Kjæledyr mot depresjon:

Visste du at et kjæledyr kan gjøre deg lykkeligere?

- Dyr kan gjøre oss mindre stresset og gi oss mer mening med livet, sier eksperter.

KJÆLEDYR: Det å ha et kjæledyr kan faktisk gjøre deg lykkeligere. Foto: NTB Scanpix
KJÆLEDYR: Det å ha et kjæledyr kan faktisk gjøre deg lykkeligere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du eier et kjæledyr vet du nok om den gode følelsen når hunden eller katten kommer krypende inntil deg i sofaen. Det er ingen hemmelighet at dyr får de fleste av oss til å smile, men visste du at de faktisk kan hjelpe på psykiske lidelser også?

Flere studier, noen samlet på Forskning.no, viser at kjæledyr kan dempe både medisinske og psykiske problemer.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Helle Karin Barstad jobber fulltid med «firbent terapi» i hennes egen bedrift med samme navn, og utdanner også besøks- og terapihunder for Norske Terapihundskolen. Jobben hennes består av å arbeide på blant annet sykehjem, hvor hun benytter sine terapihunder til å bedre beboernes helse og trivsel. Barstad forklarer effekten vi mennesker får av å omgås dyr:

- Forskning viser at bare det å observere et dyr vi er trygge på gjør at blodtrykket og pulsen senkes. I tillegg utløser hjernen vår velværehormonet oksytocin når vi klapper og koser med dyret, sier hun til KK.no.

KJÆRLIGHET: Dyr gir oss ubetinget kjærlighet, og gir oss følelsen av å bety noe for noen. Foto: NTB Scanpix
KJÆRLIGHET: Dyr gir oss ubetinget kjærlighet, og gir oss følelsen av å bety noe for noen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Oksytocin er angstdempende og beroligende. Barstad forklarer at hun ser svært positive forandringer hos personene hun besøker sammen med hunden Lucy:

- Mennesker med demens forstår ofte ikke hvor de er eller hvorfor de er der, og får dermed mye angst. Det er også høy forekomst av depresjon hos sykehjemsbeboere. I tillegg til at jevnlig kontakt med dyr kan ha en langvarig effekt på angst og depresjon, ser vi at det har en drastisk forandring også i øyeblikket, sier hun og fortsetter:

- Jeg har kommet inn i et rom der beboere har vært svært sinte og angstfylte, men når de får se hunden snur de på femøringen. De går fra utagerende til glad.

Hun husker spesielt én hendelse der en dement kvinne var helt fra seg da Barstad kom inn i rommet. Da la hun Lucy i fanget til kvinnen, og selv om hun ikke helt forsto at hunden en gang var i rommet, begynte hun å holde rundt den.

LES OGSÅ: Er hunden din deprimert?

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg så hendene komme til liv, og hun holdt hunden. Da ble hun roligere og roligere og tok til slutt ansiktet sitt helt inntil hunden.

Barstad har også jobbet mye med personer innenfor psykiatrien.

- Flere personer med sosial angst får svært mye mestringsfølelse av å kunne tilbringe tid med hunder, klappe dem og lære dem nye triks. Dyr gir oss mennesker kjærlighet uansett hvem vi er, hvordan vi presterer på jobb og skole og hvordan vi ser ut, og dette gjør svært mye for personer som sliter, forklarer hun.

LES OGSÅ: Noen sørger mer over kjæledyr enn familiemedlemmer

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Dyr krever ingenting annet enn din kjærlighet

Merete Jacobsen driver gården Nodre Brevig i Enebakk. Gården blir blant annet brukt av kommunen som et sted der vanskeligstilte barn får komme og ha undervisning. Jacobsen er hovedlærer, og barna får bruke svært mye tid med dyrene på gården.

- Vi har både kuer, kalver, hester og kaniner, sier Jacobsen til KK.no.

Barna bruker blant annet dagen på å stelle dyrene, og de besøkende kan være alt fra barnevernsbarn til ungdommer med sosial angst. Jacobsen forklarer at samtalen med barna går mye lettere i fjøset med dyrene enn på et kontor;

- Barn som synes det er vanskelig å snakke, gjør det lettere på gården. Dyra dømmer ikke, dyra krever ikke, men de trenger deg likevel. Man får en følelse av at man gjør en innsats for noen og at livet får mer mening.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Det å ta vare på noen gir barna en god følelse, og de får ubetinget kjærlighet tilbake. De kan snakke til dyrene og si hva som helst; de er verdens mest pålitelige venner.

Jacobsen tror dette er en av grunnene til at vi føler oss bedre når vi er rundt dyr. Uansett hvor dårlig dag du har hatt, logrer hunden din når du kommer hjem.

- Jeg ser at ungdommene får slippe alt presset de går gjennom på sosiale medier, for eksempel. De kan komme hit uten sminke og være mer i seg selv.

På gården ser Jacobsen at mestringsfølelsen til barna øker. Et barn med lav mestringsfølelse føler seg gjerne fantastisk etter at han har leid en stor hest.

- Barna blir roligere med en gang når de kommer på gården. De gir uttrykk for at de får en følelse av å bety noe for noen.

LES OGSÅ: Dette skjer med hjernen når du er deprimert

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer