Vippeserum

Vippeserum: - Kan gi skader på øynene

Mattilsynet advarer mot dette.

LENGRE VIPPER: Vippeserum blir blant annet brukt for å få lengre vipper, men det kan også skje andre ting med øynene dine. Illustrasjonsfoto: Zaruna / Shutterstock / NTB
LENGRE VIPPER: Vippeserum blir blant annet brukt for å få lengre vipper, men det kan også skje andre ting med øynene dine. Illustrasjonsfoto: Zaruna / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Vippeserum har blitt populært de siste åra. Produktene lover ofte lengre og fyldigere vipper.

I Norge kan man få tak i flere ulike typer vippeserum. Men det er ikke nødvendigvis bare fordeler som kan komme med slike serum.

«Øyevippeforlengere som inneholder prostaglandiner, ofte i form av vippeserum, kan gi skader på øynene. Produkter med dette stoffet kan være i salg i Norge, og Mattilsynet advarer derfor mot bruk av disse produktene. Advarselen omfatter også produkter som stimulerer vekst av øyenbryn», advarer Mattilsynet på nettsiden sin.

Kan oppleve flere bivirkninger

Vi har snakket med Alexander Sandtorv, som har en doktorgrad i kjemi og har mye kunnskap om dette temaet.

Vippeforlengere er et serum man bruker for å få lengre og tykkere vipper. Sandtorv forklarer at noen av disse inneholder en klasse med kjemiske stoffer kalt prostaglandiner.

– Prostaglandiner har dokumentert effekt, det virker som bare susen, men de har også en mørk bakside, sier han.

Man kan nemlig få flere bivirkninger av disse stoffene.
Kjemikeren påpeker likevel at for noen vil det gå helt fint å bruke vippeserum med prostaglandiner i, mens for andre kan man oppleve problemer.

Hvilke bivirkninger kan man få av å bruke vippeserum med prostaglandiner?

– Listen er lang. Man kan oppleve irritasjon, smerte i øynene, økt pigmentering regnbuehinnen, altså den delen av øyet som har farge. Man kan også oppleve misfarging av øyelokket, brunfarge eller utslett rundt øyet, forklarer Sandtorv.

– Hvis du har en negativ reaksjon, slutt med en gang, råder han.

Til tross for at Mattilsynet har advart om det før, har folk ikke fått det helt med seg, ifølge han.

Sandtorv har selv publisert flere videoer om temaet på Instagram for å gjøre folk mer bevisst. Han har fått tilbakemeldinger av flere som ikke hadde hørt om dette før.

Ikke forbudt

– Det er ikke forbudt å selge produkter med disse stoffene, men det er heller ikke anbefalt, forklarer kjemikeren.

Han påpeker at dem som selger slike produkter ikke gjør noe galt.

Mattilsynet skriver følgende på nettsiden sin: «Kommer du som forbruker over vippeserum eller andre produkter med innhold av prostaglandin, som markedsføres med påstand om at de fremmer vekst av vippehår og øyenbryn, bør de ikke benyttes».

Slik gjør du skjerfet ditt om til en balaklava. Video: Mina Knudsen/KK Vis mer

Sandtorv sier at det krever litt av deg som forbruker å følge med på ingredienslista. Men den enkleste tingen å gjøre er å for eksempel spørre der du kjøper produkter.

– Normale folk, de som ikke jobber med disse tingene, tar litt for gitt at ting er på stell. Vi kan ikke forholde oss til at alt er farlig hele tiden, men dette er ganske konkret. Det er bestemte ingredienser man vet kan gi konsekvenser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer