Eldrebølgen i helsesektoren

- Vil by på utfordringer

En sterk økning i andelen eldre frem mot 2060 betyr at flere må velge å utdanne seg innen helse- og omsorgssektoren, i tillegg til behov for økt arbeidsinnvandring, skriver SSB.

UTFORDRINGER: Skal man ha nok bemanning i helse- og omsorgstjenesten, må flere velge utdannelse innen helsesektoren i årene fremover. Foto: NTB
UTFORDRINGER: Skal man ha nok bemanning i helse- og omsorgstjenesten, må flere velge utdannelse innen helsesektoren i årene fremover. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Den økende andelen av eldre frem mot 2060, og det lave antallet yrkesaktive, vil by på utfordringer knyttet til både bemanning og finansiering dersom man skal ivareta dagens tilbud innen helse- og omsorgtjenestene, sier forsker Erling Holmøy.

SSB ser i to ferske rapporter på problemene man kan få i kommende tiår med å dekke både behovet for arbeidskraft og kostnadene i de skattefinansierte helse- og omsorgstjenestene. De slår fast at det ikke bare utdannes for få sykepleiere, men at det også ser ut til å bli voksende mangel på helsefagarbeidere, vernepleiere og ergoterapeuter.

SSB skriver at på lengre sikt vil økt utdanningstilbud innen helse og omsorg gi effekt, mens arbeidsinnvandring vil kunne gi en mer umiddelbar effekt. Uten innvandringen hadde mangelen på helsepersonell allerede i dag vært langt mer alvorlig, påpeker de.

Rapporten Arbeidsmarkedet for helsepersonell fram mot 2040 viser at dagens utdanningsmønster må endres for å dekke de kommende bemanningsbehovene i helse og omsorg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer