Livmorhalskreft

Voksne bør ta HPV-vaksinen

Ny studie viser at HPV-vaksinen er svært effektiv, også for voksne.

HPV-VAKSINE: Forskning viser at vaksinasjon mot HPV-viruset er svært effektivt i å forebygge livmorhalskreft. Vaksinen gir beskyttelse mot alle typer kreft som følge av HPV-infeksjon. Foto: Heiko Junge / NTB
HPV-VAKSINE: Forskning viser at vaksinasjon mot HPV-viruset er svært effektivt i å forebygge livmorhalskreft. Vaksinen gir beskyttelse mot alle typer kreft som følge av HPV-infeksjon. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rykende fersk studie fra Skotland viser at HPV-vaksinen er svært effektiv i å hindre utviklingen av livmorhalskreft.

Etter å ha hentet ut helseopplysninger fra alle skotske kvinner født mellom 1988 og 1996, kunne forskerne konkludere med svært positive nyheter:

- Blant fullvaksinerte kvinner som ble gitt første dose mellom 12 og 13 år, har det ikke vært et eneste tilfelle av livmorhalskreft. Det viser hvor effektiv HPV-vaksinen er, sa medforfatter i studien, Dr. Kirsty Roy til BBC.

Livmorhalskreft er i tillegg redusert betraktelig blant kvinnene som fikk vaksinen før fylte 23 år. Dette har forskerne kommet frem til ved å undersøke tilfellene av livmorhalskreft blant de med og uten vaksinen.

Forsker Kirsty Roy mener at HPV-vaksinasjon bidra til å utrydde livmorhalskreft i fremtiden.

- Vaksinasjon mot HPV, kombinert med jevnlig testing for å oppdage og behandle sykdommen tidlig, kan gjøre livmorhalskreft til en sjelden sykdom i fremtiden, sier forskeren til BBC.

Oppfordrer til vaksinasjon

Til NRK opplyser overlege Sveinung Sørbye om at vaksinen også er effektiv for voksne. Han er patolog ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, og en av landets fremste eksperter på HPV-viruset.

Nå oppfordrer han flere til å ta vaksinen.

- Det er skuffende få vaksinerte blant voksne. Delvis på grunn av kostnadene, men først og fremst mangel på kunnskap om at vaksinen også kan være nyttig for denne gruppen, sier Sørbye til avisa.

RASER: «Farmen kjendis»-deltakeren reagerer på tilretteleggelsen rundt egen funksjonsnedsettelse, og tar et drastisk valg. Video: Rød Løper / TV 2. Vis mer

I høst ble det kjent at Sverige planlegger å utrydde livmorhalskreft i løpet av 5 år. De har nå satt igang statlig finansiert HPV-vaksinasjon for alle mellom 20 og 30 år. Til KK fortalte Kreftforeningen at Norge vil bruke 15 år på det samme.

- Vi kan spare hundrevis av liv hvis vi utrydder livmorhalskreft raskere, sa generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross til KK.

Ifølge Kreftforeningen behandles over 7000 kvinner i Norge for «høygradige celleforandringer», altså forstadier til livmorhalskreft, årlig. Nesten alle tilfeller kommer som følge av infeksjon med HPV-viruset.

FOR DÅRLIG: Ingrid Stenstadvold Ross mener det er for dårlig at Norge ikke setter inn flere vaksinasjonstiltak. Foto: Lise Åserud / NTB
FOR DÅRLIG: Ingrid Stenstadvold Ross mener det er for dårlig at Norge ikke setter inn flere vaksinasjonstiltak. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Til TV2 kunne Kreftforeningen med vill jubel opplyse om at det ikke var påvist noen tilfeller blant de første vaksinerte årskullene.

– Det er mer enn vi hadde turt å drømme om, sa Elisabeth Jacobsen, kommunikasjonsdirektør i Kreftforeningen, til TV2 dengang.

Effektivt mot flere kreftformer

Ifølge Helsenorge kan infeksjon med HPV-viruset forårsake en rekke kreftformer i tillegg til livmorhalskreft. Alle typer sex kan gi HPV-smitte - også analt og oralt.

- Om alle blir vaksinert, slik man vaksinerte folk mot covid under pandemien, vil sykdommen dø ut, sier Thea Hetland Falkenthal fra Kreftregisteret til i en artikkel om HPV-vaksinasjon i voksen alder.

Hun forteller til NHI at Kreftregisteret ønsker å vaksinere alle under 30 år i tillegg til risikogrupper i alle aldre. Dette gjelder alle som har hatt celleforandringer og menn som har sex med menn.

HPV-Viruset kan forårsake kreft hos alle kjønn - i munn og svelg, på kjønnsorganer, i tarmen og i skjeden. Vaksinen beskytter også mot disse.

Over 300 norske kvinner blir diagnostisert med livmorhalskreft årlig, og blir som oftest fanget opp ved rutinesjekk. Ved tidlig oppdagelse er prognosene gode.

Langt fra alle HPV-virus vil kunne forårsake kreft - heldigvis beskytter vaksinen mot de verste variantene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet