Utflod:

Visste du at det er utfloden som gjør sædens reise til egget mulig?

- Det gir et substrat eller noe som sædcellene kan bevege seg i, sier ekspert.

UTFLOD: Utflod gjør det enklere for sæden å nå egget, da sædcellene delvis har en liten grad av mobilitet på egenhånd, så sekretet forsterker den mobiliteten. FOTO: NTB Scanpix
UTFLOD: Utflod gjør det enklere for sæden å nå egget, da sædcellene delvis har en liten grad av mobilitet på egenhånd, så sekretet forsterker den mobiliteten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har hatt lyst til å hylle utfloden som et fruktbarhetsesekret helt siden mens-appen min introduserte meg for «cervical mucus», og hvordan den forandrer farge og konsistens gjennom menstruasjonssyklusen ettersom hvor jeg er på fruktbarhetsskalaen. Dette fikk min kjæreste og jeg til å begi oss ut på en nokså befriende, lattermild oppdagelsesferd (tenk deg to som stirrer inn i håndspeilet, skuende etter cervix ...) som nådde sitt hysteriske høydepunkt den dagen han steg opp mellom bena mine og deklamerte at «mucus» påviste eggløsning.

Det å få forholde seg til utflod som en frisk, livsbejaende og «glad» kroppsutsondring! Ufrisk utflod har vi jo lest om så ofte at utfloden nærmest har blitt redusert til en skamplett i trusen. Som kanskje forklarer hva som får en kvinne til å spyle et truseinnlegg ned i toalettskålen før et erotisk møte, for å være sikker på at hun byr seg frem med «ren», tørr truse uten spor av sin våte skjede. Pssst, plages du av mye utflod?

- Men kan en slik hyllest av utfloden forsvares faglig?

- Absolutt, og det gjelder jo veldig mye vaginal utflod i det hele tatt, utflod er et litt dumt ord, for veldig mye av det som kommer på truseinnlegget kan vi jo også kalle gledesdråper fordi at en har tenkt noe eller sett noe som har skapt en reaksjon i skjeden som en ikke nødvendigvis har registrert selv, men som likevel har vært der og som markerer seg på innlegget, sier Esben Esther Pirelli Benestad, lege, professor i sexologi og kvalifisert spesialist i klinisk sexologi (NACS), som også svarer bekreftende «ja» til at utfloden kan ses i sammenheng med fruktbarhet, glede og seksualitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer