Virker kjerringrådene mot insektstikk?

Naturmidler har lenge vært brukt for å holde insekter unna og lindre stikk og bitt. Enkelte av dem kan i verste fall gi alvorlige reaksjoner og helseskader.

KJERRINGRÅD: Hva sier forskningen om effekten av for eksempel natron eller kamfer når myggstikkene klør? Foto: NTB
KJERRINGRÅD: Hva sier forskningen om effekten av for eksempel natron eller kamfer når myggstikkene klør? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sitronmelisse, hvitløk, lavendel og peppermynteolje. Natron, kamfer, ingefær og eplesidereddik.

Å smøre seg inn med, eller sette fram skåler med duftende væsker utvunnet fra planteriket for å hanskes med insekt, småkryp og plagene de kan påføre oss, har lange folkemedisinske tradisjoner i flere deler av verden, bekrefter Ola Lillenes, informasjonssjef ved NAFKAM – Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin, UiT Norges Arktiske Universitet.

Av den grunn har forskere også hatt interesse av å finne ut om slike såkalte kjerringråd i realiteten har noe for seg. La oss begynne med naturmidler brukt for å holde insektene på avstand og hindre bitt og stikk.

Hvordan holde insektene unna

Det er gjort en del forskning på dette, og resultatene varierer noe, opplyser Lillenes. Her oppsummerer han funnene:

  • Å smøre seg med oljer utvunnet fra sitroneukalyptustreet eller fra soyabønner, er vurdert som sannsynligvis effektivt.
  • Å smøre seg med sitronellaolje (utvunnet av sitrongress), er vurdert som lovende og muligens effektivt, men det kreves mer forskning for å kunne etterprøve resultatene før man kan si dette sikkert.
  • Å innta B-vitaminet tiamin har vært lansert som en måte å holde insekter på avstand. Forskningen tilsier imidlertid at dette har liten eller ingen slik effekt.
  • Det er også gjort forskning på utvortes bruk av oljer, kremer, salver, ekstrakter og lignende fra mange andre planter som insektmiddel, men her vurderes forskningsresultatene som utilstrekkelige til å dra konklusjoner om effekt. Mer forskning må gjøres før man kan si noe i den ene eller andre retningen om disse: Ringblomst, svarthyll, kattemynte, selleri, kløver, kakao, hvitløk, basilikum, lavendel, sitronmelisse og oregano. Det samme gjelder eksotiske alternativer som andiroba, cassia-kanel, graviola, jojoba, margosaolje, olje fra patchouliplanten og olje fra kyskhetstreet.

Når uhellet først er ute

- Det er forsket på utvortes bruk av en rekke planter og andre stoffer fra naturen med tanke på å rense og lindre stikk og bitt, men forskningsresultatene har til felles at de ikke vurderes som tilstrekkelige nok til å kunne dra konklusjoner i noen retning, forklarer Lillenes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer