Onani

– Vi skal vie en hel kveld til onanien

Runking er fortsatt forbundet med skam, det ønsker programleder og sexolog Tuva Fellman å gjøre noe med.

INVITERER TIL NASJONAL RUNKEKVELD: Runking er positivt, men også noe som ifølge sexolog og programleder Tuva Fellman fører til bekymring hos mange. FOTO: Kim Erlandsen
INVITERER TIL NASJONAL RUNKEKVELD: Runking er positivt, men også noe som ifølge sexolog og programleder Tuva Fellman fører til bekymring hos mange. FOTO: Kim Erlandsen Vis mer
Publisert

«Sommeråpent», «Bergensbanen minutt for minutt» og «Nasjonal vedkveld». NRK er kjent for sine mange originale TV-satsninger som har som mål å samle det norske folket.

Nå kommer et nytt program med samme konsept; 28. mai klokken 19:00 er det nemlig duket for «Nasjonal runkekveld» i radioprogrammet Juntafil på NRK P3.

– Vi skal vie en hel kveld til å lære mer og glede oss over onanien. Det blir på en måte som runkingens julaften eller 17. mai, med andre ord en skikkelig feiring, smiler sexolog og programleder i Juntafil, Tuva Fellman.

Sammen med kollega Remi Horgar håper hun at de får med seg hele landet på arrangementet, selv om de absolutt ikke krever at du må runke for å høre på.

Under den tre timer lange sendingen får lytterne blant annet de beste runketipsene, høre lyden av en mann som onanerer på luften og vite hvordan ulike grønnsaker fungerer som sexleketøy.

Ønsker å knuse myter forbundet med onani

Juntafil håper også at «Nasjonal runkekveld» skal være med på å knuse mange av de rare mytene som er forbundet med onani, som for eksempel at det kan føre til kviser eller at penis krymper. Med seg i studio har de lege og forfatter Kaveh Rashidi som skal bidra med ekspertråd gjennom kvelden og svare på spørsmål fra lytterne.

Men selv om den nasjonale runkekvelden presenteres med masse glede og humor, forteller Fellman at det også ligger et alvorlig budskap bak.

Runking er på den ene siden gøy og moro, men det er også noe viktig som fører til bekymring. Dette bekreftes av de mange meldingene vi får inn til Juntafil. Noen føler at de onanerer for mye og er redde for at det kan være farlig eller at det er noe galt med dem.

– I en undersøkelse sier 21 prosent av de spurte jentene i alderen 17 til 20 år at de aldri onanerer, noe som kan skyldes at de synes det er skamfullt.

– Men mange gutter skammer seg også, for eksempel over at de har manglende sexlyst og ikke har lyst til å runke eller ligge med noen. Det er dessverre en stereotyp at gutter vil ha sex hele tiden, mens jenter skal holde tilbake. Med en gang vi bryter med disse kjønnsnormene, opplever mange mye skam.

Onanering gjør oss mindre stressa

Men hvorfor er det egentlig så bra å onanere? Ifølge Fellman finnes det flere gode grunner for å runke (et ord hun forøvrig mener bør kunne brukes av alle kjønn).

– Rent fysisk er det bra for kroppen fordi det utløser endorfiner og gir oss en tilfredsstillende følelse og glede. Ei jente jeg snakket med fortalte at onanering hjalp henne når hun var skikkelig stressa og følte hodet kokte. Etter at hun hadde onanert, klarnet hodet og hun følte seg mye mer rolig og fokusert.

– I sendingen får vi også besøk av en som er lam fra livet og ned og som ikke har følelser i penis. Han har et stort apparat som han har fått fra Hjelpemiddelsentralen, som gir ham vibreringer inn i penis slik at han kan onanere. Til vanlig sliter han med spasmer, noe han sier han får færre av etter at han har onanert. Det er et tydelig tegn på at kroppen har godt av klimakset og den euforiske følelsen det gir.

Å onanere kan ifølge Fellman også være med på å bedre sexlivet du har med partneren din.

– Det er en bra måte å bli kjent med kroppen sin på, noe som er superviktig da du lærer deg hva du liker og kan trene deg på det. Vi får ofte meldinger fra folk som ikke får orgasme sammen med kjæresten sin og da spør vi «gjør dere det samme som du gjør når du onanerer?». Svaret er ofte nei og da er det kanskje ikke så rart.

Selv om vi nordmenn stadig blir flinkere når det kommer til kunnskap rundt seksualitet, mener Fellman vi på enkelte områder fortsatt har en lang vei å gå.

– Vi må blant annet jobbe hardere for å komme vekk fra de mange stereotypene vi har. Et typisk eksempel på dette er folk som lurer på om partneren føler at sexlivet er dårlig fordi han eller hun onanerer. Mange tror at de ikke er gode nok fordi partneren har lyst til å runke i stedet for å ha sex.

– Men det behøver ikke være en indikasjon på det, det kan bare være at man synes det å runke er deilig og fint. Dette er følelser som ikke forsvinner bare fordi man går inn i et forhold, man har fortsatt lyst til å lære seg mer om kroppen sin og sin egen seksualitet.

LES OGSÅ: Mange skammer seg etter sex

Markerer den internasjonale onanidagen

At den nasjonale runkekvelden avholdes 28. mai er slett ikke tilfeldig, da dette regnes som den internasjonale onanidagen hvor vi skal markere og feire alle menneskers rett til å onanere.

Ifølge Wikipedia oppstod dagen etter at Bill Clinton i 1994 sparket den amerikanske barnelegen Joycelyn Elders fra stillingen som generalkirurg (landets øverste militære lege).

Elders, som har en sterk overbevisning om at det er viktig å ha seksualundervisning i skolene, mistet jobben etter at hun under en FN-konferanse om AIDS uttalte at onani burde bli lært på skolen.

FORSKJELLSBEHANDLES: Ifølge Margrete Wiede Aasland viser undersøkelser at jenter og gutter blir sanksjonert ulikt når de tar på kjønnsorganene sine offentlig. FOTO: Privat
FORSKJELLSBEHANDLES: Ifølge Margrete Wiede Aasland viser undersøkelser at jenter og gutter blir sanksjonert ulikt når de tar på kjønnsorganene sine offentlig. FOTO: Privat Vis mer

Mange gutter har et mer avslappet forhold til onani

Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, og har skrevet flere bøker om barn og seksualitet.

Hun synes den nasjonale runkekvelden er et morsomt påfunn og er enig i at det er viktig å snakke om seksualitet for å fjerne tabuer.

– Det er dessverre fortsatt en del skam rundt seksualitet generelt og særlig hos kvinner når det gjelder onani, selv om jeg synes det holder på å endre seg litt. Jeg har imidlertid møtt ungdommer som sier at de har lovet moren sin at de aldri skal onanere. Det handler nok mye om hva man lærer hjemme og barn lærer jo ikke så mye om det på skolen heller, sier hun.

Ifølge Aasland har jenter i større grad et ikke-forhold til kjønnsorganet sitt enn det gutter har.

– Undersøkelser viser at jentebabyer ikke får lov til å ta på tissen sin i samme omfang som guttebabyer gjør. De får gjerne beskjed om å slutte å «grafse», mens vi synes det er litt søtt når en liten tre år gammel gutt drar i tissen sin. Gutter er jo også mer vant til berøre tissen sin fordi de tar på den flere ganger om dagen når de urinerer. Så generelt sett har nok gutter et mer avslappet forhold til dette med onanering, sier hun.

Men selv om onani er et viktig tema, understreker Aasland at det ikke finnes noen regel for hva som er «normalt».

– Selv om onani er sunt og godt, må vi passe på at det ikke blir nok en ting vi føler at vi «må» gjøre. Onani er helt vanlig – noen onanerer ofte og noen gjør det lite. Men mange mennesker er svært lykkelige og har det veldig bra selv om de ikke runker!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer