Vi spiser mer og mer egg. Når blir det for mye?

Og hvilke konsekvenser kan det få?

GLAD I EGG: Det ble produsert 70 700 tonn egg i Norge i fjor. Det tilsvarer 13,3 kilo egg per nordmann. FOTO: NTB Scanpix
GLAD I EGG: Det ble produsert 70 700 tonn egg i Norge i fjor. Det tilsvarer 13,3 kilo egg per nordmann. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Speilegg, kokt egg, eggerøre, omelett eller pannekaker med egg. Vi nordmenn er glade i egg, og det har for mange blitt en fast tradisjon å starte dagen med egg. Spesielt i påsken har nok de fleste spist et par om dagen, men det helt problemfritt? (Pssst: Derfor bør du droppe eggerøre)

Det er ingen tvil om at egg er sunt, og det inneholder nesten alle næringsstoffene vi trenger bortsett fra fiber og vitamin C. Egg inneholder i tillegg mye protein, som er bra for alle som trener og ønsker å bygge muskler. (Men for mye protein kan gjøre deg tjukk!) Likevel har egg blitt koblet til en rekke negative helseeffekter, som høyt kolesterol, hjertesykdom og tidlig død.

Det ble produsert 70 700 tonn egg i Norge i fjor. Det tilsvarer 13,3 kilo egg per nordmann, viser tall fra Budsjettnemnda for jordbruket, skriver forskning.no.

- Tidligere ble det advart mot å spise for mye egg, som følge av det høye kolesterolnivået som man trodde bidro til hjerte- og karsykdommer. Nyere forskning viser at selv de som er disponerte for høyt kolesterolnivå kan spise minst ett egg per dag uten at dette øker risikoen, forklarer Birger Svihus, som er professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Det er med andre ord ikke behov for å kutte ned på eggforbruket med mindre du har et veldig høyt forbruk, eller sliter med høyt kolesterol eller andre sykdommer.

- Tvert imot er det rom for et betydelig høyere eggkonsum hos den norske befolkningen, sier han.

LES OGSÅ: Så mange egg kan du spise

TRADISJON: For mange er egg en fast tradisjon til helgefrokosten.
TRADISJON: For mange er egg en fast tradisjon til helgefrokosten. Vis mer

Vanskelig å vurdere konsekvensen

- Det er vanskelig å vurdere den direkte helsekonsekvensen av enkeltmatvarer slik som egg. Dette fordi det er få gode eksperimentelle studier hvor en ser på effekten av økt inntak over tid, forteller Knut-Inge Klepp, som er professor i ernæring ved Universitetet i Oslo og forsker v/ Område for psykisk og fysisk helse i Folkehelseinstituttet.

Studier som ser på sammenhengen mellom eksponering på ett tidspunkt og sykdom/død senere, kan ikke slå fast om det er årsak-virkning-sammenhenger.

- Studiene er ofte også finansiert av aktører som har økonomiske interesser knyttet til utfallet av studien, sier Klepp.

- Men bør vi kutte ned på eggforbruket?

- Det korte svaret er nei, men det trenger heller ikke øke ytterligere. Foruten kokte og stekte egg eller eggerøre, får vi i oss en god del egg via bakverk, vafler, pannekaker og andre ferdigretter. Det som er viktig fra et helsesynspunkt er hvordan totalkostholdet som egg inngår i, ser ut, forklarer han.

LES OGSÅ: Lag perfekt eggerøre i stekeovnen!

Viktig å spise variert

Dersom du spiser noen skiver hardkokt egg sammen med sild på rugbrød til lunsj hver dag, er det for eksempel annerledes enn om en hver dag spiser speilegg og bacon.

- De fleste av oss kan absolutt nyte egg som en del av et variert kosthold. Dersom en har fått beskjed av helsepersonell om at en har høyt blodkolesterol og bør ha et kosthold som bidrar til å redusere dette, bør en være noe mer restriktiv med hvor mye egg en spiser, sier Klepp.

Det viktigste kostholdsrådet er altså å spise variert.

- Og mer av maten bør komme fra planteriket, råder han.

LES OGSÅ: Forskning spriker: Kan vi spise ett egg hver dag?

SUNT: Egg inneholder nesten alle næringsstoffene vi trenger bortsett fra fiber og vitamin C.
SUNT: Egg inneholder nesten alle næringsstoffene vi trenger bortsett fra fiber og vitamin C. Vis mer

Spiser enda mer i andre land

Egg er særdeles rikt på viktige mineraler og vitaminer og inneholder protein av høy kvalitet. Svihus mener derfor at det fra et ernæringssynspunkt er positivt at eggforbruket øker.

- Vi spiser fremdeles relativt lite egg sammenlignet med mange andre land det er naturlig å sammenligne seg med, sier han.

Mens vi nå spiser 211 egg per person per år, er tallet for Danmark nærmere 250.

- Men få land slår Japan og Mexico, der hver person i gjennomsnitt spiser nærmere 350 egg per år. Også i Kina er eggforbruket ovr 300 per person per år, forteller han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer