Mørkeredd:

Voksen og mørkeredd? Det er faktisk helt naturlig

For noen kan det være en fobi, men generelt er det ikke unaturlig å være litt redde når vi oppholder oss i mørket.

REDD FOR MØRKET: Mange av oss har kjent på redselen av å være redd for mørket. FOTO: NTB Scanpix
REDD FOR MØRKET: Mange av oss har kjent på redselen av å være redd for mørket. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har vel alle måtte sove med lyset på etter en skikkelig fæl skrekkfilm, eller hastet opp en trapp fra en mørk kjeller? Noen av oss er derimot skikkelig mørkeredde, men skal vi tro ekspert er mørket absolutt ikke en ulogisk frykt å ha.

Ståle Pallesen, som er søvnekspert og professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, forklarer at det finnes flere årsaker til at noen voksne er redd for mørket. Det kan være alt fra en fobi til at vi har hørt skumle historier fra andre.

- Fobier utvikles stort sett fordi man har opplevd noe ubehagelig relatert til det man er redd for. Om du har hatt en negativ erfaring i en spesiell situasjon, for eksempel i mørket, kan det komme en redsel for det, sier han til KK.

Å være redd for mørket er også ganske logisk. Vi har mindre kontroll på omgivelsene i mørket, og har ikke samme oversikt over hva som foregår rundt oss.

- Det kan også være at man har hørt om andre som har opplevd vonde ting i mørket. Dette kalles vikarierende læring - at man har sett andre reagere på noe, og får en forestilling om det samme, sier Pallesen.

Dette kan også være fordi vi har blitt oppskaket av visse inntrykk, for eksempel en skrekkfilm. Hvor sårbare vi er overfor visse type inntrykk kan derfor har noe å si for hvor redde vi blir når vi for eksempel skal legge oss i et mørkt rom etterpå.

LES OGSÅ: Sølvi (33) har vært livredd for uregelmessige små og store hull så lenge hun kan huske

SKUMMELT: Det kan være flere årsaker til at vi er redde for mørket. FOTO: NTB Scanpix
SKUMMELT: Det kan være flere årsaker til at vi er redde for mørket. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Evolusjonen spiller inn

Andre redsler som går igjen hos mennesker er for eksempel redsel for edderkopper og slanger, mens få er redd for blomster og trær. Det er mer adaptivt å frykte noe som potensielt kan være farlig, forklarer Pallesen.

- Vi mennesker har dårlig nattesyn, og biologisk sett er det en viss fordel å være redd for mørket. Å bevege seg i miljøer der det er mørkt er ikke noe vi mennesker er biologisk tilpasset til, sier han.

Mange av oss ville mislikt å gå en tur helt alene i skogen på nattestid. Vi har altså en tilbøyelighet for å være redd i mørket, og det gir biologisk sett mening.

Slik kan du jobbe med mørkeredselen selv

KK har pratet med Asle Hoffart, som er forsker ved Modum Bad og professor II ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo.

Han noen råd til deg som ønsker å utfordre mørkeredselen. Dette kan du trene på ved å gå ute i mørket eller oppholde deg i et mørkt rom.

  • Bestem hva du skal gjøre i mørket på forhånd. Gå en bestemt runde i nærmeste skog? Gå på utedoen på hytta? Ligg i telt i skogen ei høstnatt? Minn deg selv på at den norske villmarka er et av de tryggeste stedene du kan finne. Ta gjerne med deg en venn i begynnelsen, og gjør det etter hvert alene.
  • Beveg deg ut i mørket, eller inn i et mørkt rom, uten lommelykt.
  • Forsøk å hold deg i ro når angsten kommer. I stedet for å tenke på noe annet, bør du observere angstreaksjonene dine uten å handle på dem. Skvatt du av en spesiell lyd? Har du hjertebank? Føler du trang til å gå tilbake?
  • Minn deg på at dette bare er tanker og følelser. Gå så videre for å finne mer angst. Beveg deg rolig. Travelhet forteller psyken din at mørket er farlig.

LES OGSÅ: Er ungen umulig å legge? Det kan være mørkeredsel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer