Premenstruelt syndrom:

Vi må snakke mer om PMS

- Mange opplever å ikke bli tatt på alvor, sier lege ved Sex og samfunn.

PMS: For legene ved Sex og samfunn er det viktig at PMS blir snakket om slik at vi lærer mer om hva dette dreier seg om. FOTO: NTB Scanpix
PMS: For legene ved Sex og samfunn er det viktig at PMS blir snakket om slik at vi lærer mer om hva dette dreier seg om. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss har plager i en eller annen grad i perioden før mensen, men for noen er det snakk om plager som går utover hverdag og livskvalitet.

- Rundt 75 prosent merker et eller annet før menstruasjonen - at noe er på gang, forteller Mette Haase Moen til KK.

Tallene er ikke helt sikre, og spørs hvilke diagnosekriterier man setter, men omkring 20 prosent har plager som påvirker dagene i slik grad at det er snakk om PMS – Premenstruelt syndrom.

PMS er flere plager og symptomer under lutealfasen i menstruasjonssyklusen, altså i perioden før mensen, som forsvinner igjen når mensen starter. Hvorfor noen plages mer enn andre vites ikke.

- Man vet ikke presis hva som utløser PMS, men det nærmeste man har kommet er at man mener det har å gjøre med nedbrytningsprodukter fra hormonet progesteron som dannes etter eggløsning og frem til menstruasjonen, forteller Mette Haase Moen, professor emerita ved NTNU og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

- Noen får sterk kvalme når de er gravide, andre er ikke . Noen får store plager rundt overgangsalderen, andre ikke. Vi reagerer forskjellig på hormonelle endringer, påpeker hun.

LES OGSÅ: Alvorlig PMS: - På det aller verste kan livet i seg selv bare føles som en belastning

Fysiske og psykiske symptomer

Menstruasjonssyklusen består av to faser: Follikkelfasen varer fra den første dagen av menstruasjonen og til eggløsning. Lutealfasen varer i 14 dager, fra eggløsning til første dag av menstruasjonen, og det er altså i denne perioden at plagene oppstår.

- Det rapporteres om mange symptomer, men de vanligste er blant annet ømme bryster, hodepine, kviser, økt appetitt, magesmerter og så videre. I tillegg kan man få en forverring av andre plager man har, for eksempel migrene, forklarer Trine Aarvold, som er lege ved Sex og samfunn.

- Når det gjelder de psykiske plagene kan man for eksempel få humørsvingninger, og i de mest alvorlige tilfellene kan det være snakk om depresjoner og angst. Man kan oppleve at man begynner å gråte uten grunn eller av små ting, og jeg tror at det for mange er det som er det vanskeligste – at man føler at man mister litt kontrollen.

TRENING: Noen kan oppleve at plagene før menstruasjonen letter litt med trening. FOTO: NTB Scanpix
TRENING: Noen kan oppleve at plagene før menstruasjonen letter litt med trening. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det er store variasjoner og omfanget av plagene varierer både fra person til person og for noen fra syklus til syklus. Noen har plager i hele perioden mellom eggløsning og mensen, mens andre plages noen få dager. Noen får symptomene hver syklus, mens for andre varierer det.

De mest alvorlige tilfellene er heldigvis relativt sjeldne, men omkring 2 til 5 prosent har alvorlig PMS, eller premenstruell dysforisk forstyrrelse (PMDD).

I de verste tilfellene har kvinner vært suicidale i denne perioden av syklus, kommer det frem i en artikkel Moen var med og publiserte i 2004.

LES OGSÅ: Ny trening viser at du ikke bør droppe trening når du har mensen

«Premenstruell kjerring»

For legen ved Sex og samfunn er det viktig at PMS blir snakket om slik at vi lærer mer om hva dette dreier seg om. PMS blir i mange tilfeller brukt som et slags skjellsord.

- Det er ganske vanlig å snakke om PMS på en nedverdigende måte, for eksempel å omtale noen som «en premenstruell kjerring». Mange opplever å ikke bli tatt på alvor, sier Aarvold.

At de som opplever dette blir møtt med forståelse og respekt er viktig, og for noen kanskje den aller viktigste formen for behandling, mener hun.

- Derfor er jeg opptatt av at man ikke skal si ting som «Du ser så sur ut – er det PMS eller?» Man blir ikke tatt seriøst og det kan være veldig vondt for den det gjelder.

- Du ville ikke sagt til noen at «du ser så sur ut, har du depresjon eller?»

Det finnes behandling mot PMS, mens noen også opplever bedring ved for eksempel trening. En del får hjelp av å begynne på hormonell prevensjon, og i tillegg kan enkelte symptomer behandles hver for seg.

- Noen begynner på hormonell prevensjon for å få kontroll på hormonene, og for moderat til alvorlig PMS kan man gi antidepressiva i små doser, forteller Aarvold.

LES OGSÅ: Slik lindrer gynekologene egne menssmerter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer