Alkohol

Vin og øl - blir det egentlig krøll?

Ifølge eksperten er det ikke rekkefølgen av hva du drikker som avgjør fest-formen.

VIN OG ØL: En myte som går igjen er at inntak av vin og deretter øl blir krøll. Men er det egentlig slik?  Foto: Shutterstock / Africa Studio
VIN OG ØL: En myte som går igjen er at inntak av vin og deretter øl blir krøll. Men er det egentlig slik? Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vin og øl blir bare krøll - hørt det før? Det finnes en rekke myter rundt alkohol. Heldigvis er det ikke alt som stemmer - som at alkohol dreper hjernecellene dine. Men hva er egentlig status på krøll som følge av vin og øl?

For å få svar på dette spurte vi Gudrun Høiseth, overlege ved Folkehelseinstituttets seksjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning.

LES OGSÅ: Drikker du kaffe til rett tid?

Det er den totale mengden som avgjør

- Desto svakere alkoholdrikker du inntar, desto mindre krøll - det er derfor mest fornuftig med øl og øl, forteller Høiseth.

Dermed er det ikke nødvendigvis slik at inntak av vin og deretter øl er årsaken til at det blir krøll - i hvert fall ikke rekkefølgen av inntaket. Hvis du opplever at det blir krøll - enten det er samme kveld eller dagen etter, skyldes det som regel det totale alkoholinntaket ditt.

- Store mengder alkohol, samt høy alkoholprosent på dette, gir større påvirkning samme kveld og større bakrus dagen etter, sier overlegen.

- Rekkefølgen har lite å si ettersom det er den totale mengden alkohol som er avgjørende.

Det er imidlertid noen som kan få en allergisk reaksjon av enkelte typer alkohol. Grethe Amdal, som er helsefaglig rådgiver hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), har tidligere uttalt til KK.no at dette blant annet gjelder personer med pollenallergi.

LES OGSÅ: Drikker du for mye alkohol?

Slik kan du forebygge mot krøll

Men dersom du skal i middag til svigerforeldrene dagen etter bursdagsfesten til din beste venninne, kan du likevel sørge for at du er relativt fungerende - også dagen etter.

I motsetning til kurene som finnes mot fyllesyke, gjelder det imidlertid å starte på festen.

- Det er fornuftig å drikke så svak alkohol som mulig sent på kvelden, slik at så mye av alkoholen som mulig er forbrent når du legger deg. Dersom du skal drikke noe på slutten av kvelden, er det da bedre å ta en øl, forklarer Høiseth.

Dersom du plutselig befinner deg på et nachspiel, er det altså lurt å styre unna drinkene.

Men er det slik at det generelt kan være en fordel å velge en vin med lavere alkoholprosent for å unngå fyllesyke, og kan du da drikke mer uten å bli fyllesyk?

- Absolutt. Desto lavere alkoholprosent, desto mindre fyllesyk blir du og desto mer kan du drikke uten at du blir fyllesyk, sier overlegen.

Mat er imidlertid også en avgjørende faktor når det kommer til alkohol, og hvordan dagsformen din er dagen etter festen. 

- Mat er viktig og fører til at mindre alkohol tas opp i kroppen. Altså - når man spiser samtidig som man drikker blir man mindre full og mindre fyllesyk, forklarer hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er funnet frem igjen til nye lesere! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer