Observere

- Vi overvurderer oss selv når det kommer til positive egenskaper, og tror vi er litt bedre enn alle andre

Ifølge psykologer tror vi at vi er flinkere til å observere mennesker enn andre, men de ser like mye på deg som du på dem.

OBSERVASJON: Ifølge en amerikansk studie tror vi at vi kan gå ganske ubemerket rundt, mens vi selv observerer og følger med på alle andre. Men dette stemmer ikke heeeelt ...  Foto: NTB Scanpix
OBSERVASJON: Ifølge en amerikansk studie tror vi at vi kan gå ganske ubemerket rundt, mens vi selv observerer og følger med på alle andre. Men dette stemmer ikke heeeelt ... Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du blir faktisk fulgt med på hele tiden. Ja, smak litt på den. Når vi er omgitt av andre mennesker, så observerer vi dem og de observerer oss. Vi tror imidlertid, skal vi tro forskning, at vi selv kan gå rundt nærmest ubemerket, under en usynlighetskappe, mens vi følger med på alle andre. 

- Hver gang vi har studert dette, i forskjellige sosiale kontekster, ser vi det samme spriket mellom hvor mye vi tror andre observerer oss og hvor mye de faktisk observerer. Folk undervurderer systematisk hvor mye de blir lagt merke til, sett og observert, forteller Erika Boothby ved Yale, en av forskerne bak studien der de har undersøkt «The invisibility cloak-illusion», til KK.no. 

Årsaken til dette er sannsynligvis flere, forteller Boothby. Sammen med det at vi selvsagt ikke kan se oss selv som del av den visuelle scenen rundt oss, og at folk flest vil skjule at de ser på deg, ved å for eksempel se bort om du snur deg, så kan vi nok rett og slett heller ikke se for oss at vi er så veldig interessante, mener hun. Mens vi blir fascinert av andre mennesker, så er vi så vant med oss selv at vi har vanskelig for å se for oss noen god grunn til at de skulle være så veldig interesserte i oss. 

Dessuten mener vi samtidig at vi selv mener vi er bedre til å observere enn andre. 

- Vi anser også oss selv å være bedre til å observere enn andre. Hovedårsaken til det er at vi har privilegert adgang til alle egne tanker, og de fleste av dem handler om andre mennesker. Når det gjelder andre så er deres hoder som en svart boks. Om de ikke forteller oss hva de tenker så er det vanskelig å vite noe om. Så mens vi vet akkurat i hvilken grad vi tenker på de rundt oss så forblir vi ganske uvitende om i hvilken grad andre mennesker har lignende tanker.

LES OGSÅ: Kikker kjæresten på andre damer? 

- Vi tror vi er litt bedre enn alle andre

Også psykolog og ledende fagsjef i ExtraStiftelsen, Jan-Ole Hesselberg, kan fortelle at vi generelt gjerne tror vi er litt bedre enn alle andre. 

VI TROR VI ER BEDRE ENN ANDRE: Psykolog Jan-Ole Hesselberg, forteller at vi generelt tror vi scorer litt høyere enn andre på positive egenskaper, som det å være flink til å observere andre. Foto: FOTO: Nordli-Mathisen
VI TROR VI ER BEDRE ENN ANDRE: Psykolog Jan-Ole Hesselberg, forteller at vi generelt tror vi scorer litt høyere enn andre på positive egenskaper, som det å være flink til å observere andre. Foto: FOTO: Nordli-Mathisen Vis mer

- Vi vet at vi ofte overvurderer oss selv når det kommer til positive egenskaper - vi tror vi er litt bedre enn alle andre, forteller han og fortsetter:

- Samtidig føler vi nok ofte at folk ikke ser oss helt som vi er. 

Spotlight-effekten er nemlig et annet fenomen, som inntrer når du helst ikke vil bli sett. Under en undersøkelse gjort sent på 90-tallet ble deltakere ikledd t-skjorter med bilde av popsangeren Barry Manilow, som står bak låter som «Copacabana» og «Mandy». Å være Barry Manilow-fans var ikke noe deltakerne ville gjøres kjent for, og dermed trodde de at det var nettopp det de ble - at de ble lagt langt mer merke til enn det som egentlig var tilfellet. 

- Det er et paradoks. Vi tror ikke at folk legger merke til det positive, men når det er noe negativt så tror vi hele verden ser det, sier Hesselberg.  

At disse motstridende fenomenene likevel kan leve side om side, forklarer han med at vi innehar en viss grad av en sunn selvkritisk sans. 

- Vi er mer følsomme for at ting skal gå galt enn at det skal gå bra. Vi er veldig sosiale vesener, og da er det viktig å være oppmerksomme på når vi står i fare for å gjøre noe skikkelig dumt. 

LES OGSÅ: - Vi vet at gjennomsnittkvinnen tror for lite på seg selv og gjennomsnittsmannen tror for mye på seg selv

Undervurderer betydningen av handlingene våre

På samme måte som vi tror vi blir lagt mindre merke til enn vi legger merke til andre, undervurderer vi også i hvilken grad handlingene våre påvirker de rundt oss.

Et godt eksempel på det er «tilskuereffekten» - at vi istedenfor å gripe inn i en slåsskamp, heller venter og ser etter hva andre rundt oss gjør. Griper de inn, gjør vi det samme, men det skjer ingenting før noen har tatt første steget. Med andre ord blir vi fort stående og se på hverandre. 

- Når vi ser noe dramatisk og det er flere til stede, så har vi en tendens til å heller se til de andre for å se hva de gjør. Da tenker vi ikke på at vi vil ha den samme effekten på andre mennesker. Om vi gjorde noe ville det utløst samme handling hos de andre. Så vi tenker nok litt at «det spiller vel ingen rolle hva jeg gjør». 

LES OGSÅ: Er selvtilliten på bånn? 

BLIR SJELDENT DØMT: Selv om folk følger med på oss, blir vi observert, men sjeldent dømt.  Foto: NTB scanpix
BLIR SJELDENT DØMT: Selv om folk følger med på oss, blir vi observert, men sjeldent dømt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi blir fulgt med på, men ikke dømt

At folk følger med på oss er kanskje ikke en behagelig tanke, men ifølge Boothby blir vi observert, men sjeldent dømt. 

- Vi blir observert omtrent like mye som vi observerer andre. Det kan kanskje være en vanskelig sannhet, men den gode nyheten er at vi som regel ikke blir dømt så hardt som vi tror, sier Boothby. 

De fleste observasjonene som gjøres er nemlig ganske nøytrale. Folk legger merke til hva vi har på oss, hvem vi snakker med, hvor høye vi er og så videre, og noen av observasjonene kan selvfølgelig følges av dømmende tanker, men ofte er de kun helt uskyldige observasjoner. 

- Folk legger merke til det som er rundt dem, og vi er tilfeldigvis del av det, sier Boothby. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer