Endring av livsstil

Villige til å endre livsstil - uten alkoholkutt

Vi endrer gjerne livsstil for å bevare god hjernehelse, men ikke når sykdom først har oppstått, viser en ny undersøkelse.

HOLDER PÅ NYTELSEN: Tre av fire spiser gjerne sunnere og trener mer for å holde hjernen frisk, men alkohol vil vi helst ikke droppe, viser undersøkelsen. Foto: NTB
HOLDER PÅ NYTELSEN: Tre av fire spiser gjerne sunnere og trener mer for å holde hjernen frisk, men alkohol vil vi helst ikke droppe, viser undersøkelsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Omlag en tredjedel av den totale sykdomsbyrden i Europa knytter seg til dårlig hjernehelse, ifølge Folkehelseinstituttet. Dette omfatter blant annet sykdommer som demens, slag, Parkinson, hjernekreft, migrene, og mentale lidelser som depresjon, angst og schizofreni.

De personlige, sosiale og økonomiske konsekvensene er store, derfor har Folkehelseinstituttet i samarbeid med Universitetet i Oslo nylig gitt ut en rapport som forteller hva folk gjør for å styrke hjernehelsen, hva de er villige til å gjøre, og hva som motiverer dem til å gjøre det.

Rapporten er basert på svar fra 27 590 personer fra 81 land (hovedsakelig i Europa) som deltok i en nettbasert undersøkelse. Dette er noen av funnene:

Eldre mindre endringsvillige, men gjør i praksis mer

Rundt halvparten av de som ble spurt tok allerede vare på hjernehelsen ved å få nok søvn, ha et sunt kosthold og å trene. 7 av 10 oppga også at de engasjerte seg i aktiviteter som stimulerer hjernen, som å lære nye ting, lese, løse kryssord, legge puslespill og lignende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer