Mensensmerter

Visste du at riktig soveposisjon kan lindre mensensmertene dine?

Ekspertene gir gode råd!

SOVESTILLING: Mange sliter med så kraftige mensensmerter at det går utover nattesøvnen. Ifølge eksperter finnes det sovestillinger som nærmest kan lindre disse smertene! FOTO: NTB Scanpix
SOVESTILLING: Mange sliter med så kraftige mensensmerter at det går utover nattesøvnen. Ifølge eksperter finnes det sovestillinger som nærmest kan lindre disse smertene! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Gjennomsnittskvinnen har mensen rundt 450 ganger i løpet av livet, noe som betyr at man sammenlagt faktisk blør konstant i over seks år av livet.

Graden av mensensmerter er svært individuelt og varierer fra person til person. For de som sliter aller mest kan kampen mot symptomene av mensen føles både lang og hard.

Smertene kommer fra at livmoren, som er en stor muskel, trekker seg kraftig sammen. De kan kjennes både i nederste del av magen og i ryggen, og når det endelig er over, er det jammen ikke lenge igjen til neste gang.

- Cirka halvparten av alle kvinner opplever smerter under menstruasjon og eggløsning, og 10 prosent synes også det er vanskelig å være i full jobb under første og andre dag av mensen, har Gry Warsla, som er gynekolog ved Legevakt Vest i Oslo, tidligere sagt til KK.

Disse sovestillingene kan lindre

For noen går dette også utover nattesøvnen, både på grunn av mensensmertene, samt hodepine og diaré. Men visste du at sovestillingene kan avgjøre hvor vondt du har om natten?

Ifølge en artikkel på nettstedet Teen Vogue er det noen sovestillinger som nærmest kan lindre plagene. Å ligge i fosterstilling minsker trykket på magemusklene, som også får musklene i områdene rundt til å slappe mer av.

Barnet-posisjonen blir også trukket frem som et godt alternativ. Dette er kanskje ikke den vanligste sovestillingen, men det er faktisk en deilig stilling å slappe av i - og alle som sliter med mensensmerter er vel villig til det aller meste for å unngå disse krampene?

Flere fordeler

Den amerikanske legen Lisa Mindley, har sagt til magasinet Glamour at veldig mange pasienter har sagt til henne at fosterstilling nærmest har vært løsningen på mensensmerteproblemene.

- Det hjelper selvfølgelig ikke alle, men er du en av dem som sliter mye under «uka di», er det absolutt verdt å prøve nye og ulike sovestillinger. Små grep kan gjøre store forskjeller - og tydeligvis har fosterstilling vært gull verdt for noen.

- Ikke nok med det: Det er også en god stilling for å forhindre lekkasje! Når man ligger i fosterstilling og presser bena sammen, kan det hjelpe deg selv på de dagene hvor du blør mest, sier Mindley.

Psst! Har du tenkt over hvor mye det egentlig koster deg å ha mensen?

Sex og trening

Til tross for at dette kan føles uutholdelig når det står på som verst, finnes det heldigvis noen gode råd der ute. KK har tidligere snakket med et knippe gynekologer som har gitt sine beste tips mot mensensmertene.

Stina Karlsson, som er gynekolog ved Metro Legesenter i Oslo, trakk blant annet frem fysisk aktivitet og sex som gode hjelpemidler til KK tidligere.

- Sex øker blodsirkulasjonen til underlivet og gir kraftig stimulering til endorfinproduksjonen, sa hun den gang.

Selv om det kanskje frister mest å bli liggende i sofaen, har du godt av å holde deg i fysisk aktivitet. Da Karlsson var ung, slet hun mye med sterke menssmerter, og fikk tidlig erfare at aktivitet hadde lindrende effekt.

- Moren vår ba alltid søsteren min og meg om å bevege oss når vi hadde smerter. Jeg lærte raskt at det var mye bedre å bevege seg enn å ligge stille når det gjorde veldig vondt! forteller hun.

- Varmepute hjelper

Anne Ragnhild Kjus Skomedal, gynekolog på Medicus i Oslo, anbefalte varmepute på det sterkeste.

- Legg en varmepute på magen og pakk deg inn i pledd og varme klær. Varme på magen lindrer godt - også et varmt bad! sverger hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer