Kjæledyr mot depresjon:

Visste du at et kjæledyr kan gjøre deg lykkeligere?

- Dyr kan gjøre oss mindre stresset og gi oss mer mening med livet, sier eksperter.

KJÆLEDYR: Det å ha et kjæledyr kan faktisk gjøre deg lykkeligere. Foto: NTB Scanpix
KJÆLEDYR: Det å ha et kjæledyr kan faktisk gjøre deg lykkeligere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du eier et kjæledyr vet du nok om den gode følelsen når hunden eller katten kommer krypende inntil deg i sofaen. Det er ingen hemmelighet at dyr får de fleste av oss til å smile, men visste du at de faktisk kan hjelpe på psykiske lidelser også?

Flere studier, noen samlet på Forskning.no, viser at kjæledyr kan dempe både medisinske og psykiske problemer.

Helle Karin Barstad jobber fulltid med «firbent terapi» i hennes egen bedrift med samme navn, og utdanner også besøks- og terapihunder for Norske Terapihundskolen. Jobben hennes består av å arbeide på blant annet sykehjem, hvor hun benytter sine terapihunder til å bedre beboernes helse og trivsel. Barstad forklarer effekten vi mennesker får av å omgås dyr:

- Forskning viser at bare det å observere et dyr vi er trygge på gjør at blodtrykket og pulsen senkes. I tillegg utløser hjernen vår velværehormonet oksytocin når vi klapper og koser med dyret, sier hun til KK.no.

Oksytocin er angstdempende og beroligende. Barstad forklarer at hun ser svært positive forandringer hos personene hun besøker sammen med hunden Lucy:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer