Fisk:

Vi spiser stadig mindre fisk: - Kan føre til en rekke livsstilssykdommer

Husker du å spise fisk 2-3 ganger i uken?

SPISER FOR LITE FISK: Helsedirektoratets kostråd sier at vi bør ha et hovedsakelig plantebasert kosthold og spise variert. I dette inngår fisk, gjerne 2-3 ganger per uke. FOTO: NTB Scanpix
SPISER FOR LITE FISK: Helsedirektoratets kostråd sier at vi bør ha et hovedsakelig plantebasert kosthold og spise variert. I dette inngår fisk, gjerne 2-3 ganger per uke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forbruket av fisk har falt fra 36,5 kilo per person i året i 2007 til 29,9 kilo i 2017, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. Det er nesten syv kilo mindre fisk i året enn for ti år siden.

Helsedirektoratets kostråd sier at vi bør ha et hovedsakelig plantebasert kosthold og spise variert. I dette inngår fisk, gjerne 2-3 ganger per uke.

- Folk spiser dessverre mindre fisk enn dette, både til middag og som pålegg. Årsakene kan være flere, som at fisk igjen har blitt dyrere, at man velger bort oppdrettsfisk av miljøhensyn eller at man har blitt skremt av oppslag om miljøgifter i fisk, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

For de fleste av oss er det klare ulemper ved å droppe fisken til fordel for kjøtt.

- Mer kjøtt og mindre fisk betyr et mer ensidig kosthold, og man minsker sjansene for at vi får i oss alle de næringsstoffene vi trenger, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise både fet og mager fisk hver uke

Kan føre til livsstilssykdommer

Når vi ikke spiser fisk 2-3 ganger i uken, i henhold til kostrådene, går vi glipp av viktige næringsstoffer. I tillegg erstatter vi ofte fisken med kjøtt og andre produkter som ikke nødvendigvis er så bra for oss å spise mye av.

- Mange spiser bearbeider kjøtt som pølser, kjøttdeig og bacon nesten hver eneste dag. Et kosthold med lite fisk i kombinasjon med for mye kjøtt kan føre til en rekke livsstilssykdommer, og bearbeidet kjøtt har blant annet blitt klassifisert som sikkert kreftfremkallende. Det er altså ikke bare det at du ikke får i deg næringsstoffene fra fisken, men du øker også inntaket av matvarer som ikke er bra for deg når du får i deg over en viss mengde på sikt, sier Thea Helene Danielsen, som er utdannet sykepleier med fordypning i ernæring og jobber som kostholdscoach for Flexikost.

Usunt kosthold er en av de aller største risikofaktorene for sykdom og tidlig død i Norge.

- Hva vi spiser sammen med fysisk aktivitet, røyk og alkohol har mye mer å si enn mange tror. 70-80 prosent av alle dødsfall i Norge er knyttet til livsstilsrelaterte sykdommer. Jeg anbefaler alle å inkludere fisk i et sunt kosthold, selv om det alene kun utgjør en liten del av det store bildet, sier Danielsen.

LES OGSÅ: Slik kan fiskemiddagene holde hjernen din frisk

OMEGA-3: - Omega-3 har en gunstig effekt på hjerte, syn og hjernens utvikling og bidrar til vedlikehold av normalt triglyseridnivå i blodet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
OMEGA-3: - Omega-3 har en gunstig effekt på hjerte, syn og hjernens utvikling og bidrar til vedlikehold av normalt triglyseridnivå i blodet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Trenger Omega-3

Fisk, spesielt ørret, laks, sild, makrell og til dels tunfisk, er en hovedkilde til langkjedete omega-3 fettsyrer i kostholdet.

- Omega-3 har en gunstig effekt på hjerte, syn og hjernens utvikling og bidrar til vedlikehold av normalt triglyseridnivå i blodet. Fisk er også en god kilde til protein, vitamin D, vitamin B12, jod og selen. Selenrike matvarer reduserer risikoen for prostatakreft, mens jod er avgjørende for et godt stoffskifte, forklarer Arsky.

Torsk, sei og andre magre fiskeslag er også en særlig god kilde til jod.

- Et sunt kosthold handler først og fremst om å spise variert, fordi kroppen trenger ulike næringsstoffer. Hvit fisk er som regel mager eller halvfet fisk, og inneholder nesten bare proteiner på samme måte som en kyllingfilet. Rød fisk inneholder en kombinasjon mellom proteiner og sunt fett, sier Danielsen.

Hvis du bytter ut kjøtt med fisk til middag og som pålegg, vil det også ha en positiv effekt på kostholdets totale sammensetning ved at mettet fett erstattes med umettet fett, og at inntaket av rødt kjøtt og kjøttprodukter minsker.

De som for eksempel spiser mager fisk i stedet for magert kjøtt, har mindre fettstoffer (triglyserider) i blodet. Høye nivåer av slike fettstoffer i kroppen, øker også risikoen for hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Slik får du i deg nok omega 3 - uten tran og fisk

MINDRE FISK ENN FØR: Ekspertene tror det er 3 grunner til at vi spiser mindre fisk i dag enn for 10 år siden. FOTO: NTB Scanpix
MINDRE FISK ENN FØR: Ekspertene tror det er 3 grunner til at vi spiser mindre fisk i dag enn for 10 år siden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3 grunner til at vi spiser mindre fisk

Ekspertene tror det er flere årsaker til at vi spiser mindre fisk.

1. Mangel på kunnskap

Spørreundersøkelser viser at 1 av 4 ikke vet hva et sunt kosthold er, og det er veldig mange som mangler kunnskap om hvorfor de bør spise fisk.

- Vi tenker gjerne at et sunt kosthold handler om å unngå cola og junkfood, men det handler først og fremst om å spise variert sammen med frukt og grønt. Når vi ikke vet konsekvensene av å spise som vi gjør, så blir det heller ikke så viktig for oss, sier Danielsen.

Hun sier at det spesielt er den yngre aldersgruppen mellom 18 og 34 år som spiser for lite fisk.

2. Krever mer planlegging

- Du kommer hjem fra en lang dag på jobb og skal handle på vei hjem. Da vil de fleste ha noe som går fort å tilberede, og som vi kjenner fra før. Da velger mange raske alternativer, sier Danielsen.

Hun mener at dersom man setter av litt tid til å planlegge måltidene, og lærer seg hvordan man kan tilberede fisken, så vil det være et like lettvint alternativ.

- Noen lurer kanskje på hva slags tilbehør de skal ha til, men det finnes uendelige muligheter, sier hun.

3. Høyere pris

Prisen på fisk har økt de siste årene, og Danielsen tror det kan være en av årsakene til at folk spiser mindre fisk.

- Det er de mellom 18 og 34 år som spiser aller minst fisk, og for dem har prisen mye å si. Det er gjerne studenter, nyetablerte og småbarnsforeldre, sier Danielsen.

Hun anbefaler uansett alle å inkludere fisk i et sunt kosthold, sett av tid til å planlegge måltidene og gjerne handle fisk på tilbud.

- Jeg tror at hvis folk hadde tatt seg tid til å planlegge, fisken var lett tilgjengelig og folk hadde kunnskapen om hvor viktig det er, så hadde de spist mer av det, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er best: Kapsler eller flytende tran?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer