Midjemål:

Vi trodde vi var «ferdige» med å måle midjen, til vi leste sommersaken i The New York Times

Helsespaltisten i New York oppfordrer oss til å finne frem målebandet, men norske eksperter er uenige ...

MIDJEMÅL: Midjemålet betyr mye mer enn utseendet ditt og hvordan klærne dine sitter fordi det handler om helsen din, men hvor opptatt skal vi egentlig være av det? FOTO: NTB Scanpix
MIDJEMÅL: Midjemålet betyr mye mer enn utseendet ditt og hvordan klærne dine sitter fordi det handler om helsen din, men hvor opptatt skal vi egentlig være av det? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge Jane Brody, helsespaltist i The New York Times, så bør du gjøre én ting for helsen din i dag, nemlig å måle midjen din, fremfor å bry deg om hvorvidt du har «love handles» (kjærlighetshåndtak) i sidene.

Midjemålet betyr mye mer enn utseendet ditt og hvordan klærne dine sitter fordi det handler om helsen din, skriver hun i sommer, og sikter altså til bukfettet.

Videre lister hun opp studier som viser til koblinger mellom bukfett og hjerte- og karsykdom, demens, diabetes type 2, postmenopausal brystkreft, tykktarmskreft og tidlig død (selv om sistnevnte ikke er en diagnose, men henger sammen med hjerteinfarkt og kreft).

LES OGSÅ: 200 000 kan ha diabetes type 2 uten å vite det

Et gunstig redskap for noen

Norske eksperter forteller at når vi snakker om bukfedme så handler det om at du har et visst antall centimeter over navlen, og hvorvidt det er et tegn på at fett avleirer seg i andre organer enn bare i fettvevet, og dermed øker risikoen for blant annet diabetes og hjerte - og karsykdom.

Men vi skal ikke bli for opphengt i midjemålet!

- Den amerikanske helsejournalisten har et poeng, men: i utgangspunktet så går du ikke rundt og bruker målebånd på magen. Hvem gjør det? Vi gjør det som en del av en helseundersøkelse, sier Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog, PhD, ved Seksjon for preventiv kardiologi, Oslo Universitetssykehus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer