Smågodt

Vil det bli solgt smågodt til 2,90 kroner per hekto i påsken?

Dette mener varehandeleksperten.

SMÅGODT: Vil det bli en ny priskrig på smågodt i år?  Foto: Shutterstock / Silver Spiral Arts
SMÅGODT: Vil det bli en ny priskrig på smågodt i år? Foto: Shutterstock / Silver Spiral Arts Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før påske i fjor var det full priskrig i dagligvarebransjen, og flere av landets største billigkjeder endte opp med å selge appelsiner, ketsjup, pølser og smågodt til latterlig lave priser - vi snakker stappfulle påskeegg til slikk og ingenting! 

Nå er påsken rett rundt hjørnet og flere av oss lurer på om vi får fylle opp påskeeggene til våre nære og kjære med smågodt til 2,90 kroner per hekto i år igjen. 

LES OGSÅ: 5 ting du bør vite om smågodt

Blir nok en priskrig i år også 

Odd Gisholt, som er varehandelekspert og professor på BI, forteller til KK.no at det mest sannsynlig vil bli en priskrig på smågodtet i år også. 

- Kiwi har uttalt at de ikke vil starte priskrigen på smågodtet i år, men det betyr ikke at det ikke blir krig. Rema 1000 vil starte på 6,90 - og da følger vel de andre etter.

Denne uken fulgte Kiwi og Coops kjeder Extra og Obs etter, og redusert prisene på smågodt til 6,90 per hektogram de også. Det er halv pris av hva det koster normalt for smågodt hos lavpriskjedene.

- Tror du det vil bli priskrig på noe annet i påsken? 

- I 2016 kriget Meny med appelsiner til gi-bort-pris. Jeg vet ikke hva som kan komme, men noen overraskelser blir det nok, sier Gisholt. 

PRISKRIG: I fjor dumpet flere butikker prisene på smågodt til 2,90 kroner per hekto.  Foto: NTB scanpix
PRISKRIG: I fjor dumpet flere butikker prisene på smågodt til 2,90 kroner per hekto. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Dette inneholder smågodt

Butikkene prøver å skaffe nye kunder 

Men hvorfor oppstår egentlig slike priskriger rundt høytider som påske, 17-mai, Halloween og advent? Ifølge Gisholt skyldes det at dagligvaremarkedet er mettet, og det vokser ikke særlig. 

- Da gjelder det å ta kunder fra konkurrentene. Pris kan virke, men når alle følger hverandre uteblir effekten ofte. 

- Så det lønner seg egentlig ikke å ha priskriger på for eksempel smågodt? 

- Å selge snop til 2,90 kroner per hekto er rent tap. Det vet alle konkurrentene. Den eneste som tjener på det er Staten som innkasserer 15 prosent moms og i tillegg 20 kroner kiloet i sukkeravgift! 

LES OGSÅ: Dette påskegodtet er «verstingen»

Ikke fornøyd med priskrigen 

EKSPERTEN: Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.  Foto: Sykehuset i Vestfold
EKSPERTEN: Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold. Foto: Sykehuset i Vestfold Vis mer

Jøran Hjelmesæth, som er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, er ikke fornøyd med priskrigen på godterier. 

- Dersom butikkene gjentar smågodt-krigen også i år, bryter de faktisk viktige deler av intensjonsavtalen for sunnere mat som de signerte 6. desember i fjor (du kan lese mer om dette her!).

- Her anføres det blant annet eksplisitt at «det gjennomsnittlige inntaket av tilsatt sukker per person skal reduseres med minst 12,5 prosent innen 2021». Jeg synes det er veldig uheldig for folks helse om de likevel faller for fristelsen, spesielt for barn.

- Burde det blitt satt noen regler for hvor mye smågodt man kan kjøpe?  

- Ja, men det er jo urealistisk. Det beste er å beholde høyest mulig priser og plassere godteriet utilgjengelig for barn. 

Videre forteller Hjelmesæth at folk bør begrense seg i disse priskrig-tider. 

- Selv om påskehøytiden er kort (én uke), så kan et daglig høyt godteri-inntak gi en vektøkning som kan bli vanskelig å bli kvitt senere, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer