FHI om korona vaksine

Viktig om de oppdaterte vaksinene du får nå: Bivirkningene, forskjellene, rådene

Pfizer og Moderna har oppdatert koronavaksinene sine - og de nye vaksinene er på vei rundt i landet nå, først og fremst til deg som skal ta en dose 4. Har forteller FHI forskjellen på de «nye» og «de originale» vaksinene - og hvorfor de kun anbefales som boosterdose.

COVID VAKSINE: Den oppdaterte vaksinen skal beskytte også mot smitte og milde symptomer - i tillegg til beskyttelse mot alvorlig sykdom, som den opprinnelige vaksinen. FHI anbefaler deg uansett til å ta den vaksinen du blir tilbudt. Oppdaterte vaksiner fra Pfizer er på vei ut i kommunene - og Modernas oppdaterte vaksine kommer om kort tid. Foto: NTB/Shutterstock
COVID VAKSINE: Den oppdaterte vaksinen skal beskytte også mot smitte og milde symptomer - i tillegg til beskyttelse mot alvorlig sykdom, som den opprinnelige vaksinen. FHI anbefaler deg uansett til å ta den vaksinen du blir tilbudt. Oppdaterte vaksiner fra Pfizer er på vei ut i kommunene - og Modernas oppdaterte vaksine kommer om kort tid. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine er nå utvidet til ytterligere grupper i befolkningen, sist for de mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer. For de fleste i denne gruppa er det snakk om en 4. dose vaksine.

Det er utviklet oppdaterte vaksiner både av Pfizer og Moderna, som ifølge FHI er de som i hovedsak skal tilbys som oppfriskningsvaksiner nå. Men likevel anbefales ikke de oppdaterte vaksinene til grunnvaksinering.

Så hva er egentlig forskjellen på de oppdaterte vaksinene og de originale? Er man bedre beskyttet med de oppdaterte vaksinene? Er det andre bivirkninger? Og kan man be om enda en dose dersom man «bare» fikk den gamle vaksinen som boosterdose?

Nedenfor kan du lese hva Folkehelseinstituttet (FHI) svarer.

Oppdaterte vaksiner på vei til kommunene nå

I løpet av den siste tiden har det kommet flere oppdaterte vaksiner; Pfizer har to oppdaterte vaksiner som nå nylig er er godkjent for bruk - og Moderna har én.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.