Søvn og vekt

Vil du ned i vekt? Sov mer!

Verdens befolkning sover mimre og mindre og veier mer og mer. Har det en sammenheng?

SØVNIG: Å sove for lite gjør deg ikke bare utslitt, det kan også bidra til at du går opp i vekt. FOTO: NTB Scanpix
SØVNIG: Å sove for lite gjør deg ikke bare utslitt, det kan også bidra til at du går opp i vekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Bra søvn, stressmestring, god arbeidssituasjon og bra forhold til ens nærmeste er minst like viktig som mat og mosjon når vi snakker helse, sier Fedon Lindberg.

Han er spesialist i indremedisin og forfatter av 20 bøker om kosthold og helse. Lindberg mener at maten er veldig viktig for søvnkvaliteten vår.

Vi overstyrer de naturlige syklusene

Tidligere sto man opp med solen og sov når det var helt mørkt. Våre forfedre, som ikke hadde kunstig belysning, var avhengig av de naturlige syklusene med lys, både døgnsyklusen og årstidssyklusen. Mens vi kan skru på både lamper, tv og alle mulige tekniske finesser. En av grunnene til at mange sover mindre, kan være at bruker tid på disse duppedingsene, tid som vi heller kunne ha brukt til å sove.

– Gjennomgripende endringer i hele samfunnet, der svært mange tilbud er tilgjengelige på senere tidspunkt, ja til og med hele døgnet, er en medvirkende årsak til at spesielt ungdom sover mindre enn før, sier søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen.

– Det gjelder blant annet butikker, underholdning, uteliv og mye mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer