Utflod:

Visste du at det er utfloden som gjør sædens reise til egget mulig?

- Det gir et substrat eller noe som sædcellene kan bevege seg i, sier ekspert.

UTFLOD: Utflod gjør det enklere for sæden å nå egget, da sædcellene delvis har en liten grad av mobilitet på egenhånd, så sekretet forsterker den mobiliteten. FOTO: NTB Scanpix
UTFLOD: Utflod gjør det enklere for sæden å nå egget, da sædcellene delvis har en liten grad av mobilitet på egenhånd, så sekretet forsterker den mobiliteten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har hatt lyst til å hylle utfloden som et fruktbarhetsesekret helt siden mens-appen min introduserte meg for «cervical mucus», og hvordan den forandrer farge og konsistens gjennom menstruasjonssyklusen ettersom hvor jeg er på fruktbarhetsskalaen. Dette fikk min kjæreste og jeg til å begi oss ut på en nokså befriende, lattermild oppdagelsesferd (tenk deg to som stirrer inn i håndspeilet, skuende etter cervix ...) som nådde sitt hysteriske høydepunkt den dagen han steg opp mellom bena mine og deklamerte at «mucus» påviste eggløsning.

Det å få forholde seg til utflod som en frisk, livsbejaende og «glad» kroppsutsondring! Ufrisk utflod har vi jo lest om så ofte at utfloden nærmest har blitt redusert til en skamplett i trusen. Som kanskje forklarer hva som får en kvinne til å spyle et truseinnlegg ned i toalettskålen før et erotisk møte, for å være sikker på at hun byr seg frem med «ren», tørr truse uten spor av sin våte skjede. Pssst, plages du av mye utflod?

- Men kan en slik hyllest av utfloden forsvares faglig?

- Absolutt, og det gjelder jo veldig mye vaginal utflod i det hele tatt, utflod er et litt dumt ord, for veldig mye av det som kommer på truseinnlegget kan vi jo også kalle gledesdråper fordi at en har tenkt noe eller sett noe som har skapt en reaksjon i skjeden som en ikke nødvendigvis har registrert selv, men som likevel har vært der og som markerer seg på innlegget, sier Esben Esther Pirelli Benestad, lege, professor i sexologi og kvalifisert spesialist i klinisk sexologi (NACS), som også svarer bekreftende «ja» til at utfloden kan ses i sammenheng med fruktbarhet, glede og seksualitet.

Hva gjelder «cervical mucus» må vi likevel skille lubrikasjonen (gledesdråpene), som slippes direkte ut fra cellene i slimhinnen inne i skjeden, via hormoner og signaler fra hjernen når du blir kåt, fra den daglige utfloden og cervixsekretet. Sistnevnte styres nemlig ikke av om du er kåt eller ikke, men av hormonene i syklusen.

LES OGSÅ: Magedietten «alle» googler nå: - Det har tatt helt av

Fruktbarhetssekret

Den daglige utfloden har en viktig rensende funksjon for floraen i skjeden, men henger litt sammen med cervixsekretet som er mye mer sterilt (det hindrer bakterier fra skjeden i å komme opp i livmoren og videre opp i eggstokkene) og har en viktig fruktbar funksjon.

- Det er den daglige utfloden, som kvinner har mer eller mindre av, som kan sjekkes om endrer seg gjennom syklusen, og som henger litt sammen med cervixsekretet, sier Siv Gamnes, sykepleier, sexolog og kvalifisert spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

Vanlig utflod er kun skjedens måte å rense seg på. Men den blir påvirket av cervixsekretet som endrer seg gjennom syklusen, og som absolutt har en aktiv funksjon i forhold til befruktning, og til en viss grad kan brukes for å finne ut når du er mest befruktningsdyktig og eventuelt når du bør unngå å ha samleie.

Cervixsekretet endrer seg omtrent fra dag til dag i perioder. Rett etter en menstruasjon og frem mot eggløsning, i en uke eller to der, så har du kanskje lite utflod i det hele tatt, det kan virke tørt, og hvis du har utflod er det gjerne litt farget, lyst gult og litt klebrig. Så begynner det å endre seg og blir klarere og klarere, til det er helt blankt og du kan trekke lange tråder. Da er du på ditt mest fruktbare og har eggløsning (derav også benevnelsen eggløsningsslim).

- Fruktbarhetssekretet er en god betegnelse, kanskje særlig på det sekretet du har akkurat rundt eggløsning, som det er en større mengde av enn i uken før, er mye blankere og oftere helt gjennomsiktig, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Én av fire kvinner får alvorlige plager: - Nå er hormonterapi på vei tilbake igjen

Et velkommende bad for sæd

- Se den som et velkommende bad for friske sædceller på jakt etter egg, sier Pirelli Benestad.

«Cervical Mucus, Creating the Path to Fatherhood», som står å lese på et bilde jeg finner av sædceller som styrter mot egget.

- Aaand motherhood, sier Pirelli Benestad, og ler en hjertelig latter.

På nettsiden bildet tilhører, fairhavenhealth.com, står det at det er rush trafikk i skjeden etter at de har elsket under eggløsningen, med millioner av sædceller på en «pathway» som «cervical mucus» skaper.

- Ja, det gir vel et substrat eller noe som sædcellene kan bevege seg i, det har jo vært litt mysteriøst hvordan sædcellene finner veien der hvor egget er, men dette sekretet er definitivt en del av svaret, sier Pirelli Benestad.

Dette skyldes delvis at sædcellene har en liten grad av mobilitet på egenhånd, så sekretet forsterker den mobiliteten. Man mener også at livmoren suger, og med sekretet så gjør det at sædcellene suges med. Det blander nok også ganske godt med sædveske slik at ph-forholdene blir ideelle. Alt dette er det som til sammen befordrer befruktning.

LES OGSÅ: 6 ting du kanskje ikke visste om søvn

To hovedfunksjoner

- Det som også er med det sekretet er at hvis man da blir gravid så endrer det jo karakter og blir som en plugg. Så da setter du proppen i på en måte. Nå er himmelen opptatt, så da stenger vi døren, sier Pirelli Benestad.

- Og jeg forstår det som at porten blir stengt også i forhold til å komme inn til egget, hvis det ikke skjer nødvendige forandringer i dette sekretet?

- Ja, sekretet skal være egnet til atkomst inntil atkomsten har funnet sted. Da hindrer det atkomst. Så det er jo helt genialt for det har da to hovedfunksjoner i forbindelse med befruktning og det er å være atkomstbefordrende og atkomsthindrende, sier professoren i sexologi.

Hen vil også ha sagt at det at vi har hatt prokreasjon som overskrift på seksualiteten vår ikke er noe særlig lurt fordi det er sjelden man er opptatt av å lage barn når man lager sex. Det er likevel fint å rope hurra for at det blir vått og at kroppen er i orden, selv om vi noen ganger sier at vi skal lage barn og andre ganger at vi må passe oss litt så det ikke blir barn.

LES OGSÅ: Bernadette gikk ned 30 kilo på 30 uker

Få det mellom fingrene

Det å utforske cervixsekretet gjennom syklusen, hvordan det skifter farge og konsistens, kan også forsvares faglig.

- Kjenne på det, definitivt. Det er noe med å få det mellom fingrene tror jeg er kjempelurt, sier Pirelli Benestad.

Gamnes understreker at det som kommer ut av skjeden hver dag, i mer eller mindre grad, er utflod, som også er påvirket av hva som kommer fra livmorhalsen. Disse fuktighetene kommer ut sammen.

Det er altså utfloden du kan følge med på hvis du vil finne ut hvor du er på fruktbarhetsskalaen, men hun anbefaler det ikke som prevensjonsmetode til deg som absolutt ikke vil bli gravid.

LES OGSÅ: Ikke drikk for mye av denne kaffen

Fruktbarhetssekret, lubrikasjon og sæd

Den daglige utfloden, som henger sammen med cervixsekretet, må skilles fra lubrikasjonen og sæden. Så ikke sjekk sekretet når du er opphisset, eller rett etter samleie. Både lubrikasjonen og sæden kan strekkes i tynne tråder, men tørker fort og bryter hvis det strekkes flere ganger. Frutbarhetssekretet danner gjerne én tykk tråd og kan strekkes mange ganger.

Kilde: hvordanbligravid.com og Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning

Sekretet gjennom syklusen i sammendrag:

Du også kan ta en finger opp i cervix (inngangen til livmoren, livmorhalsen) innerst i skjeden og hente ut sekretet. Jo nærmere cervix du kommer, jo bedre. Så kan du se på det, kjenne på det og prøve å strekke det mellom fingrene.

Ikke fruktbar: Skjeden føles tørr, og det er lite eller ingen utflod.

Fruktbar: Skjeden føles fuktig eller klebrig. Sekretet ligner melk eller begynner å ligne eggehvite, men brytes når du strekker det.

Mest fruktbar: Skjeden føles våt og glatt. Sekretet er rikelig, ligner eggehvite og kan strekkes i lange tråder mellom fingrene.

Etter eggløsningen (ikke fruktbar): Skjeden føles tørr eller klebrig. Sekretet er tykt, ugjennomsiktig eller hvitt, og det er mye mindre av det enn før eggløsningen.

Kilde: hvordanbligravid.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer