Fisk:

Vi spiser stadig mindre fisk: - Kan føre til en rekke livsstilssykdommer

Husker du å spise fisk 2-3 ganger i uken?

SPISER FOR LITE FISK: Helsedirektoratets kostråd sier at vi bør ha et hovedsakelig plantebasert kosthold og spise variert. I dette inngår fisk, gjerne 2-3 ganger per uke. FOTO: NTB Scanpix
SPISER FOR LITE FISK: Helsedirektoratets kostråd sier at vi bør ha et hovedsakelig plantebasert kosthold og spise variert. I dette inngår fisk, gjerne 2-3 ganger per uke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forbruket av fisk har falt fra 36,5 kilo per person i året i 2007 til 29,9 kilo i 2017, viser en ny rapport fra Helsedirektoratet. Det er nesten syv kilo mindre fisk i året enn for ti år siden.

Helsedirektoratets kostråd sier at vi bør ha et hovedsakelig plantebasert kosthold og spise variert. I dette inngår fisk, gjerne 2-3 ganger per uke.

- Folk spiser dessverre mindre fisk enn dette, både til middag og som pålegg. Årsakene kan være flere, som at fisk igjen har blitt dyrere, at man velger bort oppdrettsfisk av miljøhensyn eller at man har blitt skremt av oppslag om miljøgifter i fisk, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

For de fleste av oss er det klare ulemper ved å droppe fisken til fordel for kjøtt.

- Mer kjøtt og mindre fisk betyr et mer ensidig kosthold, og man minsker sjansene for at vi får i oss alle de næringsstoffene vi trenger, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise både fet og mager fisk hver uke

Kan føre til livsstilssykdommer

Når vi ikke spiser fisk 2-3 ganger i uken, i henhold til kostrådene, går vi glipp av viktige næringsstoffer. I tillegg erstatter vi ofte fisken med kjøtt og andre produkter som ikke nødvendigvis er så bra for oss å spise mye av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer