Slankemedisin

Vil ha ny slankemedisin på blå resept

Inneholder metthetshormon og demper sultfølelsen.

SLANKEMEDISINEN: Den settes med sprøyte og norske eksperter forteller at flere studier viser til lovende resultater. Foto: NTB Scanpix
SLANKEMEDISINEN: Den settes med sprøyte og norske eksperter forteller at flere studier viser til lovende resultater. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange kilo på kroppen har blitt en av de store helseutfordringene i Norge og resten av den vestlige verden, og ifølge Statistisk sentralbyrå er minst tre av ti nordmenn i dag enten overvektige eller har fedme.

Mange strever med å gå ned i vekt, og flere av Norges fremste slankeeksperter har etterlyst flere hjelpemidler for dem som ikke får til å gå ned i vekt på egenhånd.

Per i dag finnes det kun én slankemedisin i Norge, den reseptbelagte pillen Xenical. Nå kan imidlertid en ny medisin snart bli tilgjengelig.

LES OGSÅ: Christina gikk ned 32 kilo

På blå resept

Navnet på den nye medisinen er Saxenda, og norske legemiddelmyndigheter har allerede godkjent den som reseptbelagt slankemedisin for personer med fedme og en BMI over 30. Det vil eksempelvis si at du er 165 centimeter høy og veier 82 kilo eller mer (her kan du sjekke din egen vekt og BMI!).

Medisinen kan også skrives ut til personer med overvekt og en BMI litt under 30, men som i tillegg har risiko for relaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer.

Men, for at medisinen skal bli tilgjengelig på resept for norske pasienter, må det settes en pris på medikamentet. Det forklarer Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til KK.no. Medisinen blir mest sannsynlig dyr, men Novo Nordisk, firmaet som står bak Saxenda, planlegger å søke om refusjon. Det betyr at pasienter kan få skrevet ut medisinen på blå resept.

- Per i dag finnes det ikke legemidler som blir offentlig finansiert for behandling av denne pasientgruppen. Vi er i dialog med Statens legemiddelverk om denne problemstillingen og vil etter planen starte arbeidet med å søke om pris og refusjon for Saxenda i løpet av høsten 2017, sier Jan Marcus Sverre, direktør for Market Access og Public Affairs i Novo Nordisk til KK.no.

LES OGSÅ: Dette bør du egentlig veie

HJELP TIL Å GÅ NED I VEKT: Norske slankeeksperter mener Saxenda kan være et godt alternativ for dem som ikke klarer å gå ned i vekt på egenhånd.  Foto: NTB Scanpix
HJELP TIL Å GÅ NED I VEKT: Norske slankeeksperter mener Saxenda kan være et godt alternativ for dem som ikke klarer å gå ned i vekt på egenhånd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Demper appetitten 

Ifølge Jon Kristinsson, avdelingsleder ved Senter for sykelig overvekt ved Oslo Universitetssykehus, viser forskning lovende resultater ved bruk av Saxenda.

- Vekttapet i flere studier er omtrent 8 kilo i løpet av et år og minst 4 kilo mer i en studie som sammenlignet Saxenda og kosthold med kun kosthold, forteller han til KK.no.

Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, har ledet den norske delen av en av studiene på Saxenda. Han har god tro på medisinen, mye fordi den virker på det som for mange overvektige er hovedutfordringen.

For de fleste overvektige er det nettopp sultfølelsen som er kjernen av problemet

- Saxenda er en medisin som inneholder metthetshormoner og som demper sultfølelsen. For de fleste overvektige er det nettopp sultfølelsen som er kjernen av problemet. Det er egentlig enkelt å gå ned i vekt, utfordringen er at man blir veldig sulten og da kan disse medisinene hjelpe deg å takle denne sultfølelsen, forklarer han til KK.no.

Medisinen er imidlertid ikke uten bivirkninger.

- En studie viste at cirka 13 prosent av alle pasientene måtte slutte med Saxenda på grunn av bivirkninger. Hovedsakelig dreide det seg om magesmerter, men også betennelse i bukspyttkjertelen, forteller Kristinsson som også peker på at det for en del kan bli sett på som negativt at medisinen må settes med en sprøyte hver dag.

LES OGSÅ: Fungerer egentlig slankepiller?

Sterke bivirkninger

Det er også bivirkningene som er en av hovedårsakene til at det per i dag kun finnes én slankemedisin på markedet i Norge.

- Det har vist seg å være vanskelig å lage en slankemedisin som er effektivt, men som ikke har sterke bivirkninger. For noen år tilbake fantes det flere reseptbelagte legemidler på det norske markedet, men de hadde såpass sterke bivirkninger at de ble tatt av markedet, forteller Madsen i Statens Legemiddelverk.

Også medisinen som i dag er den eneste på det norske markedet, Xenical, kan gi bivirkninger.

- Medisinen virker ved at den hindrer at opptil 30 prosent av fettet vi spiser blir tatt opp i tynntarmen. Studier viser omtrent 3 kilo mer i vekttap i løpet av et år, sammenlignet med narrepille. De vanligste bivirkningen hos dem som bruker Xenical, er diaré og særlig hos dem som spiser mye fett, forklarer Kristinsson ved Senter for sykelig overvekt ved Oslo Universitetssykehus.

Verken Xenical eller Saxenda skal imidlertid skrives ut til pasienter uten at det også gis råd om kosthold. (Psst: 6 enkle tips som sikrer deg en sunn vektnedgang!)

- Alle som ønsker å gå ned i vekt ved hjelp av medisiner, må også bruke kostrådsveiledning og gå på diett, sier Kristinsson.

LES OGSÅ: - Spiser du så lite som mulig for å gå ned i vekt kan det i verste fall være helseskadelig
LES OGSÅ: Styrkeøvelser som kan hjelpe deg ned i vekt
LES OGSÅ: Doper seg til perfekt kropp

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer