største dopingskandalen noensinne.  Foto: Ap
SYV MEDALJER: Lance Armstrong er mannen som kanskje har stått for den største dopingskandalen noensinne. Foto: Ap Vis mer

Doping er en av de vanligste grunnene til løgn i idrettsverdenen, og det har ikke manglet på skandaler. Amerikanske Marion Jones var en suksessrik friidrettsutøver med fem OL-medaljer som løy om sin egen dopingbruk under en høring i 2003. Etter at hun innrømmet det på en pressekonferanse i 2007 fikk hun seks måneders fengsel og ble fratatt samtlige medaljer.

– Ben Johnson-dopingen fra Seoul-lekene i 1988 var også mye diskutert og ble egentlig begynnelsen på seriøst antidopingarbeid, sier Loland.

Lance Armstrong er mannen som kanskje har stått for den største dopingskandalen noensinne. Den amerikanske syklisten som vant Tour de France syv år på rad fra 1999, har senere innrømmet at han dopet seg systematisk fra midten av 90-tallet. I 2012 ble han dømt av det amerikanske antidopingbyrået (USADA), og ble derfor fratatt alle medaljer og utestengt på livstid. 

– Også norske Steffen Kjærgård som var på Armstrong sitt team, ventet en stund med å komme ut med hele sannheten. Først da det begynte å rakne rundt ham skjønte han at det var best å innrømme det, sier Breivik.

LES OGSÅ: Kjendisnyhetene som sjokkerte oss mest i 2015

Noen har større troverdighet enn andre

Den tidligere politimannen Vidar Hansen er mentalist og foredragsholder, og ekspert i å se tvers gjennom mennesker. I hans foredrag om kroppsspråk bruker han nettopp Lance Armstrong og Marion Jones som eksempler.

MENNESKELIG LØGNDETEKTOR: Vidar Hansen sa opp jobben som politibetjent etter 14 år - for å leve av magefølelsen. Foto:  Geir Dokken, All Over Press Norway
MENNESKELIG LØGNDETEKTOR: Vidar Hansen sa opp jobben som politibetjent etter 14 år - for å leve av magefølelsen. Foto: Geir Dokken, All Over Press Norway Vis mer

– Lance Armstrong klarte å lure verden i mange år på grunn av noe vi kaller «Halo-effekten». Dette er en effekt som omfatter personer som har vært gjennom en tung hendelse, men som kommer styrket ut av det, forteller Hansen. 

Lance Armstrong kom tilbake i sykkelsporten etter å ha kjempet mot en kreftsykdom, og da han så vant Tour de France fikk han heltestatus. Han ble «udødelig». 

– Slike personer vil ha større troverdighet enn andre, helt til det motsatte er bevist.

LES OGSÅ: Slik spiser Marit Bjørgen

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer