Snorking, rot eller lengsel etter den deilige senga du har hjemme, med din egen dyne og pute? Det kan være mange grunner til at det er vanskelig å sove sammen med kjæresten. Alle er ikke like enkle å gjøre noe med, men det finnes noen råd.
- Vi vet at mange sover dårligere når de sover sammen med noen, sier parterapeut og sexolog, Bianca Schmidt.
Etter hvert som man har levd sammen lenge kan dette gå seg til, mens andre velger etter hvert å ha separate soverom. Det kan fungere fint for noen, men for mange er det å dele seng viktig for forholdet.
- En del av det som binder oss sammen er felles opplevelser, og for mange så er det en viktig del av de felles opplevelsene å våkne sammen og å sove sammen. Spesielt før man bor på samme adresse kan det føles litt avstandsskapende hvis man alltid reiser hvert til sitt for sove. Men mange kan klare seg fint uten natten sammen, sier Schmidt.
Det kan imidlertid kreve litt mer tilrettelegging om man alltid sier god natt og går hver til sitt.
- For eksempel skjer sex ofte i sengen. Da er vi avkledd og ligger tett, men det er ingenting som sier at man ikke kan ha herlig sex overalt.
Ta med noe hjemmefra
Årsaken til at du ikke får sove kan både ligge i det at du deler seng med et annet menneske, og at det ikke er din seng du ligger i. Mange synes det er vanskelig med lyder og bevegelser fra andre når de skal sove. For mange er dette også en vanesak. Om du for eksempel ikke klarer å venne deg til høylydt snorking kan ørepropper være et godt virkemiddel, foreslår Schmidt.
Er det rett og slett det at du ikke liker å sove i en fremmed seng som er tilfellet, så kan det hjelpe å gjøre kjærestens seng litt mer hjemmekoselig.
- Mange som sover dårlig i fremmede senger, tar med seg en pute hjemmefra, for å få med litt av det som er trygt og «hjemme» dit, sier Schmidt.
En del har nemlig vanskelig for å for eksempel få sove de første nettene på ferie. Da kan det altså hjelpe med en pute hjemmefra, eller det kan holde å bare gi det litt tid. Noen synes også det kan være litt styr å ikke våkne hjemme, uten sine klær og toalettsaker i nærheten. Når forholdet har blitt litt mer etablert er det kanskje greit å få en skuff til egne saker hos kjæresten, foreslår parterapeuten. Da har du alltid et skift så du kan komme deg ren og pen på jobben. Er det derimot slik at du ikke vil sove hos kjæresten, er saken en annen.
- Mange liker rett og slett ikke å sove hos kjæresten uten å være tydelig med årsaken. Kanskje du synes kjæresten har det rotete, skittent eller ustelt? Kanskje du synes kjæresten legger seg for sent eller tidlig for din smak? Snakk om det og vær ærlig på en høflig måte. Da blir det lettere å finne løsninger sammen.
- Et miljøskifte
- Den første natten på et nytt sted skjer det jo et miljøskifte, påpeker den danske søvneksperten og foredragsholderen Michael Rasmussen.
- Du må tilpasse deg et nytt sted, både fysiologisk og psykisk. For noen går dette helt greit, for andre tar det litt tid å vende seg til nye lyder, lys, klima og ikke minst madrass, dyne og pute.
- En del kvinner får sitt eget soveværelse fordi partneren for eksempel snorker, er senere i seng eller rører på seg. En del skammer seg over dette, men de forstår hvor viktig søvn er, sier Rasmussen.
- Man velger en løsning som er optimal for søvnen, men mange vil jo helst unngå å komme dit.
Når du og kjæresten bor sammen og deler seng hver natt, bør dere imidlertid ta eventuelle søvnproblemer som følge av det på alvor. Rasmussen peker på viktigheten av individuelt tilpassede senger. Dere bør altså ikke kjøpe én madrass, men to, og det samme gjelder dyne og pute.
- Du må ha en god seng, en god madrass, en god pute og en god dyne. Du skal ikke gjøre kompromisser på det, har Rasmussen tidligere fortalt KK.no.

- Du må ikke ta med deg partneren din og kjøpe to like madrasser. Noen skal ha myk madrass og noen skal ha hard madrass. Ta gjerne med deg madrassen hjem og test den ut i 14 dager.
Ikke la deg stresse av en snorkende partner
Det er selvsagt ikke lett å lukke gluggene og falle i søvn som varer nattet igjennom om partneren snorker så huset rister. Men det kan hjelpe å prøve å godta at det gjør han bare.
- Snorking er ikke godt for søvnen. Det er vanskelig å gjøre noe med, men når du har en partner som snorker er det lett og bli frustrert, sier Rasmussen.
Når du ligger og bekymrer deg for søvnen som følge av høye lyder, og kanskje irriterer deg over snorkingen ved siden av, kan du imidlertid gjøre vondt verre. Du har sikkert merket at det ikke hjelper å se på klokka og stresse når du vet du har lagt deg for sent, og sliter med å få sove. Det samme gjelder nok her.
- Prøv å slappe av og aksepter at sånn er det, råder Rasmussen.
Men om det er skikkelig plagsomt
Er snorkingen virkelig ille, går det også heldigvis ofte an å bedre situasjonen litt. Det finnes imidlertid ingen mirakelkur mot snorking.
- Snorking er stort sett en sosial plage, i motsetning til snorkesykdommen søvnapné som er assosiert både med hjertekarsykdom, diabetesutvikling og redusert konsentrasjonsevne samt uttalt dagtretthet. Men snorking alene, altså kun lyder om natten er sannsynligvis noe naturen ønsker vi skal ha fra gammelt av, dermed er også snorkelyder vanskelig å behandle, sier øre-nese-hals-lege Mads Moxnes.
Han forteller videre at snorkeoperasjoner dessverre ikke synes å hjelpe så mye. Forsøk gjort på 80- og 90-tallet viste svært lav effekt to år senere. Forsøk med implantater i ganen har vist å ha effekt i tiden etter inngrepet, men også her er langtidseffektene usikre. Ved snorkesykdommen søvnapné er behandling mer aktuelt, og også mer effektivt.
Sykdommen kan for eksempel behandles i form av en overtrykksmaske som brukes om natten, og noen kan også ha effekt av nese- og kjevekirurgi. Det er imidlertid noen mindre tiltak som kan prøves mot vanlig snorking:

Når vi legger oss ned for å sove, kan tunge, strupelokk og tungeben, som sitter i underkjeven, falle bakover og gjøre at svelget blir trangere, og snorkingen høyere.
- Snorkeskinne tilpasset hos tannlege kan være effektivt da den forskyver underkjeven framover, og dermed også de strukturer som har sitt muskelfeste i underkjeven, som ellers lett faller bakover og gir trange forhold i svelget under søvn, sier Moxnes.
Andre råd er å legge seg på siden, og eventuelt gå ned i vekt om man er overvektig.
- Ligger man på rygg, blir stort sett alltid snorkingen verre. Sideleie er å foretrekke. Vektøkning gir høyere frekvens av lyden, og moderate vekttap på fem til åtte kilo kan ha svært stor effekt på lydvolumet, fortsetter Moxnes.
- Konklusjonen er at det ikke finnes noen enkle midler som «kurerer» snorking, men at det finnes ulike metoder som hos enkelte reduserer lydvolumet slik at det aksepteres av omgivelsene.