SPISEFORSTYRRELSE: Anette Wingerei Stulen forteller om årene med spiseforstyrrelsen.  Foto: Privat
SPISEFORSTYRRELSE: Anette Wingerei Stulen forteller om årene med spiseforstyrrelsen. Foto: Privat Vis mer

Spiseforstyrrelse

- Vi må se forbi maten, kroppen og vekta, og se mennesket og den fortvilelsen som ligger bak

Anette (25) ble lagt inn på døgnbehandling for spiseforstyrrelser: - Det handler ikke bare om mat.

Publisert

Tankekjør, bekymring, angst og kontroll. Det er noen ord som kan beskrive det å ha et problematisk forhold til mat. Ifølge Spiseforstyrrelsesforeningen har omtrent 230 000 kvinner i alderen 15 - 44 år en spiseforstyrrelse. Men det er slett ikke uvanlig at gutter og menn også rammes. 

KKs spaltist Anette Wingerei Stulen (25) jobber også for Spiseforstyrrelsesforeningen, og er en av de mange personene i Norge som lider av en spiseforstyrrelse. I dag jobber hun for å hjelpe andre med samme lidelse som seg selv. For hennes del er det vanskelig å sette ord på akkurat når problemene startet.

- Jeg får det spørsmålet ofte, men jeg kan ikke sette fingeren på et bestemt øyeblikk som var avgjørende. Det er sånn for mange med spiseforstyrrelser. Det er vanskelig å si akkurat hva, hvordan og når ting ble som det ble, forklarer hun til KK.no. 

I starten føler man at man har kontroll, sier Anette. Det er bare for en liten periode, det er bare å slutte. Når det ene målet er nådd, når vekta sier det tallet - da kan jeg slutte. Det er jeg som har kontrollen. 

- Det er jeg som bestemmer, fortalte jeg meg selv. Men sånn er det ikke det. Man klarer ikke slutte. Løsningen blir problemet. For det er veldig ofte det en spiseforstyrrelse er, en løsning på et problem. 

Det handler om kontroll i et kaos. Kontroll over kropp, vekt, kalorier. 

LES OGSÅ: Dette kan være tidlig tegn på spiseforstyrrelse 

KONTROLL: Å kontrollere vekt, mat og kalorier er bare en del av det å ha en spiseforstyrrelse.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
KONTROLL: Å kontrollere vekt, mat og kalorier er bare en del av det å ha en spiseforstyrrelse. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

- Jeg trengte kontroll over noe

Da Anette var 16 år ble hun diagnostisert med Morbus Crohns, en kronisk betennelsessykdom i fordøyelsessystemet. Da hadde hun vært syk i to år uten at noen hadde funnet ut hva som var galt. 

- Da jeg endelig fikk diagnosen var det på en måte en lettelse. Jeg tenkte at jeg kunne få medisiner, og så ville alt bli bra igjen, sier hun. 

Men slik ble det ikke. Et halvt år etter at Anette fikk diagnosen måtte hun opereres. Hun ble sliten av at så mange rundt henne skulle mene hva hun skulle putte i kroppen av mat og medisiner, og hun likte ikke å ikke ha kontroll over sin egen kropp

- Så hvis jeg skal si hva som kanskje var den utløsende faktoren for spiseforstyrrelsen, så var det nok det, at jeg fikk Crohns. Verden virket plutselig uoversiktlig og uhåndterbar. Jeg trengte kontroll over noe; å ta kroppen min tilbake. 

Crohns skulle vise seg å være spiseforstyrrelsens beste venn. Anette kunne gjemme den bak symptomene som følger med Crohns; ha vondt i magen, være kvalm og kaste opp. Og ikke minst; vektnedgang og vektsvingninger. 

Ingen skulle avsløre meg og ta fra med det eneste som bare var mitt.

- Det er ikke rart at ingen merket noe, for jeg gjorde alt i min makt for at ingen skulle finne ut av det. Ingen skulle avsløre meg og ta fra med det eneste som bare var mitt. 

LES OGSÅ: Julen kan være utfordrende når man sliter med en spiseforstyrrelse 

Fikk hjelp av psykolog 

Men det er fortsatt en sammensatt og innviklet bakgrunn for spiseforstyrrelsen. Det jobber Anette fortsatt med å finne ut av. For det handler om så mye mer enn mat. Kroppen, maten og vekta er symptomer på at noe annet er galt, forklarer Anette. 

- Det er det som er vanskelig. Det er jo det jeg har prøvd å rømme fra i så lang tid. Det å skulle kjenne etter, tenke og føle igjen. Det er jeg mest redd for i hele verden. 

Hun husker godt den dagen hun sa høyt at hun hadde en spiseforstyrrelse. I omtrent syv måneder hadde hun gått til en psykolog i Stavanger. De månedene ble brukt på å snakke mye rundt problemet. 

- Jeg var redd for å si det høyt. Så han visste egentlig ikke helt hva han kunne hjelpe meg med, men han skjønte at det var noe, og han slapp meg ikke. Det er jeg så ubeskrivelig takknemlig for, og det er nok en stor grunn til at jeg søkte hjelp videre da jeg flyttet til Oslo. Jeg vet ikke om jeg hadde vært i live i dag om det ikke var for ham.

LES OGSÅ: Vil kjæresten at du skal ned i vekt? 

- Det er greit å trenge hjelp til å mestre livet 

I dag går Anette i behandling på Spiseforstyrrelsespoliklinikken på Gaustad. Det var behandlingsteamet der som søkte henne til innleggelse på Nydalen DPS døgnbehandling. 

- Det første jeg tenkte da jeg ble skrevet inn var at alle var så vanlige. Ingen som løp i gangene, ropte eller var utagerende. Jeg syns det var litt rart, for det var ikke slik jeg hadde sett for meg at det var å bli lagt inn. 

Anette forteller at noen av de beste menneskene hun kjenner møtte hun da hun var innlagt. 

- Det er jo så vanlig. Psykisk sykdom kan ramme hvem som helst. Ingen er immun. Og det er greit å trenge hjelp til å mestre livet. 

IKKE BARE UNDERVEKTIGE: Normalvektige og overvektige har også spiseforstyrrelser.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
IKKE BARE UNDERVEKTIGE: Normalvektige og overvektige har også spiseforstyrrelser. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Hun ble tatt godt i mot, også av de som jobbet der. Hun forteller om takknemligheten hun føler for å ha blitt tatt vare på da hun trengte det mest. Den tryggheten var uvurderlig for Anette. 

Behandlingen hennes var både individual- og gruppeterapi og miljøterapi. Det inkluderte både tanker og følelser, men også praktisk arbeid; gjennom miljøterapien jobbet hun med måltider, aktivitet og søvn. 

- For de som har sett «Helene sjekker inn» på avdeling for spiseforstyrrelser kan jeg si at den behandlingen jeg fikk ikke kan sammenlignes. Min hovedprioritet var i likhet med de aller fleste som har en spiseforstyrrelse, for eksempel ikke vektoppgang.

Det var også et stort fokus på at dette var Anette sitt prosjekt. Hun skulle sette mål og utforme en behandlingsplan, og hennes ønsker ble lagt vekt på. Tiden rett etter innleggelsen var tøff. Fra å få daglig oppfølging var hun plutselig alene. Det var en stor overgang, og det ble enda mer tydelig for Anette hvor ensom hun følte seg. 

- Heldigvis hadde jeg et behandlingsapparat som ventet på meg da jeg ble skrevet ut. Så jeg sto ikke helt alene. Men jeg skal ikke nekte for at overgangen var brutal og at jeg nå i ettertid skulle ønske en del ting ble løst på en annen måte for å sikre at overgangen og tiden etterpå ikke ble så vanskelig som den ble. 

LES OGSÅ: Mange foreldre forstår ikke at barna har spiseforstyrrelser 

- Det handler ikke bare om mat

Som frivillig og ansatt i Spiseforstyrrelsesforeningen, får Anette møte mange med de samme vanskene i livet. Og slik ser hun også hvordan systemet fungerer. 

- Vi opplever at den behandlingen og hjelpen man mottar er svært tilfeldig og at kvaliteten er svært varierende. Slik kan det ikke fortsette å være, sier hun, og utdyper; 

- De aller fleste med spiseforstyrrelser er normalvektige eller overvektige, så å behandle spiseforstyrrelser og vurdere alvorlighetsgraden av en spiseforstyrrelse ut fra vekt bør tilhøre historien

Anette mener at det er mange misforståelser knyttet til spiseforstyrrelser. Og ikke bare blant folk flest, men også blant helsepersonell. Hun forklarer at det er mange som ringer til Spiseforstyrrelsesforeningen og forteller at de opplever å ikke bli tatt på alvor når de tar kontakt med fastlegen sin eller andre for å få hjelp. 

- Undervekt er så synlig, og det er anoreksi vi hører mest om i mediene. Det er viktig å se forbi maten, kroppen og vekta, og se mennesker og den fortvilelsen som ligger bak

- Man må møte mennesker der de er, på deres premisser, og lytte når noen forteller om at de sliter. Man trenger verken være undervektig, ung eller kvinne for at tanker og rundt mat, kropp og vekt skal gå utover daglige gjøremål, livskvalitet og fungering i hverdagen.

LES OGSÅ: Har kjæresten blitt besatt av trening og sunn mat? 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer