Pårørende og psykisk helse

- Vi trenger ikke flere gode råd. Vi trenger handling

Å være pårørende til en som har en psykisk sykdom øker risikoen for å utvikle psykiske problemer selv. - Mange pårørende er helt utslitte, sier lederen for Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.

UTMATTENDE PÅRØRENDEARBEID: Christine Lingjærde er leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse. Hun sier pårørende ofte setter eget liv på vent for å hjelpe den som er syk. Mange blir så slitne at de blir syke selv. Foto: Privat
UTMATTENDE PÅRØRENDEARBEID: Christine Lingjærde er leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse. Hun sier pårørende ofte setter eget liv på vent for å hjelpe den som er syk. Mange blir så slitne at de blir syke selv. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi pårørende til personer med psykisk sykdom har fått svært mange undersøkelser som spør hvordan vi har det og hva vi trenger av hjelp. Vi svarer det samme hver gang, men ingenting forandres etterpå. Vi trenger ikke flere undersøkelser, strategier eller veiledere. Vi trenger handling.

Det sier Christine Lingjærde, landsstyreleder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.

- Det er mange fine ord. Men de må tas i bruk, de må iverksettes, sier hun.

Pårørende gjør halve jobben

Ifølge Helsedirektoratets rapport Nasjonal pårørendeundersøkelse 2021 er nær 1,5 millioner voksne nordmenn pårørende til personer med fysisk eller psykisk sykdom. 40 prosent av alle pårørende er mellom 40 og 60 år. Omsorgsinnsatsen fra pårørende er ifølge regjeringens Pårørendestrategi 2021-2025 beregnet til å utgjøre 136 000 årsverk. Til sammenligning utgjør kommunale omsorgstjenester 142 000 årsverk.

- Pårørende til personer med psykisk sykdom utfører 50 prosent av omsorgsarbeidet for den som er syk. Det gjelder på tvers av alle diagnoser, sier Lingjærde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer