Premenstruelt syndrom:

Vi må snakke mer om PMS

- Mange opplever å ikke bli tatt på alvor, sier lege ved Sex og samfunn.

PMS: For legene ved Sex og samfunn er det viktig at PMS blir snakket om slik at vi lærer mer om hva dette dreier seg om. FOTO: NTB Scanpix
PMS: For legene ved Sex og samfunn er det viktig at PMS blir snakket om slik at vi lærer mer om hva dette dreier seg om. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss har plager i en eller annen grad i perioden før mensen, men for noen er det snakk om plager som går utover hverdag og livskvalitet.

- Rundt 75 prosent merker et eller annet før menstruasjonen - at noe er på gang, forteller Mette Haase Moen til KK.

Tallene er ikke helt sikre, og spørs hvilke diagnosekriterier man setter, men omkring 20 prosent har plager som påvirker dagene i slik grad at det er snakk om PMS – Premenstruelt syndrom.

PMS er flere plager og symptomer under lutealfasen i menstruasjonssyklusen, altså i perioden før mensen, som forsvinner igjen når mensen starter. Hvorfor noen plages mer enn andre vites ikke.

- Man vet ikke presis hva som utløser PMS, men det nærmeste man har kommet er at man mener det har å gjøre med nedbrytningsprodukter fra hormonet progesteron som dannes etter eggløsning og frem til menstruasjonen, forteller Mette Haase Moen, professor emerita ved NTNU og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

- Noen får sterk kvalme når de er gravide, andre er ikke . Noen får store plager rundt overgangsalderen, andre ikke. Vi reagerer forskjellig på hormonelle endringer, påpeker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer