GILMORE GIRLS: 25. november er det premiere på den nye sesongen av «Gilmore Girls».  Foto: WARNER BROS. TELEVISION / Album
GILMORE GIRLS: 25. november er det premiere på den nye sesongen av «Gilmore Girls». Foto: WARNER BROS. TELEVISION / Album Vis mer

Helse, Kosthold & Trening

- Vil helt klart merke det på vekten etter hvert

25. november vender «Gilmore Girls» tilbake. Og ja; Gilmore-jentene spiser og drikker som de alltid har gjort.

Publisert

Tidligere i år kunne alle «Gilmore Girls»-fans juble høyt da Netflix bekreftet at den populære TV-serien, som ble sendt på TV Norge fra 2000 til 2007, skulle gjøre et comeback. (Pssst, her er KK.no-redaksjonens favorittserier på Netflix!)

Fredag 25. november er dagen vi kan benke oss foran TV-skjermen og få det gledelige gjensynet med de kjente og kjære karakterene. For ja, både Lauren Graham (Lorelai), Alexis Bledel (Rory), Scott Patterson (Luke), Kelly Bishop (Emily), Sean Gunn (Kirk) og Keiko Agena (Lane) skal alle være med i den nye sesongen.

Og i traileren ser vi at serien kommer til å bli akkurat som vi husker den. Lorelai og Rory er tilbake i Stars Hollow, har de gode gamle mor-datter-samtalene, er like rappkjefta som før og ja, de er fortsatt avhengig av junkfood og kaffe. (Pssst: Visste du at kaffe om morgenen ikke funker?)

For oss som har fulgt med på «Gilmore Girls» er det ingen tvil om at jentene har et ganske usunt forhold til både mat og kaffe. Du husker kanskje de mange episodene hvor Lorelai bestiller både hamburger, fries, kaffe, løkringer og alt annet Luke har å by på. Eller på Thanksgiving da de må innom fire middagsselskaper - og de klarer å spise opp middagen og desserten hos Luke, Sookie, Lane og foreldrene til Lorelai? Ja, vi ler ofte av hvor mye de to damene klarer å putte i seg.  

- Kan være helseskadelig 

KLARE FOR NY SESONG: Lauren Graham og Alexis Bledel er klare for nok en sesong av den populære serien «Gilmore Girls». Foto: DPA
KLARE FOR NY SESONG: Lauren Graham og Alexis Bledel er klare for nok en sesong av den populære serien «Gilmore Girls». Foto: DPA Vis mer

Men skal vi tro Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, er ikke dette akkurat sunt - det kan faktisk være helseskadelig. 

- Her er det snakk om et høyt inntak av mange tomme kalorier, og det vil man nok først og fremst merke på energinivået. Det blir relativt store svingninger i blodsukkeret, og man kan på kort tid føle seg alt fra over-energisk til helt tappet for energi. Med høye svingninger i blodsukkeret kan man utover det oppleve alt fra humørsvingninger, til konsentrasjonsvansker og hodepine, sier hun til KK.no og fortsetter:

- Det er ikke sikkert man rekker å gå så veldig mye opp i vekt på en måned med slik mat, men hvis man lever kun på denne type mat, og spiser mer enn man trenger og i tillegg ikke har energi til å trene, vil man helt klart merke det på vekten etter hvert. 

LES OGSÅ: Dette gjør junkfood med kroppen

- Hvordan vil et slikt kosthold påvirke kroppen på lang sikt?

- På lang sikt vil man nok merke dette på vekten, så lenge inntaket er over forbruket. Hvis inntaket er i balanse med forbruket vil man ikke legge på seg, men med et såpass ensidig kosthold vil man gå glipp av mange viktige næringsstoffer. Og da har man heller kanskje ikke overskudd til møte anbefalingene for fysisk aktivitet. Man vet også at store svingninger i blodsukkeret på sikt kan være helseskadelig, og det kan blant annet øke risikoen for å få diabetes. Denne kosten vil nok også bidra til å øke kroppens kolesterol- og triglyseridnivå, som øker risikoen for hjerte- og karsykdom. 

LES OGSÅ: Slik kan du redusere diabetes type 2-risikoen 

Kan oppleve å bli «hang-over»

Hun får støtte fra Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og driver firmaet BoostBox.no. Begge ekspertene trekker nemlig frem filmen «Super Size Me» fra 2004 som handler om en mann som kun levde på McDonalds-mat i en måned. 

Mange sier de får en slags «hang-over» dagen etterpå.

- Denne dokumentaren er jo satt på spissen, men gir likevel noen opplagte svar på hva som vil skje med kroppen om man spiser en «diett» med masse sukker, fett, raffinerte karbohydrater og bearbeidet kjøtt. Noe av det første man sikkert vil merke er at humøret blir dårlig. Ved å spise mye mat med raske karbohydrater og masse fett vil man gjerne bli slapp og mange sier de får en slags «hang-over» dagen etterpå, forteller Rosvoll til KK.no.  

- At man blir slapp av mat med mye fett i handler om at det tar lengre tid å fordøye enn for eksempel proteiner. Kroppen kan gå inn i en «hvilemodus» etter et måltid med mye fett. Grunnen til at man ofte blir slapp av for mye raske karbohydrater er svingningene i blodsukkeret. Sannsynligvis vil kolesterolet øke, og man vil også få en vektøkning.

LES OGSÅ: Kan raske karbohydrater gjøre deg deprimert? 

- Maks 4-6 kopper om dagen

Og for oss som er fan av «Gilmore Girls» vet vi at både mamma Lorelei og datteren Rory elsker den faste koppen med sort kaffe. I store mengder. Men hvor bra er egentlig kaffe for kroppen? Og kan vi drikke så mye som de drikker i serien?

- Hvor mye kaffe kan en person drikke hver dag?

- Noen tåler koffein bedre enn andre. Men uansett om du tåler det eller ikke bør man holde seg til maks 4-6 kopper kaffe om dagen. Det vil si opp til 400 milligram koffein daglig, som er anbefalingen. Gravide bør få i seg mindre, sier Steenbuch Lied, som understreker at hun ikke har sett TV-serien. 

Ifølge Stylight.se vet vi allerede hvor mye kaffe Lorelai og Rory kommer til å drikke i den kommende sesongen. Og ja; det er mye!  Foto: Stylight.se
Ifølge Stylight.se vet vi allerede hvor mye kaffe Lorelai og Rory kommer til å drikke i den kommende sesongen. Og ja; det er mye! Foto: Stylight.se Vis mer

Rosvoll er enig og påpeker at hvor mye kaffe en person kan drikke hver dag varierer nok fra person til person.

- Det viktigste å tenke på her er hvor mye koffein man får i seg. Ved høyt inntak er koffein giftig. Ifølge Folkehelseinstituttet kan man ved 500-600 mg koffein per dag (5-6 kopper) oppleve symptomer på akutt forgiftning. Dødelig dose av koffein er mellom 8 og 10 gram og det tilsvarer 60-100 kopper kaffe, sier hun. 

Uansett kaffe eller junkfood, vi i KK.no-redaksjonen teller ned dagene til «Gilmore Girls» er tilbake på skjermen! 

BONUS! Det har kommet nok en trailer av den nye sesongen! 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer